Mobiltelefon

En mobiltelefon är en transportabel elektronisk utrustning som genom mobiltelefoni (en form av radiotelefoni)  och digitala signaler överför ljud och data.

År 1998 tog Nokia plats på världskartan i och med att företaget var största tillverkare av mobiltelefoner. Innan Nokia blev ledande var Motorola störst. 

Under 2010-talet blev mobiltelefonen utbytt mot den mer optimerade apparaten smartphone eller smart mobiltelefon som det kallas på svenska. Den nya mobilen var en kombination av en mobiltelefon och en handdator med pekskärm, snabb uppkoppling till internet, applikationer och QWERTY-tangentbord (ett virtuellt system där tangentbordet simuleras på telefonens skärm). 

Nokia var störst på marknaden fram till år 2012 då Samsung sålde flest mobiltelefoner det året. 

Spridningen av det nya fenomenet smart mobiltelefon fick spridning i och med Apples Iphone

År 2013 hade 65 % av den svenska befolkningen en smart mobiltelefon. 

År 2017 sålde Samsung flest smartmobiler i världen, med andra ord drygt 20 procent av den totala marknaden medan Apple låg på 14 procent av marknadsförsäljningen. 

Produkttypen smart mobiltelefon är idag överlägset det verktyg som används mest i Sverige. Allt fler applikationer utvecklas och möjligheterna att utföra vardagliga sysslor så som konsumtion, läkarbesök och betala räkningar med hjälp av sin mobiltelefon ökar. 

Steve Jobs
Den 9 januari 2007 visade Apple Inc's grundare Steve Jobs upp den första modellen av Iphone. Bildkälla: Paul Sakuma TT
igår 11:37
Att använda telefonen utomlands kan bli dyrt – särskilt om du inte har koll på vad som gäller. Här är missarna du inte vill göra.
10 Jun, 13:21
Planerar du att resa utomlands i sommar? Om du använder en Samsung-mobil bör du känna till hur du kan påverkas av en ny uppdatering. Läs mer här!
10 Jun, 09:58
Två tonårspojkar åtalas för mordet på en 16-årig pojke i Örkelljunga i januari. Han attackerades med bland annat kniv och samma natt greps en 16-årig pojke som nu åtalas. Några dagar senare greps den 15-åring som också åtalas för mordet.
10 Jun, 07:36
Rånare har trängt sig in i två olika bostäder i Malmö under söndagskvällen. Bostadsinnehavarna har blivit hotade, rånade och i ett fall misshandlad, rapporterar Sydsvenskan.
9 Jun, 08:58
Den finns en hel del användbara funktioner på din iPhone. Här är fem funktioner som du kanske inte visste – och som kommer spara dig tid.
5 Jun, 15:32
En uppfiskad telefon ledde tullen till ett "komplett varuhus för droger" med hundratals kilo narkotika och stora mängder kontanter. Nu åtalas flera personer för synnerligen grova narkotikabrott.
3 Jun, 07:46
En man i Malmö skadades under natten när han utsattes för ett rån i sin bostad. Mannen, som är i 25-årsåldern, fick stick- eller skärskador och har behövt sjukhusvård, men har kunnat höras av polis.
1 Jun, 16:26
Använder du Samsung? En uppdatering gör så att en app kraschar. Läs mer på Nyheter24 om buggen i Samsung Galaxy-telenonen och hur du åtgärdar det.
30 Maj, 17:21
Vilken iPhone och Android tål vatten och damm bäst respektive sämst? Läs mer på Nyheter24.se.
30 Maj, 11:04
I dag, torsdag den 30 maj, kommer polisen i Göteborg skicka ut sms till 8 200 personer. Läs mer på Nyheter24 om polisen och sms-utskicket.
30 Maj, 10:10
Tanken var att stänga ner 2G-nätet nästa år. Nu meddelar Telia att man skjuter på utfasningen.
29 Maj, 11:42
Använder du en Android-telefon? Nu har en uppdatering skett som är bra för dig att känna till. Läs mer på Nyheter24 om Androids uppdatering.
21 Maj, 16:53
Är du orolig för att bli hackad när du använder BankID på mobilen? Här kan du läsa om risken med att ha en ouppdaterad mobil.
21 Maj, 12:46
En ung man rånades i sitt hem i Västervik i januari under "tortyrliknande metoder", enligt åklagaren. Nu åtalas tre tonåringar, 16 till 19 år gamla, för synnerligen grov misshandel och grovt rån, rapporterar SVT Nyheter Småland.
20 Maj, 11:55
Det är inte bara mobiler som påverkas när bredbandstekniken 3G försvinner – även råttfällor kommer nämligen sluta fungera när den gamla internetuppkopplingen dör.
20 Maj, 11:22
En stor del av svenskarna använder Iphone. Nu oroas många av en uppdatering från Apple. Läs mer om Iphone och Apple-uppdateringen här!
19 Maj, 07:58
En lärare på en skola i Skaraborg skickade över hundra olämpliga sms till en elvaårig elev. Trots varning från Lärarnas ansvarsnämnd arbetar hon idag på en annan skola, rapporterar P4 Skaraborg.
17 Maj, 13:59
Hur vet man om ens mobiltelefon kommer att sluta fungera när 2G- och 3G-näten släcks ner? Det kan du läsa om här.
8 Maj, 14:14
Utredningen mot en morddömd 18-åring som misstänktes för att ha planerat en sprängning i Södertälje under tiden han varit placerad på ett Sis-hem läggs ned.
7 Maj, 11:18
Två 16-åriga pojkar döms för inblandning i mordet på en ung man som sköts ihjäl med flera skott i en bil i södra Stockholm. Båda tonårspojkarna kopplas till det kriminella Dalennätverket.
1 2 3 4 ... 24