Mobiltelefon

En mobiltelefon är en transportabel elektronisk utrustning som genom mobiltelefoni (en form av radiotelefoni)  och digitala signaler överför ljud och data.

År 1998 tog Nokia plats på världskartan i och med att företaget var största tillverkare av mobiltelefoner. Innan Nokia blev ledande var Motorola störst. 

Under 2010-talet blev mobiltelefonen utbytt mot den mer optimerade apparaten smartphone eller smart mobiltelefon som det kallas på svenska. Den nya mobilen var en kombination av en mobiltelefon och en handdator med pekskärm, snabb uppkoppling till internet, applikationer och QWERTY-tangentbord (ett virtuellt system där tangentbordet simuleras på telefonens skärm). 

Nokia var störst på marknaden fram till år 2012 då Samsung sålde flest mobiltelefoner det året. 

Spridningen av det nya fenomenet smart mobiltelefon fick spridning i och med Apples Iphone

År 2013 hade 65 % av den svenska befolkningen en smart mobiltelefon. 

År 2017 sålde Samsung flest smartmobiler i världen, med andra ord drygt 20 procent av den totala marknaden medan Apple låg på 14 procent av marknadsförsäljningen. 

Produkttypen smart mobiltelefon är idag överlägset det verktyg som används mest i Sverige. Allt fler applikationer utvecklas och möjligheterna att utföra vardagliga sysslor så som konsumtion, läkarbesök och betala räkningar med hjälp av sin mobiltelefon ökar. 

Steve Jobs
Den 9 januari 2007 visade Apple Inc's grundare Steve Jobs upp den första modellen av Iphone. Bildkälla: Paul Sakuma TT
29 Nov, 13:26
Hemlig dataavläsning ses som ett av polisens vassaste verktyg i brottsbekämpningen. Metoden föreslås bli permanent och till viss del utvidgas.
28 Nov, 11:04
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.
22 Nov, 12:34
Åklagaren talar om systemhotande infiltration av rättsapparaten. Vänner beskriver en naiv och lättledd kvinna som utnyttjats av en man hon förälskat sig i. På onsdagen inleddes rättegången mot domstolshandläggaren som misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng.
16 Nov, 06:32
Årets julklapp är ett sällskapsspel. Klappen blir ett tillfälle att koppla bort krig och ekonomisk oro tillsammans med nära och kära, enligt företaget Hui Research.
13 Nov, 10:30
Taylor Swift vädjar till fansen att inte kasta upp föremål på scenen. En incident under konserten i Buenos Aires på lördagen fick världsstjärnan att vända sig direkt till publiken, skriver Billboard.
4 Nov, 07:50
För 14 år sedan skapade "Call of duty" rubriker med en bana där spelare fritt kunde skjuta ihjäl civila på en flygplats. När spelserien nu är tillbaka hoppas upphovspersonerna på att skapa nya snackisar.
1 Nov, 03:20
En polis i Södermanland döms av Svea hovrätt för urkundsförfalskning och tjänstefel efter att ha ändrat uppgifter i ett polisförhör. Trots det får polisen jobba kvar, skriver Södermanlands Nyheter.
22 Okt, 19:44
Efter två dramatiska fritagningar tidigare i år har Kriminalvården tagit fram nya rutiner för att öka säkerheten vid transporter. Det nya med alltihop är att det helt plötsligt kom ett hot utifrån, säger Joacim Trybom, chef för nationella transportenheten.
16 Okt, 15:16
Basel Alsourani lydde Israels order om evakuering till södra Gaza. Men nu har han återvänt hem till Gaza stad. Det är inte ett dugg säkrare i södern. I Khan Yunis hörde jag stora bombningar, och här hör jag stora bombningar, säger han till TT.
16 Okt, 13:00
Regeringen vill ha en ny säkrare e-legitimation. Den bör komma i form av ett fysiskt kort. Det är i alla fall uppfattningen i ett delbetänkande som lämnats till civilminister Erik Slottner (KD).
25 Sep, 14:06
Bland matvaror i frys och kylskåp förvarade mannen kvarlevorna efter en man i 20-årsåldern. Den 29 november förra året uppsökte han polis tillsammans med sina socialsekreterare och berättade. Nu åtalas Malmöbon för mord och grovt gravfridsbrott.
20 Sep, 11:02
Under ett rån blev en tolvårig flicka knivhuggen och fick livshotande skador. Nu döms en 21-årig man och en 22-årig kvinna för överfallet.
9 Sep, 20:58
En 43-årig man i Halmstad polisanmälde sin före detta sambo – och anklagade henne för att ha skickat hotmejl till honom. Men nu tyder polisens utredning på att det i själva verket var mannen som skickade mejlen till sig själv, rapporterar Hallandsposten.
9 Sep, 10:32
Apple väntas rätta in sig i ledet och inför usb-c redan i nästa generations Iphonemodeller, i linje med kommande EU-regler. Jag kan inte se att det finns några nackdelar, säger Chalmersdocenten Maria Ljunggren.
6 Sep, 06:16
Elbilstillverkaren Polestar planerar att släppa en smartphone i samband med att man lanserar sin första bil i Kina i december, rapporterar CNBC.
4 Sep, 06:34
Lagändringen där anonyma telefonkort inte längre är tillåtna riskerar att avslöja kvinnor som håller sig gömda.
25 Aug, 18:30
Gängkriminella rekryterar barn för att begå brott. Därför infördes nyligen en lag som förbjuder ett sådant utnyttjande av barn.
23 Aug, 12:44
Under onsdagen förhörs den 21-årige huvudmannen i det omfattande gängmålet i Sundsvall. Han inleder förhöret med att säga att han “inte är guds bästa barn”, men fortsätter sedan att hävda sin oskuld. Jag är inte med i några grupperingar eller i konflikt med någon, säger han.
17 Aug, 19:20
Apple anklagades för att ha manipulerat sina mobiltelefoner, när batteritiden blir sämre. Nu kommer Apple ersätta vissa Iphone-användare med 700 kronor. Här får du veta vilka modeller det gäller.
17 Aug, 11:58
Den 21-årige huvudmannen pekas ut som hjärnan bakom två sprängningsförsök riktade mot en gängmedlems mamma. Men hans advokat menar att de chattar som åklagarna anser har skickats mellan honom och hans medåtalade inte är hans - utan hans kompis.
1 2 3 4 ... 21