Oron för att p-piller kan påverka det psykiska måendet hos vissa kvinnor har funnits länge, men forskningsresultaten har varit motstridiga. Arkivbild.
Oron för att p-piller kan påverka det psykiska måendet hos vissa kvinnor har funnits länge, men forskningsresultaten har varit motstridiga. Arkivbild. - Foto: Isabell Höjman/TT

Studie: P-piller ökar risken för depression

Under de första två åren med p-piller finns en ökad risk för depression, enligt en ny studie från Uppsala universitet. Risken tycks vara störst för tonåringar – men forskarna bakom studien avråder från skrämselhicka.


Fakta: Studien

Studien är genomförd med hjälp av uppgifter om mer än en kvarts miljon kvinnor i Storbritannien som hämtats från UK Biobank.

Studien rör bara den typ av p-piller som kallas kombinerade p-piller, som innehåller både östrogen och gestagen.

Utifrån studien går det därmed inte att dra slutsatser om andra preventivmedel, som till exempel minipiller, p-plåster, hormonspiral, vaginalring eller p-stav.

Kvinnor som började ta kombinerade p-piller jämfördes med kvinnor som inte tog sådana, dels i vilken utsträckning de fått diagnosen depression och dels i vilken utsträckning de själva rapporterat depressiva symtom utan få en sådan diagnos.

Enligt studien ökade p-piller kvinnornas risk för depression med 73 procent under de första två åren av användning.

Kvinnor som började använda p-piller under tonåren hade 130 procent högre frekvens av depressiva symtom. Kvinnor från 20 år och uppåt när de började hade 92 procent högre risk för depressiva symtom.

Källa: Uppsala universitet

— Det viktiga är att kvinnor är medvetna om att risken finns, så att man är välinformerad när man väljer att börja använda p-piller, säger doktorand Therese Johansson.

— Det här verkar gälla en subgrupp av kvinnor som är känsliga för hormonfluktuationer. Det är hypotesen.

Hon understryker att p-piller fungerar bra för majoriteten av de kvinnor som använder dem – de förhindrar oplanerade graviditeter och ger också skydd mot vissa cancerformer, som äggstockscancer.

— Kvinnor som har använt p-piller under en längre tid och aldrig har känt någon påverkan på humöret eller drabbats av depressiva symptom ska inte sluta. Då tolererar de p-piller väl.

Fördubblad risk

Oron för att p-piller kan påverka det psykiska måendet hos vissa kvinnor har funnits länge, men forskningsresultaten har varit motstridiga.

I den nya studien testades ett nytt grepp: Forskarna samlade in data om mer än en kvarts miljon kvinnors användning av p-piller, vid vilken tidpunkt de fick sin första depressionsdiagnos och när de först upplevde depressiva symtom.

Slutsatsen är att användning av kombinerade p-piller, som innehåller både östrogen och gestagen, bland tonåringar ökar risken för depressiva symptom med 130 procent.

— Det är absolut en stark koppling, det är mer än dubbelt så hög risk, kommenterar Therese Johansson.

Puberteten kan spela roll

Bland kvinnor från 20 år och uppåt ökar risken för depressiva symtom med 92 procent, enligt studien. Risken för depression ökar med 73 procent under de två första åren.

Att risken för tonåringar tycks vara högre kan bero på att de under puberteten redan har genomgått stora hormonella förändringar och därmed är mer känsliga.

För att med säkerhet slå fast ett orsakssamband krävs kliniska prövningar där kvinnor lottas till p-pilleranvändning och jämförs med andra, som lottats till att avstå från p-piller, understryker Therese Johansson. Att det inte tidigare gjorts beror både på att det är dyrt och att det är svårt att etiskt försvara att kvinnor ska förmås att ta ett specifikt preparat.

TT: Hur kan man som kvinna veta om man ligger i farozonen för att påverkas på det här viset av p-piller?

— Det är tyvärr något som vi inte vet, fortfarande. Det är någonting som vi verkligen behöver lägga mer forskning och fokus på.

TT
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!