Köpenhamn

Köpenhamn är Danmarks huvudstad, och har en befolkning på ungefär 1,2 miljoner. I storstadsområdet bor cirka 2 miljoner människor. Köpenhamn ligger på öarna Själland och Amager. 


Platsen där Köpenhamn ligger idag har varit bebodd åtminstone sen medeltiden, och befästes på 1100-talet. Köpenhamns strategiska läge har gjort staden till en attraktiv plats under nära tusen år. 


Namnet på staden kommer förmodligen från att staden kallades "köpmännens hamn".


Bland de mer populära turistmålen finns kvarteren kring Nyhavn, museerna Glyptoteket och Nationalmuseet och nöjesparken Tivoli. 


Kända människor som kommit från staden under historiens gång är exempelvis filosofen Søren Kierkegaard, Metallica-trummisen Lars Ulrich, fysikern Niels Bohr och skådespelaren Mads Mikkelsen. 


idag 11:06
Nu får kommunanställda i Köpenhamn möjlighet att prova att jobba fyradagarsvecka på 14 utvalda arbetsplatser.
igår 13:22
Inte Erling Braut Haaland, inte Kevin De Bruyne, inte Rodri. Denna säsong har det varit Phil Foden som glänst starkast i stjärngänget Manchester City. Ingen har varit lika avgörande som han, säger tränaren Pep Guardiola.
2 dagar sedan 13:38
Istanbul och Tokyo ligger i topp medan börserna i Oslo och Helsingfors slåss om sista platsen. Aktiemarknaden i Stockholm ligger på plus men ligger en bit efter den stora klungan när två börsmånader kan summeras.
3 dagar sedan 07:12
Våldtäkter, misshandel och dödshot mot elever. En rad avslöjanden om våld i skolor skakar Danmark. Nu överväger utbildningsministern att skärpa regelverket.
1 Mar, 19:32
När danska superligamatchen mellan FC Midtjylland och FC Köpenhamn passerat åtta spelade minuter pausade de båda lagen spelet och åskådarna på MCH Arena ställde sig upp.
1 Mar, 18:50
I danska staden Herning ägnar FC Midtjyllands supportrar sina tankar åt Sveriges landslagsmittfältare Kristoffer Olssons hälsotillstånd. Fotbollen är just nu av sekundär betydelse. Man tänker bara på att han ska bli frisk, säger supportern Klasse till TT.
1 Mar, 13:58
Mordvapnet från en dödsskjutning i Köpenhamn hittades senare av polis i en lägenhet i Malmö. En 24-årig man har åtalats för grovt vapenbrott, rapporterar Sydsvenskan.
1 Mar, 10:52
Svenske landslagsmannen Kristoffer Olssons tillstånd beskrivs som positivt. Hans danska klubb Midtjylland skriver på fredagseftermiddagen att "läkarna ser små förbättringar".
29 Feb, 13:18
Landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson är allvarligt sjuk och vårdas i respirator på Århus sjukhus. För FC Midtjylland var matchen i söndags tung – när ingen kunde prata om situationen. Vi hade gått med på att hålla det hemligt med Kristoffers familj, säger klubbens vd Claus Steinlein till Tipsbladet.
28 Feb, 08:36
Den svenska landslagsmittfältaren Kristoffer Olsson vårdas i respirator efter att ha drabbats av en akut hjärnsjukdom. Nu väljer 28-åringens danska klubb Midtjylland att stänga dagens träning för utomstående.
27 Feb, 15:52
Att det svenska Natomedlemskapet nu är nära förestående är verkligt goda nyheter, anser Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S). Vladimir Putin hade hoppats splittra Nato, men nu har han fått det motsatta, konstaterar hon.
26 Feb, 17:44
Efter drygt tre månaders sökande har herrlandslaget i fotboll hittat en ny förbundskapten. Nu ska Jon Dahl Tomasson, 47, bygga om Blågult. Han har egentligen inte haft någon konkurrens förutom Olof Mellberg, säger Hasse Backe.
23 Feb, 10:44
Fem gängkriminella i åldrarna 18-28 år åtalas för att ha planlagt och utfört ett mord i fristaden Christiania i Köpenhamn, uppger Köpenhamnspolisen.
19 Feb, 09:50
"Sand" – det är titeln på Danmarks bidrag till Eurovision Song Contest. I helgen avgjordes den danska motsvarigheten till Melodifestivalen i Köpenhamn, och både juryn och publiken röstade fram artisten Saba och hennes låt.
14 Feb, 15:56
Herrlandslaget i fotboll tar emot Serbien på nationalarenan i Solna den 8 juni.
14 Feb, 11:10
Malmö FF-stjärnan Anders Christiansen ska tillbaka till fotbollen efter sina hjärtproblem. Men innan operationen i våras fick han beskedet att karriären kunde vara över. Det var inte så roligt.
14 Feb, 08:08
Fina middagar med årgångsviner och bjudresor. De kommun- och statsanställda som nyligen mutåtalades i Ystads tingsrätt utvecklade under flera år en vänskaplig relation med de sex anställda på ett säkerhetsbolag som åtalats för givande av muta, visar TV4:s genomgång.
14 Feb, 06:00
Kan FC Köpenhamns svenskdanske succéman Magnus Mattsson vara något för det svenska landslaget? Mja, men kanske Jon Dahl Tomasson som förbundskapten. Bara vi får en förbundskapten på plats är jag nöjd. Det blir nog bra om det blir dansken, säger landslagsspelaren Viktor Claesson om Tomasson.
13 Feb, 20:18
Svenskdansken Magnus Mattsson nätade i sin debut för FC Köpenhamn – hemma mot Champions League-mästaren Manchester City. Danskarna stod länge emot Premier League-jätten i CL-åttondelsfinalen, men på tilläggstid utökade bortalaget till 3–1. Vi visste att det skulle vara tufft. Det är väl det bästa laget i världen just nu, säger Köpenhamns Viktor Claesson.
13 Feb, 06:00
Det blev ingen Oscarsnominering för den danska filmen ”Bastarden”. Men huvudrollsinnehavaren Mads Mikkelsen känner sig nog nöjd ändå. Det historiska dramat har fått fin kritik och gett honom pris som årets bästa europeiska skådespelare.
1 2 3 4 ... 23