Mord

Mord är när en person med vilja dödar en annan person. 


Det finns tre typer av mord. Vid direkt mord är dödandet själva syftet, vid indirekt mord är gärningsmannen ute efter något annat men vet om att offret kommer att dö som en bieffekt. Vid eventuellt mord vet gärningsmannen inte om att offret kommer att dö men är medveten om att det finns en risk att personen dör. 


Straffet för mord i Sverige är som lägst 10 år och högst 18 år, i andra länder kan mord leda till dödstraff. Dödstraff är dock avskaffat i Sverige sedan 1921 (i fredstid) och 1973 (i krigstid).  


Är gärningsmannen under 18 är det rätten som dömer personen till fängelse om det finns synnerliga skäl. Är gärningsmannen mellan 18-21 får rätten döma till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller om det finns särskilda skäl för det. För ett mord som någon har begått innan hen fyllt 21 år får personen inte dömas till ett längre straff än 14 år.


Självmord är enligt lag inget brott i Sverige eftersom att mord innebär att det är en annan person som dödas, inte den egna personen. 


2017 konstaterades 113 fall av dödligt våld i Sverige, det är en ökning med 7 fall jämfört med 2016.


Offren som dödades var 24 procent kvinnliga och 78 procent manliga.


28 procent av fallen användes skjutvapen 2016 och 35 procent 2017. 


75 procent av fallen anmäldes i Stockholm, Göteborg och Malmö.


Under 2017 kunde 16 fall av dödligt våld kopplas till sex händelser med flera dödsoffer, däribland attacken på Drottninggatan i Stockholm där fem personer omkom.


Källa: bra.seAvspärrning


En polis vid en avspärrning. Bildkälla: Johan Nilsson
idag 05:24
En 21-årig man döms till livstids fängelse för mord och mordförsök efter ett dödligt knivbråk i Motala i somras, skriver Motala och Vadstena Tidning.
idag 03:22
En man i 55-årsåldern i Kalix kommun åtalas för mord efter att ha dödat sin fru vid ett gräl i somras, rapporterar lokala medier.
igår 18:26
Två personer har gripits misstänkta för mord på en svensk kvinna i Kosovo och för att ha iscensatt ett rån. Det bekräftar polisen i Kosovo för lokala medier, rapporterar P4 Väst.
igår 17:16
En man i 70-årsåldern har anhållits skäligen misstänkt för mord på en kvinna i 75-årsåldern i Gnosjö, meddelar Åklagarmyndigheten.
igår 16:50
Fyra män har häktats misstänkta för inblandning i ett mord i Norrköping i måndags, rapporterar Norrköpings Tidningar.
igår 11:08
En man döms till livstids fängelse i Tyskland – för att ha varit del av den tidigare diktatorn Yahya Jammehs dödliga förföljelse av meningsmotståndare i Gambia.
igår 04:18
Två personer har hittats döda i en bil som på torsdagskvällen tros ha kört över kajkanten i Industrihamnen i Malmö.
2 dagar sedan 11:12
Den 37-årige mannen dömdes i tingsrätten till livstids fängelse för att ha huggit ihjäl sin fru i ett parkeringshus i Malmö i våras. Nu fastställer hovrätten över Skåne och Blekinge domen i sin helhet.
3 dagar sedan 18:42
En man med indiskt medborgarskap har formellt anklagats av USA för att ha planerat mordet på en representant för sikhernas minoritet i Indien. Separatisten skulle ha mördats i New York.
3 dagar sedan 17:48
Ytterligare en person har anhållits under onsdagen misstänkt för inblandning i dödsskjutningen på en restaurang i Norrköping i måndags, rapporterar P4 Östergötland.
3 dagar sedan 11:34
Turkiets president Recep Tayyip Erdogan kallar på onsdagen Israels premiärminister Benjamin Netanyahu för "Gazas slaktare" – och anklagar honom för att bära ansvaret för antisemitiska strömningar över hela världen.
3 dagar sedan 10:16
En person skadades i samband med en explosion i ett bostadshus i Hässelby strand i västra Stockholm i mars i år. Nu väcks åtal mot åtta män, skriver Åklagarmyndigheten.
3 dagar sedan 10:10
Fem tonåringar fälls av tingsrätten i Uppsala för mordet på en taxichaufför utanför Enköping. Mannen hittades hängd i ett träd.
28 Nov, 16:16
Två unga män åtalas för dödsskjutningen i Landskrona i mitten av maj, den ene för att ha utfört mord och den andre för medhjälp.
28 Nov, 11:04
Det sista livstecknet från offret kom i oktober förra året. Två månader senare hittades kvarlevorna i en frys.
28 Nov, 02:58
En person har gripits misstänkt för medhjälp till mord efter måndagskvällens dödsskjutning i Norrköping, skriver polisen på sin sajt.
27 Nov, 21:02
En person har avlidit efter ett grovt våldsbrott i centrala Norrköping, skriver polisen på sin hemsida. Polisen har inlett en förundersökning om mord, men vad exakt som har hänt vill polisen inte gå in på.
27 Nov, 14:06
En 35-årig man, som åtalats för att ha mördat sin mamma i Växjö för tolv år sedan, frias av Växjö tingsrätt.
27 Nov, 12:42
Rättegången har nu inletts mot sex tonåringar för det uppmärksammade mordet på läraren Samuel Paty i en Parisförort 2020. Ungdomarna åtalas bland annat för att ha hjälpt mördaren att identifiera Paty i utbyte mot betalning.
27 Nov, 12:20
Högsta domstolen (HD) kommer inte att pröva den uppmärksammade dödspåkörningen i Göteborg förra året, där en man i 20-årsåldern körde ihjäl sin mamma och skadade hennes partner.
1 2 3 4 ... 182