Kiev

Kiev är Ukrainas huvudstad och har cirka 2,8 miljoner invånare. 


Stavas det Kiev eller Kyiv? 


Kyiv är en annan typ av transkribering från det ukrainska namnet för Kiev. Under 2016 hade det ukrainska utrikesdepartementet kampanjen #kyivnotkiev. Kampanjen gick ut på att utländska och engelskspråkiga tidningar skulle sluta skriva "Kiev" och istället skriva "Kyiv". Detta eftersom Kiev är en transkribering av det ryska namnet för Киев – Kiev, medan det ukrainska namnet för Kiev är Київ – Kyiv.


I Sverige skriver man fortfarande Kiev och inte Kyiv.


Senaste nytt från Kiev

Nedan kan du läsa våra senaste nyheter om Kiev.

3 dagar sedan 05:34
Flera ukrainska städer, däribland huvudstaden Kiev, har attackerats av Ryssland under natten. Civila har skadats och dödats i ett omfattande robotangrepp mot minst sex städer, uppger myndigheterna.
20 Sep, 05:34
Nästa presidentval i USA är mer än ett år bort. Men mycket tyder på att det kommer att stå mellan seniorerna Joe Biden och Donald Trump. Trump har ett övertag i opinionsmätningarna och i världens huvudstäder förbereder man sig för hans "comeback".
18 Sep, 20:10
Ukraina är irriterat på de EU-länder som stoppat all import av ukrainskt spannmål. Därför drar Kiev nu Polen, Slovakien och Ungern inför Världshandelsorganisationen (WTO).
18 Sep, 16:54
Ryssland motsätter sig Ukrainas anklagelser om att landet planerat folkmord. Den väntade protesten kom när länderna på måndagen möttes i Internationella domstolen (ICJ) i Haag.
18 Sep, 09:40
Ukrainska styrkor har brutit sig igenom ryska försvarslinjer nära Bachmut. Enligt Olkesandr Syrskyj, befälhavare för de ukrainska markstyrkorna, pågår kraftig beskjutning i området.
15 Sep, 19:36
EU sätter stopp för importstoppet av ukrainskt spannmål, meddelar EU-kommissionen. Men av de berörda länderna har alla utom ett hotat trotsa beslutet och behålla importförbudet.
15 Sep, 17:04
Sofiakatedralen i Kiev och Lvivs medeltida stadskärna är två världsarv som hotar att förstöras, varnar FN-organet Unesco.
14 Sep, 16:56
Ukrainas riksåklagare Andrij Kostin meddelar att Internationella brottmålsdomstolen (ICC) har öppnat ett fältkontor i Kiev, som en del i arbetet för att ställa ryska styrkor till svars för eventuella krigsbrott.
13 Sep, 14:38
USA:s republikanledda representanthus har inlett en formell riksrättsutredning mot president Joe Biden. Vad innebär det – och vad händer härnäst?
13 Sep, 14:32
Använde Joe Biden sitt inflytande för att skydda sonens affärsintressen i Ukraina? Och har den amerikanska presidenten låtit sig bli "ett varumärke" för familjemedlemmar som vill berika sig? Representanthuset, där Republikanerna har majoritet, har dragit igång en riksrättsutredning för att ta reda på svaren.
11 Sep, 05:28
Ukraina säger sig ha återtagit kontrollen över olje- och gasplattformar i Svarta havet, enligt ett uttalande från Kievs militära underrättelsetjänst. De så kallade "Bojkotornen" har varit under rysk kontroll sedan 2015.
10 Sep, 08:30
32 ryska drönare, de flesta riktade mot Kiev. Ryssland uppges återigen ha attackerat den ukrainska huvudstaden.
8 Sep, 18:52
Ukrainas motoffensiv tar få steg framåt, varnar president Volodymyr Zelenskyj. Kriget saktar ner, det erkänner vi. Alla steg blir svårare och tar längre tid, från sanktioner till vapenleveranser.
7 Sep, 06:02
Ryssarna uppger sig ha lämnat det lilla ukrainska samhället Robotyne. Det ses som ett tecken på framsteg för Ukraina i kriget även om orten i sig inte är av särskilt stor betydelse. Det man kan hoppas är att proppen har gått ur litegrann. Men fortfarande kvarstår mycket arbete, säger överstelöjtnant Johan Huovinen.
6 Sep, 20:48
USA:s utrikesminister Antony Blinken bekräftar ett stöd på över en miljard dollar till Ukraina. Beskedet kommer på en presskonferens i Kiev efter ett överraskande besök i den ukrainska huvudstaden.
6 Sep, 12:46
Ukrainas nytillträdde försvarsminister Rustem Umjerov har blivit känd som en skicklig förhandlare som gärna agerar i det fördolda. Den 41-årige Umjerov ersätter Oleksij Reznikov som bland annat kommit att symbolisera Ukrainas framgångar att få västvapen.
6 Sep, 10:30
USA:s utrikesminister Antony Blinken befinner sig i Ukrainas huvudstad Kiev på överraskningsbesök. Där väntas han tillkännage ett nytt miljardstöd.
6 Sep, 07:16
En person uppges ha dödats i ryska drönarattacker mot regionen Odessa under natten till onsdagen. Runt huvudstaden Kiev har flera ryska robotar skjutits ner, enligt Kievs militärförvaltning.
5 Sep, 18:50
Sofiakatedralen i Kiev och den historiska stadskärnan i Lviv i västra Ukraina borde ingå i Unescos lista över hotade världsarv, säger Lazare Eloundou, chef över världsarvsprogrammet inom FN-organet.
3 Sep, 21:12
Ukrainas försvarsminister Oleksij Reznikov byts ut, skriver landets president Volodymyr Zelenskyj på meddelandeappen Telegram.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.