Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna, i vardagligt tal Miljöpartiet, är ett svenskt politiskt parti som grundades den 20 september 1981. Partiet förkortas ofta som MP. De driver en miljö-, fred- och jämställdhetsfokuserad politik. Partiet grundades som en protest mot hur riksdagspartierna hanterade kärnkraften och folkomröstningen 1980 om kärnkraften skulle avskaffas.


Miljöpartiet har ingen partiledare, utan har istället två stycken språkrör, Märta Stenevi och Per Bolund. Deras logotyp består av en maskros med grön bakgrund.


De kom in i riksdagen för första gången 1988. Under perioden 1991-1994 satt de däremot inte i riksdagen. I riksdagsvalet 2010 fick partiet 7,43 procent av rösterna, medan de fick 6,89 procent i valet 2014, och klarade sig precis kvar 2018, med 4,4 procent.


Till deras 20-årsjubileum sammanställdes boken "Maskrosbarn – Miljöpartiets första 20 år" som är fylld med fakta och reflektioner kring Miljöpartiet.

2 timmar sedan
Tre plantor hemma och 25 gram i fickan. Det blir tillåtet om Tysklands parlament säger ja i dagens omröstning om en "delvis" cannabislegalisering.
14 Feb, 13:48
Miljöpartiet bekräftar nu att den arbetsmiljöutredning som tillsatts om Märta Stenevis ledarskap visar på brister i arbetsmiljön.
12 Feb, 20:04
Det avgående språkröret Märta Stenevi kritiseras i den internutredning som Miljöpartiet låtit göra, enligt uppgifter till TT. Nu börjar processen att hitta ett nytt språkrör.
12 Feb, 18:28
Finland ska vara del av kärnan i ett mer europeiskt Nato, anser landets blivande president Alexander Stubb. När det gäller Donald Trumps senaste utspel om militäralliansens framtid konstaterar Stubb att de två ländernas valrörelser ter sig väldigt annorlunda.
11 Feb, 08:05
Alexander Stubb blir Finlands president. Den tidigare statsministern besegrar Pekka Haavisto – om än med liten marginal – och de två famnades om i en valrörelse som präglats av samförstånd. Demokratin vann i dag, utropar Stubb på sin segerfest i Helsingfors.
11 Feb, 05:50
De två kandidaterna tycks rörande överens om det mesta men i dag måste finländarna avgöra vem av dem som ska bli deras nye president. Både Alexander Stubb och Pekka Haavisto vill vara den som enar folket mot ny fara i öst.
9 Feb, 15:14
Nu får Miljöpartiet åter börja söka efter ett nytt språkrör. Många brukar känna sig kallade.
9 Feb, 13:22
Märta Stenevi avgår som språkrör för Miljöpartiet. Kollegor och politiker kommenterar avhoppet.
9 Feb, 12:24
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår. "Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu", skriver hon till MP:s medlemmar.
8 Feb, 10:18
Oppositionen är kritisk till regeringens nya visitationszoner. Sannolikt finns en möjlighet att fördröja lagen i ett år – men varken S, C eller MP har bestämt sig än.
8 Feb, 04:10
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) KU-anmäls nu ännu en gång för sin hantering av det omdebatterade förslaget om visitationszoner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
3 Feb, 17:54
Förtroendet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fortsätter att sjunka, visar en undersökning från Ipsos/Dagens Nyheter. S-ledaren toppar fortfarande förtroendeligan bland partiledarna, men de tre senaste mätningarna har trenden pekat nedåt.
30 Jan, 21:10
Oppositionen leder fortsatt i opinionen enligt DN/Ipsos senaste mätning – men övertaget har halverats sedan i december.
24 Jan, 12:20
Miljöpartiet anmäler justitieminister Gunnar Strömmer (M) till riksdagens konstitutionsutskott (KU) för hur regeringen vill snabba på införandet av visitationszoner i Sverige.
24 Jan, 12:18
Oppositionen vill få in ett mål för Sveriges elförsörjning 2030 i regeringens kommande energiproposition. Det är något som vi plockar med oss hem nu och tittar på, säger näringsminister Ebba Busch (KD).
23 Jan, 16:18
I en intervju med Sveriges Radios Vetenskapsradion sade landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att beslutet att fortsätta tillåta fiske på strömming i Östersjön ligger i linje med EU:s fiskeripolitik.
22 Jan, 14:58
Förslaget om visitationszoner – så kallade säkerhetszoner – där polis får visitera personer som inte är brottsmisstänkta i särskilda i zoner, sågas av ledande politiker i Malmö stad.
18 Jan, 12:20
Märta Stenevis sjukbesked kommer efter en stormig tid för partiet. Ändå borde Miljöpartiet kunna klara situationen ganska bra, anser statsvetaren Jenny Madestam. Men det är klart att det inte är optimalt, säger hon.
17 Jan, 05:56
Omröstningen om förtroendet för klimatminister Romina Pourmokhtari blev en framgång för regeringen. Nu vet jag att vi har ett tydligt mandat i kammaren för den förda klimatpolitiken, säger Pourmokhtari.
17 Jan, 04:42
Trots regeringens så kallade snabbspår i behandlingen kommer förslaget om visitationszoner, också kallade säkerhetszoner, inte att kunna träda i kraft redan den 1 mars, rapporterar Ekot.
1 2 3 4 ... 48