Hormonspiral

Hormonspiral är ett preventivmedel för personer med livmoder som verkar genom att en mindre mängd hormoner frisläpps i livmodern. Detta gör det passande för personer som är känsliga mot större mängder hormoner, som i exempelvis orala preventivmedel. 

Hormonspiral innehåller inte heller östrogen, vilket gör att för personer som inte tål östrogen är hormonspiral ett väldigt bra alternativ. Hormonspiral sätts, liksom kopparspiral, in i livmodern av en gynekolog eller barnmorska. Ingreppet kan kännas obehagligt eller smärtsamt för vissa, men det är inte farligt. 

En hormonspiral ger skydd mot graviditet i tre till fem år, sedan måste man ta ut den och sätta in en ny. En biverkning av hormonspiral är att mensen helt försvinner för vissa, men för andra kan det bli tvärt om vilket kan resultera i oregelbundna och smärtsamma blödningar. Då kan det vara bra att ta ut spiralen och prova ett annat preventivmedel.

20 Okt, 05:20
Kvinnor med viss genetisk profil löper hela sex gånger högre risk för att drabbas av blodpropp när de använder p-piller än andra, enligt svensk forskning. I framtiden hoppas forskarna att alla kan få göra ett enkelt blodprov som kan varna de som är i riskzon.
19 Jun, 06:02
Under de första två åren med p-piller finns en ökad risk för depression, enligt en ny studie från Uppsala universitet.
30 Mar, 01:08
Antalet rapporterade biverkningar av läkemedel minskade kraftigt förra året, enligt Läkemedelsverket. Minskningen beror på att färre rapporterar biverkningar efter covid-vaccin.
14 Aug 2020, 09:05
Att ha hormonspiral är ett av de säkraste preventivmedlen. Men det är inte hundraprocentigt. Nya siffror visar att flera kvinnor i Sverige blivit gravida.
21 Nov 2017, 12:14
Zara Larsson plockade nyligen ut sin p-stav för att byta till ett annat preventivmedel.
3 Feb 2015, 21:31
Inte förrän i vecka 30 upptäcktes graviditeten.
1