Mord

Mord är när en person med vilja dödar en annan person. 


Det finns tre typer av mord. Vid direkt mord är dödandet själva syftet, vid indirekt mord är gärningsmannen ute efter något annat men vet om att offret kommer att dö som en bieffekt. Vid eventuellt mord vet gärningsmannen inte om att offret kommer att dö men är medveten om att det finns en risk att personen dör. 


Straffet för mord i Sverige är som lägst 10 år och högst 18 år, i andra länder kan mord leda till dödstraff. Dödstraff är dock avskaffat i Sverige sedan 1921 (i fredstid) och 1973 (i krigstid).  


Är gärningsmannen under 18 är det rätten som dömer personen till fängelse om det finns synnerliga skäl. Är gärningsmannen mellan 18-21 får rätten döma till fängelse endast om det med hänsyn till gärningens straffvärde eller om det finns särskilda skäl för det. För ett mord som någon har begått innan hen fyllt 21 år får personen inte dömas till ett längre straff än 14 år.


Självmord är enligt lag inget brott i Sverige eftersom att mord innebär att det är en annan person som dödas, inte den egna personen. 


2017 konstaterades 113 fall av dödligt våld i Sverige, det är en ökning med 7 fall jämfört med 2016.


Offren som dödades var 24 procent kvinnliga och 78 procent manliga.


28 procent av fallen användes skjutvapen 2016 och 35 procent 2017. 


75 procent av fallen anmäldes i Stockholm, Göteborg och Malmö.


Under 2017 kunde 16 fall av dödligt våld kopplas till sex händelser med flera dödsoffer, däribland attacken på Drottninggatan i Stockholm där fem personer omkom.


Källa: bra.seAvspärrning


En polis vid en avspärrning. Bildkälla: Johan Nilsson
igår 08:42
Johanna Jansson och Maja Hellman fick livstids fängelse för mordet på Tove, 21. Men när hovrätten nu prövar fallet är det med en ny åklagare, ny försvarare och nya vittnen. Dessutom har försvararen Clea Sangborn fortsatt möjlighet att gå vidare med sin jävsanmälan – och få rättegången omprövad.
igår 07:12
Över 90 procent av ungdomarna med gängkoppling som döms till sluten ungdomsvård återfaller i brott inom några år, enligt en ny rapport. Ett misslyckande, säger Helena Finér, sektionschef på Statens institutionsstyrelse.
igår 05:04
En bostad besköts i stadsdelen Nyby i Uppsala under natten mot onsdagen, enligt polisen.
2 dagar sedan 16:38
En 25-årig man har anhållits misstänkt för mordet på den 14-åring som hittades mördad i Upplands-Bro i augusti, rapporterar Aftonbladet.
2 dagar sedan 14:52
En 25-årig man som sitter häktad misstänkt för inblandning i mordet på en gängledare inne i köpcentret Emporia i Malmö döms för grovt vapenbrott. Påföljden blir fängelse i två år.
2 dagar sedan 11:25
En man i 30-årsåldern har avlidit efter att han hittats skadad i en lägenhet förra veckan. Mannen har sedan dess vårdats på sjukhus och under måndagen avled han.
2 dagar sedan 10:12
En 35-årig man i Växjö åtalas för att ha mördat sin mamma för tolv år sedan. Åtalet bygger bland annat på uppgifter från en infiltratör, som skapat en relation till den misstänkte och fått honom att prata.
3 dagar sedan 15:04
Den person som hittades död i en fastighet i Umeå på lördagsförmiddagen tros vara en kvinna i 30-årsåldern som är utländsk medborgare.
3 dagar sedan 11:14
Tre gånger så många 15-åringar har i år åtalats för mord och dråp som under hela förra året. Samarbetsrådet "Bob" föreslås nu för att förebygga att unga dras in i kriminalitet. Tyvärr har det hänt alldeles för lite under alldeles för lång tid, säger polismästare Carin Götblad.
1 Okt, 22:54
En pojke i 17-årsåldern har blivit knivskuren i Kristianstad under söndagskvällen. Pojken har förts till sjukhus med ambulans och ska enligt Region Skåne ha allvarliga skador.
1 Okt, 12:32
Åklagare har begärt en tredje person häktad för sprängningen i Fullerö utanför Uppsala i veckan, meddelar P4 Uppland. Personen misstänks för medhjälp till mord och medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse.
1 Okt, 08:02
Bevara det som ingen ser är rådet Pedro får av sin far. Annars tränger hudfärgen igenom kroppen och bestämmer livet. Rasismen förvandlar människan på djupet, konstaterar den brasilianske författaren Jeferson Tenório.
30 Sep, 13:24
En man i 30-årsåldern har anhållits misstänkt för mord i Umeå.
30 Sep, 12:02
"En flerfrontshandling" behövs mot gängkriminaliteten. Så skrev åklagaren Lisa dos Santos redan i höstas. Nu måste alla tänka på vad man kan göra, säger hon.
30 Sep, 07:00
Just när gängvåldet slår som hårdast får svensk polis ett nytt efterlängtat verktyg: möjligheten att avlyssna personer utan brottsmisstanke. Förhoppningen är att kunna stoppa våld och mord innan det blir verklighet. Vi är redo från dag ett, säger Charlotta Höglund på Nationella operativa avdelningen (Noa).
30 Sep, 05:00
En skottlossning inträffade i centrala Helsingborg under natten mot lördagen, enligt polisen.
29 Sep, 18:46
En man har gripits i Las Vegas misstänkt för mordet på en av 1990-talets största rappare Tupac Shakur. Gripandet av den i dag 60-årige mannen skedde tidigt på fredagsmorgonen.
29 Sep, 11:14
En 19-årig man döms till fängelse efter en skjutning i en bil i en av Södra länkens tunnlar i Stockholm förra året.
29 Sep, 08:12
Larm om korruption och försök till kontakt med unga spelare. Gängkriminellas koppling till fotbollen blir allt starkare. Det är ett allvarligt hot mot fotbollen i hela världen men också här i Sverige, säger Svenska fotbollförbundets ordförande Fredrik Reinfeldt.
29 Sep, 05:58
En ung kvinna dödades i det senaste av årets över 130 sprängdåd. Bland länder som inte är i krig är det bara i Mexiko det sprängs mer, enligt kriminologen Ardavan Khoshnood. Sverige sticker ut fullständigt, säger han.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.