Isabella Lövin

Isabella Lövin, svensk politiker, författare och tidigare journalist, föddes 3 februari 1963 i Helsingborg. Hon växte upp i Avesta men bor nu i Värmdö tillsammans med sin man Lasse Nilsson. Hon har också två vuxna barn, Ester och Gunnar.


När det kommer till studier har hon hunnit avverka både filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska på universitetsnivå. Dessutom har Isabella gått radioproducentutbildningen vid Dramatiska Institutet.


Hon är språkrör för Miljöpartiet sedan 2016 och även biståndsminister i regeringen sedan oktober 2014.


I maj 2016 utnämndes Isabella till vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.


Innan sin nuvarande politiska karriär arbetade Lövin länge som journalist för bland annat Damernas Värld, Elle, Vi Föräldrar, Expressen och Vecko-Revyn. Hon hann även med att arbeta som reporter och producent på Sveriges Radio under flera år på 1990-talet.


2007 tilldelades Isabella Lövin både Guldspaden och Stora Journalistpriset för sin bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken. Boken avhandlar frågan om överutnyttjandet av fiskbestånden i både svenska och utländska vatten.


Det var efter det engagemanget som Isabella rekryterades till Miljöpartiet.


I maj 2016 föreslogs Isabella Lövin att ta över språkrörsposten från Åsa Romson. Några dagar senare valdes hon till språkrör för Miljöpartiet, tillsammans med Gustav Fridolin.


10 juli 2008 var Lövin sommarpratare i Sveriges Radio P1. Ämnen som avhandlades då var bland annat hjärtefrågorna fiske, konsumtion och fiskepolitik, samt hennes uppväxt.


I maj 2015 riktades strålkastarna mot Lövin i en krönika i Aftonbladet, skriven av Kerstin Weigl. Rubriken var ”Varför rycker ingen fram en borste åt ministern” och i texten kritiserades Lövin för att hon inte såg tillräckligt vårdad ut, enligt Weigl. Uttalandet väckte stor debatt.


I februari 2017 publicerade Isabella Lövin en bild på Twitter, föreställande henne själv där hon skrev på en ny lag om Sveriges hantering av klimatfrågan. Bilden var mer eller mindre en tydlig pik till president Donald Trumps liknande bild från Vita Huset.


Bilden fick stor spridning både i Sverige och utomlands och hyllades till och med av världsstjärnan Miley Cyrus som valde att hylla Sverige genom att lägga ut bilden på sin Instagram med texten: "Se och lär USA".

Isabella Lövin
Isabella Lövin, bildkälla: Stina Stjernkvist


igår 08:38
EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen får fortsätta på jobbet i fem år till. EU-parlamentet stöttar henne – med 41 rösters marginal.
2 dagar sedan 17:56
Det lutar åt ett starkt svenskt stöd för Ursula von der Leyen som fortsatt kommissionsordförande i EU. Men än är inget givet – och SD och V är klart emot.
15 Jul, 18:46
En niospråkig slovenska är det nyvalda EU-parlamentets främsta polyglott. Svenskarna nöjer sig mestadels med engelska.
9 Jun, 20:38
Miljöpartiet kan festa och dansa in i valnatten. Med majoriteten av rösterna räknade blir partiet tredje störst i EU-valet med 13,8 procent. Det känns helt fantastiskt. Det är en succé, säger toppkandidaten Alice Bah Kuhnke till TT.
6 Jun, 18:30
Regeringen var grovt vilseledande vid presentationen av sin havsmiljöproposition som ska skydda fiskbestånden. Det anser tidigare miljöminister Isabella Lövin (MP).
4 Jun, 13:38
Regeringen vill flytta ut trålgränsen längs hela Östersjökusten och förbjuda bottentrålning i skyddade havsområden. Det borde ha gjorts för länge sedan, säger statsminister Ulf Kristersson (M).
3 Maj, 06:06
Hotade fiskar som torsken skulle skyddas genom att flytta ut trålgränsen. Men på flera håll i Kattegatt hamnade den i stället längre in mot land, enligt en granskning av Sveriges Natur. Det har lett till sämre skydd för fisken – i 20 års tid.
9 Feb, 12:24
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår. "Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu", skriver hon till MP:s medlemmar.
15 Dec 2023, 09:46
Miljöpartiets medlemmar har sagt sitt inför EU-valet nästa år. Det blev ingen skräll i omröstningen, utan partiets vallista toppas av den redan sittande parlamentarikern Alice Bah Kuhnke.
27 Okt 2023, 13:54
Alice Bah Kuhnke, Pär Holmgren och Isabella Lövin blir Miljöpartiets förslag till toppkandidater på partiets EU-lista inför valet nästa år. Det meddelar MP:s riksvalberedning på en pressträff.
15 Sep 2020, 20:56
Vi är vana att se dem i heta debatter, men vad gjorde partiledarna innan politiken? Gör vårt roliga test på Nyheter24.se!
26 Aug 2020, 20:00
Isabella Lövin avgår som språkrör för Miljöpartiet och slutar som minister. Det går dock ingen nöd på 57-åringen. Läs mer här!
26 Aug 2020, 10:13
Isabella Lövin slutar som språkrör för Miljöpartiet och avgår som minister. Det rapporterar DN.
19 Sep 2019, 23:03
Greta Thunberg har fått miljontals att strejka för klimatet. Nu lanseras en ny app som ska underlätta för elever att anmäla sin frånvaro.
22 Aug 2019, 11:28
Vi är vana att se dem på tv under heta debatter eller i riksdagen där de tar viktiga beslut – men vad gjorde partiledarna innan politiken?
12 Feb 2019, 11:20
Höjd bensinskatt blev droppen för politikern. Nu väljer han att avgå efter att han önskat att någon skulle skjuta Isabella Lövin.
11 Feb 2019, 08:36
Bensinpriserna kommer gå upp närmaste åren. Det bekräftar nu miljöminister Isabella Lövin. Men hur mycket dyrare kommer det bli?
8 Sep 2018, 15:52
Står du och väger för- och nackdelar med de olika partiledarna inför morgondagen? Då är du inte ensam, varje dag googlas ledarna, men vad är det folk egentligen mest undrar när de googlar på Isabella Lövin? Här är de mest googlade frågorna om henne.
24 Aug 2018, 16:36
Klimatministern Isabella Lövin har åkt business class över hela världen. Den dyraste låg på över 28 000.
24 Aug 2018, 15:35
Marcus Birro: "Jag skiter i om högern fifflar med skatten. Men när en representant för Miljöparitet kör miljöförstörande bilar, eller envisas med att flyga och dessutom flyga överdrivet flott, då vänder det sig i magen"
1 2 3