Folkhälsomyndigheten – Artiklar om myndigheten – Nyheter24

Folkhälsomyndigheten är en statlig svensk kunskapsmyndighet som arbetar nationellt för bättre folkhälsa i Sverige. Myndigheten försöker att förebygga ohälsa och istället främja hälsa. De försöker också skydda befolkningen mot olika hälsohot som till exempel smittsamma sjukdomar. 

Visionen hos Folkhälsomyndigheten är att försöka skapa en folkhälsa som stärker samhällets utveckling. Myndigheten inrättades 1 januari 2014. Föregångarna var Smittskyddsinstitutet och Statens folkhälsoinstitut som sammanslogs och bildade Folkhälsomyndigheten. 

Johan Carlson är generaldirektör för Folkhälsomyndigheten och personen som leder verksamheten. Utöver Johan Carlson har Folkhälsomyndigheten sex personer till i ledningsgruppen. Anna Bessö, Karin Tegmark-Wisell och Britta Björkholm är avdelningschefer. Ingela Berghagen är enhetschef. Elisabeth Wall Bennet är avdelningschef och kommunikationschef. Anders Tegnell är avdelningschef och stadsepidemiolog. På grund av covid-19 har Anders Tegnell florerat frekvent i medier. I Tegnells uppdrag ingår nämligen att samordna arbetet med att övergripande följa och analysera utvecklingen av smittsamma sjukdomar och skyddet mot dessa nationellt och internationellt.

18 Aug, 14:18
Nyligen bekräftades ett fall Mpox i Sverige. Nu uttycker virologiprofessorn Niklas Arnberg sin oro om att viruset kan muteras. Och då kan det gå fort.
16 Aug, 22:00
Folkhälsomyndigheten (FHM) har gått ut med nya rekommendationer för resor till eller från områden med hög spridning av sjukdomen mpox.
16 Aug, 11:14
Nej, mpox riskerar inte bli en ny coronapandemi. I nuläget. Men med ökad smittspridning kommer en ökad risk för att viruset förändras. Vi måste få kontroll över utbrottet, säger Erik Sturegård vid Folkhälsomyndigheten.
16 Aug, 07:16
Den smittsammare varianten av mpox, som har bekräftats i Sverige, är farligast för barn och unga, larmar Rädda Barnen. 80 procent av alla misstänkta fall är barn, säger Rädda Barnens Katharina von Schroeder, på plats i Kongo-Kinshasa till Sveriges Radio.
16 Aug, 05:40
Kina skärper gränskontrollen för att förhindra att mpox-viruset tar sig in i landet, rapporterar den spanska nyhetsbyrån Efe.
15 Aug, 17:10
Det första fallet av sjukdomen mpox av den mer allvarliga varianten har konstaterats i Sverige, meddelar socialminister Jakob Forssmed (KD) på en pressträff på torsdagen. Det är det första fallet utanför Afrika. Det är förstås någonting vi tar på allvar, säger Forssmed.
15 Aug, 17:08
Är mpox samma sak som apkoppor? Vad är skillnaden mellan mpox klad 1 och 2 och vilka är symtomen på mpox? Läs om det här.
14 Aug, 19:32
Världshälsoorganisationen WHO klassar utbrottet av mpox i Afrika som internationellt hälsonödläge. Den nya virusvarianten kan dyka upp i Sverige men statsepidemiolog Magnus Gisslén tror att spridningen kan begränsas.
8 Aug, 05:30
Att via massmedia återkalla livsmedel på grund av misstanke om bakterier blir vanligare. Men enligt experterna är det ett tecken på att livsmedelsproducenterna gör som de ska.
1 Aug, 07:38
Hundratals svenskar har insjuknat på grund av att de tillagat en vanliga matvara fel. Läs mer här!
26 Jul, 20:16
En ny typ av vaccin mot bältros kan fördröja insjuknande i demens, visar en ny studie vid universitet i Oxford. Bäst skyddseffekt verkar det ha på kvinnor.
20 Jul, 08:06
Gonorrésmittan fortsätter att öka. Sommaren är en utsatt tid och smittan är förrädisk. Flera kan bära på gonorré utan att ha kännbara symtom. Störst ökning sker bland unga vuxna men fall syns även bland betydligt äldre.
19 Jul, 07:02
25 personer – de flesta i Stockholmsområdet – har insjuknat efter att de smittats av en mycket ovanlig legionellabakterie. Smittan misstänks komma från jordpåsar, enligt Folkhälsomyndigheten. Majoriteten av dem som smittats har hanterat jord, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
18 Jul, 13:06
Coronafallen har ökat. Men trots flera smittade i Sverige, i grannlandet Danmark och i USA finns det ingen anledning till oro, enligt statsepidemiolog Magnus Gisslén. Det är en del av virusets evolution, säger han.
14 Jul, 03:54
Ett utbrott av rabies bland sälar i Sydafrika har fått den sydafrikanska folkhälsomyndigheten NICD att utfärda en varning.
3 Jul, 18:32
Antalet fall av kikhosta har ökat kraftigt sedan i maj. Nu uppmanar Folkhälsomyndigheten föräldrar att skydda sina spädbarn från smitta. Det är de yngsta barnen det kan bli riktigt allvarligt för, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.
2 Jul, 08:30
2023 var ett rekordår för harpest, rapporterar P4 Västerbotten. I Sverige rapporterades över 700 fall av harpest in under förra året.
1 Jul, 08:08
Halsfluss orsakade av grupp A-streptokocker bör behandlas av vården i större utsträckning än tidigare, anser Folkhälsomyndigheten. Det finns annars en risk att vissa blir allvarligt sjuka i sepsis, rapporterar Vetenskapsradion.
30 Jun, 10:08
Stora fotbollsmästerskap förgyller somrarna för många, men det finns också en mörk baksida. Spelmissbruket inom sportsbetting ökar. Det är ett jätteroligt inslag för många men kan vara ett rent helvete för andra, säger Adam Kirstein Reuterswärd på beroendecentret Spelfriheten.
29 Jun, 22:06
I veckan börjar Finland vaccinera personer i riskgrupp mot fågelinfluensa, rapporterar finländska medier. Det blir landet först med i världen, enligt Reuters.
1 2 3 4 5 ... 18