Miljöpartiet de gröna

Miljöpartiet de gröna, i vardagligt tal Miljöpartiet, är ett svenskt politiskt parti som grundades den 20 september 1981. Partiet förkortas ofta som MP. De driver en miljö-, fred- och jämställdhetsfokuserad politik. Partiet grundades som en protest mot hur riksdagspartierna hanterade kärnkraften och folkomröstningen 1980 om kärnkraften skulle avskaffas.


Miljöpartiet har ingen partiledare, utan har istället två stycken språkrör, Märta Stenevi och Per Bolund. Deras logotyp består av en maskros med grön bakgrund.


De kom in i riksdagen för första gången 1988. Under perioden 1991-1994 satt de däremot inte i riksdagen. I riksdagsvalet 2010 fick partiet 7,43 procent av rösterna, medan de fick 6,89 procent i valet 2014, och klarade sig precis kvar 2018, med 4,4 procent.


Till deras 20-årsjubileum sammanställdes boken "Maskrosbarn – Miljöpartiets första 20 år" som är fylld med fakta och reflektioner kring Miljöpartiet.

idag 10:00
Regeringen saknar en plan för energipolitiken de närmaste åren, enligt MP:s språkrör Daniel Helldén. Det är förödande för omställningen i näringslivet, säger han.
29 Feb, 07:01
Här är morgonens nyheter i korthet.
29 Feb, 06:08
Tidigare kulturministern Amanda Lind kandiderar till posten som nytt språkrör för Miljöpartiet, rapporterar Expressen. Jag har haft samtal med många som önskar att jag ska kandidera och det är så klart väldigt fint att få det förtroendet, säger Lind till tidningen.
28 Feb, 15:38
Annika Hirvonen kandiderar till posten som språkrör för Miljöpartiet, rapporterar ETC.
27 Feb, 10:14
KD-ledaren Ebba Busch försäkrar att statsministerns löfte om mer pengar till vården ska fullföljas. Men hon ryter också till mot regionerna. Det är några regioner som har en ganska tuff hemläxa att göra.
24 Feb, 07:40
Riksdagspartierna vill att fler gör värnplikt. Men inte ens var fjärde riksdagsledamot har själv gjort lumpen. Det är väldigt farligt att frestas att tro att det har att göra med feghet, säger Liberalernas gruppledare Lina Nordquist.
24 Feb, 06:00
Det har nu gått exakt två år sedan Ryssland inledde sitt fullskaliga krig mot Ukraina. Och ännu fortsätter Sverige importera rysk fossilgas. Det finns inga ursäkter, säger Miljöpartiets Linus Lakso och kräver svar av energi- och näringsminister Ebba Busch(KD).
23 Feb, 09:04
Tre plantor hemma och 25 gram i fickan. Det blir tillåtet sedan Tysklands parlament sagt ja i dagens historiska omröstning om en "delvis" cannabislegalisering.
14 Feb, 13:48
Miljöpartiet bekräftar nu att den arbetsmiljöutredning som tillsatts om Märta Stenevis ledarskap visar på brister i arbetsmiljön.
12 Feb, 20:04
Det avgående språkröret Märta Stenevi kritiseras i den internutredning som Miljöpartiet låtit göra, enligt uppgifter till TT. Nu börjar processen att hitta ett nytt språkrör.
12 Feb, 18:28
Finland ska vara del av kärnan i ett mer europeiskt Nato, anser landets blivande president Alexander Stubb. När det gäller Donald Trumps senaste utspel om militäralliansens framtid konstaterar Stubb att de två ländernas valrörelser ter sig väldigt annorlunda.
11 Feb, 08:05
Alexander Stubb blir Finlands president. Den tidigare statsministern besegrar Pekka Haavisto – om än med liten marginal – och de två famnades om i en valrörelse som präglats av samförstånd. Demokratin vann i dag, utropar Stubb på sin segerfest i Helsingfors.
11 Feb, 05:50
De två kandidaterna tycks rörande överens om det mesta men i dag måste finländarna avgöra vem av dem som ska bli deras nye president. Både Alexander Stubb och Pekka Haavisto vill vara den som enar folket mot ny fara i öst.
9 Feb, 15:14
Nu får Miljöpartiet åter börja söka efter ett nytt språkrör. Många brukar känna sig kallade.
9 Feb, 13:22
Märta Stenevi avgår som språkrör för Miljöpartiet. Kollegor och politiker kommenterar avhoppet.
9 Feb, 12:24
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi har meddelat partiet att hon avgår. "Ni förtjänar det bästa. Och det är inte jag just nu", skriver hon till MP:s medlemmar.
8 Feb, 10:18
Oppositionen är kritisk till regeringens nya visitationszoner. Sannolikt finns en möjlighet att fördröja lagen i ett år – men varken S, C eller MP har bestämt sig än.
8 Feb, 04:10
Justitieminister Gunnar Strömmer (M) KU-anmäls nu ännu en gång för sin hantering av det omdebatterade förslaget om visitationszoner, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
3 Feb, 17:54
Förtroendet för Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson fortsätter att sjunka, visar en undersökning från Ipsos/Dagens Nyheter. S-ledaren toppar fortfarande förtroendeligan bland partiledarna, men de tre senaste mätningarna har trenden pekat nedåt.
30 Jan, 21:10
Oppositionen leder fortsatt i opinionen enligt DN/Ipsos senaste mätning – men övertaget har halverats sedan i december.
1 2 3 4 ... 49