Mobiltelefon

En mobiltelefon är en transportabel elektronisk utrustning som genom mobiltelefoni (en form av radiotelefoni)  och digitala signaler överför ljud och data.

År 1998 tog Nokia plats på världskartan i och med att företaget var största tillverkare av mobiltelefoner. Innan Nokia blev ledande var Motorola störst. 

Under 2010-talet blev mobiltelefonen utbytt mot den mer optimerade apparaten smartphone eller smart mobiltelefon som det kallas på svenska. Den nya mobilen var en kombination av en mobiltelefon och en handdator med pekskärm, snabb uppkoppling till internet, applikationer och QWERTY-tangentbord (ett virtuellt system där tangentbordet simuleras på telefonens skärm). 

Nokia var störst på marknaden fram till år 2012 då Samsung sålde flest mobiltelefoner det året. 

Spridningen av det nya fenomenet smart mobiltelefon fick spridning i och med Apples Iphone

År 2013 hade 65 % av den svenska befolkningen en smart mobiltelefon. 

År 2017 sålde Samsung flest smartmobiler i världen, med andra ord drygt 20 procent av den totala marknaden medan Apple låg på 14 procent av marknadsförsäljningen. 

Produkttypen smart mobiltelefon är idag överlägset det verktyg som används mest i Sverige. Allt fler applikationer utvecklas och möjligheterna att utföra vardagliga sysslor så som konsumtion, läkarbesök och betala räkningar med hjälp av sin mobiltelefon ökar. 

Steve Jobs
Den 9 januari 2007 visade Apple Inc's grundare Steve Jobs upp den första modellen av Iphone. Bildkälla: Paul Sakuma TT
25 Feb, 16:58
För första gången har Volodmyr Zelenskyj gått ut med hur många soldater som har stupat sedan Ryssland invaderade landet. 31 000 soldater har dödats i det här kriget, sade Ukrainas president.
22 Feb, 19:28
En mycket kraftig brand eldhärjar två höghus i Valencia i östra Spanien. Räddningsinsatsen pågår, men husen tros vara bortom räddning. Inga dödsfall har ännu rapporterats.
15 Feb, 11:06
En 54-årig man i Malmö döms till 17 års fängelse för styckmord, en kraftig skärpning jämfört med i tingsrätten. Kvarlevorna efter hans offer, en man i 20-årsåldern, hittades hemma i hans kyl och frys.
29 Jan, 16:36
Regeringen vill att Statens institutionsstyrelse (Sis) ska få utökade möjligheter att begränsa elektroniska kommunikationstjänster. Dessutom ska hemmen delas in i säkerhetsnivåer, enligt förslaget till lagrådet.
26 Jan, 20:22
Hampus Wanne bet sig i tungan, Glenn Solberg torkade en tår i ögonvrån. Felix Claar uttryckte däremot precis vad han kände om domarna i den dramatiska EM-semifinalen mot Frankrike. Sista avblåsningarna känns det bara som att de vill att Frankrike ska vinna, säger Claar.
19 Jan, 11:04
Med två av tre telefonnummer fungerade det. Men det tredje numret kopplades i stället om till en privatperson – som plötsligt började få samtal med frågor om serviceresor.
11 Jan, 15:16
En man döms till tolv års fängelse av Södertörns tingsrätt för tre fall av misshandel och tio fall av grova våldtäkter, skriver polisen på sin hemsida. Det är två kvinnor som han haft relationer med som utsatts för brotten.
18 Dec 2023, 21:54
Skådespelaren Jonathan Majors har efter en två veckor lång rättegång fällts av en domstolsjury i New York för misshandel och trakasserier av en 30-årig kvinna.
14 Dec 2023, 06:04
En kvinna som arbetar som domstolshandläggare fattar tycke för en yngre man. Han visar sig vara gängkriminell och snart är en "katastrofal" läcka från domstolen ett faktum. Detta har hänt i historien om läckan på Attunda tingsrätt.
29 Nov 2023, 13:26
Hemlig dataavläsning ses som ett av polisens vassaste verktyg i brottsbekämpningen. Metoden föreslås bli permanent och till viss del utvidgas.
28 Nov 2023, 11:04
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.
22 Nov 2023, 12:34
Åklagaren talar om systemhotande infiltration av rättsapparaten. Vänner beskriver en naiv och lättledd kvinna som utnyttjats av en man hon förälskat sig i. På onsdagen inleddes rättegången mot domstolshandläggaren som misstänks ha läckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gäng.
16 Nov 2023, 06:32
Årets julklapp är ett sällskapsspel. Klappen blir ett tillfälle att koppla bort krig och ekonomisk oro tillsammans med nära och kära, enligt företaget Hui Research.
13 Nov 2023, 10:30
Taylor Swift vädjar till fansen att inte kasta upp föremål på scenen. En incident under konserten i Buenos Aires på lördagen fick världsstjärnan att vända sig direkt till publiken, skriver Billboard.
4 Nov 2023, 07:50
För 14 år sedan skapade "Call of duty" rubriker med en bana där spelare fritt kunde skjuta ihjäl civila på en flygplats. När spelserien nu är tillbaka hoppas upphovspersonerna på att skapa nya snackisar.
1 Nov 2023, 03:20
En polis i Södermanland döms av Svea hovrätt för urkundsförfalskning och tjänstefel efter att ha ändrat uppgifter i ett polisförhör. Trots det får polisen jobba kvar, skriver Södermanlands Nyheter.
22 Okt 2023, 19:44
Efter två dramatiska fritagningar tidigare i år har Kriminalvården tagit fram nya rutiner för att öka säkerheten vid transporter. Det nya med alltihop är att det helt plötsligt kom ett hot utifrån, säger Joacim Trybom, chef för nationella transportenheten.
16 Okt 2023, 15:16
Basel Alsourani lydde Israels order om evakuering till södra Gaza. Men nu har han återvänt hem till Gaza stad. Det är inte ett dugg säkrare i södern. I Khan Yunis hörde jag stora bombningar, och här hör jag stora bombningar, säger han till TT.
16 Okt 2023, 13:00
Regeringen vill ha en ny säkrare e-legitimation. Den bör komma i form av ett fysiskt kort. Det är i alla fall uppfattningen i ett delbetänkande som lämnats till civilminister Erik Slottner (KD).
25 Sep 2023, 14:06
Bland matvaror i frys och kylskåp förvarade mannen kvarlevorna efter en man i 20-årsåldern. Den 29 november förra året uppsökte han polis tillsammans med sina socialsekreterare och berättade. Nu åtalas Malmöbon för mord och grovt gravfridsbrott.
1 2 3 4 ... 21