Fotboll

Fotboll är världens största sport i antal utövare samt sporten som drar mest publik.

Fotboll är en lagsport där lagen strävar efter att få in bollen i motståndarlagets mål. När det egna laget har bollen spelar man ett anfallsspel och när motståndarna har bollen spelar laget ett försvarsspel. Målet hos anfallsspelet är att vinna spelytor så att de kan göra mål. När det är tvärtom är målet att försvara och ta tillbaka bollen samt förhindra att motståndarlaget gör mål.

Om bollen kommer utanför sidlinjerna på planen döms inkast. Vid kortsidorna blir det inspark eller hörna beroende på om det var det anfallande eller försvarande laget som sparkade ut bollen. Domaren kan stoppa spelet om man bryter mot reglerna, domaren kan ge frispark, gult eller rött kort till en person som bryter mot reglerna.

En fotbollsmatch spelas normalt i två halvlekar på 45 minuter med en paus i mitten runt 15 minuter. De lag som gjort flest mål när matchen är slut vinner, om båda lagen har gjort samma antal mål när matchen är slut blir det oavgjort. I vissa turneringar får det inte bli oavgjort, då blir det förlängning, straffar eller omspel.

Fotboll spelas normalt med elva spelare per lag, tio utespelare och målvakten, utespelarna har olika positioner, mittfältare, anfallare och försvarare. När det är barn som spelar varierar storleken på fotbollsplan och spelare beroende vilken ålder du är.

Många barn börjar träna fotboll i olika klubbar redan när de är små, fram till 1970-talet var det ovanligt att barn under tolv år spelade i klubbar, idag är det föräldrar som anmäler sina barn precis när de lär sig att gå. Världens största fotbollsturnering för barn och ungdomar är Gothia Cup som är varje år i Göteborg, dit kommer lag från hela världen. Den bästa klubben i Gothia Cup är IF Brommapojkarna som tog sin tjugonde seger 2007.

De flesta sporterna organiseras i egna förbund, damer och herrar tävlar i olika indelningsklasser.

Enligt internationella fotbollsförbundet Fifa spelar ungefär 240 miljoner människor i 200 länder fotboll varje dag. Fotbolls VM arrangeras vart fjärde år och är det mest sedda sportevenemanget i världen. VM-finalen 2006 ska ha setts av 715 miljoner människor runt om i världen.

Källa: ifkanderstorp.se

Sverige spelar match
Fotbolls VM i Ryssland 2018. Bildkälla: Björn Larsson Rosvall TT/TT
3 dagar sedan 19:30
När Dejan Kulusevski byttes ut hade svenskens Tottenham blivit överkört i en timme. Liverpool vann med 4–2, efter två sena tröstmål från gästerna.
3 dagar sedan 18:34
Det svänger om AIK. Efter förra veckans 0–5-smäll mot Malmö FF blev det seger med 6–2 mot Norrköping – och AIK är ny tabelltvåa i allsvenskan.
3 dagar sedan 17:54
Chelsea körde över Bristol City med 8–0 i Super League-fotbollen – och har därmed skaffat sig ett fint läge för att vinna ligan för femte året i rad.
3 dagar sedan 16:44
Först överkörning, sedan hällregn och lång pausvila. Inget kan stoppa Rosengård som ännu inte tappat poäng i damallsvenskan efter 6–1 mot Linköping.
3 dagar sedan 16:12
Mängder med chanser och en straffmiss. Allsvenska nykomlingen Västerås fortsätter med sin starka offensiv, men oförmåga att få bollen i mål. Djurgården vann med 2–0. Det är helt galet, brutalt. Det är samma visa varje match, säger VSK-kaptenen Simon Johansson till Discovery+.
3 dagar sedan 16:10
22 procents bollinnehav gav seger med 3–1. Med tätt försvarsspel och skarpa omställningar satte Elfsborg punkt för Malmö FF:s vinstsvit. Målen vi släpper in är horribla, säger MFF-tränaren Henrik Rydström efter årets första förlust.
3 dagar sedan 07:22
I mars slog Emil Forsberg och hans New York Miami, utan Lionel Messi på plan, med 4–0 hemma.
4 Maj, 23:02
Fridolina Rolfö var inblandad i det mesta när Barcelona säkrade femte raka ligatiteln i Spanien.
4 Maj, 20:34
Real Madrid vinner spanska fotbollsligan för 36:e gången. Titeln säkrades när Girona vände och vann det katalanska derbyt mot Barcelona.
4 Maj, 19:42
Häckentränaren Pål-Arne "Paco" Johansen möblerade om i startelvan inför bortamatchen mot Sirius. Det lönade sig dubbelt upp: Jag var sjuk under en vecka så det var kul att vara tillbaka och skönt med vinst, säger Häckens succényförvärv Julius Lindberg efter 3–0 mot Sirius.
4 Maj, 18:00
Först missade han en straff. Tre minuter senare tog han revansch och blev målskytt. Alexander Isaks succé i Newcastle fortsätter.
4 Maj, 17:26
Fjärde matchen. Fjärde segern. Hammarby har fått en strålande start på damallsvenskan – och vann derbyt mot Djurgården med 4–1. En riktigt bra laginsats, säger Hammarbys Anna Jøsendal.
4 Maj, 17:08
Kalmar vände 1–2 till 5–2 mot Halmstad. Och lämnade samtidigt den allsvenska jumboplatsen inför hemmafans som äntligen fick segerjubla. Vi har längtat som fan, säger Dino Islamovic, en av målskyttarna, till Discovery+.
4 Maj, 15:32
Arsenal satte press i kampen om ligatiteln. Men Manchester City – och framför allt Erling Braut Haaland – svarade. Därmed är det fortsatt fördel City i toppen av Premier League.
4 Maj, 15:26
I fjol tog de steget upp till Championship. Nu tar de steget upp till Premier League. Efter 2–0 mot Huddersfield är Ipswichs andra raka uppflyttning ett faktum.
4 Maj, 14:58
Damallsvenskans hetaste målskytt fixade segerjubel för IFK Norrköping. Sara Kanutte Fornes gjorde två mål när nykomlingen AIK besegrades på bortaplan med 3–2.
4 Maj, 14:24
Landslagsstjärnorna Magdalena Eriksson och Linda Sembrant är tyska mästare för första gången.
4 Maj, 10:52
Den svenske supertalangen Roony Bardghji är allvarligt knäskadad och blir borta från fotbollen i 9-12 månader. Nu har 18-åringen uttalat sig för första gången om skadan som han ådrog sig i torsdags.