Opinionsundersökning

En opinionsundersökning, eller opinionsmätning, är en undersökning som ska visa på ett ungefär vad folk tycker om frågor gällande politik, vardagsliv, ekonomi eller dylikt. Vanligast förekommande opinionsundersökningar är mätningar gällande partisympatier, alltså vad folk kan tänka sig att rösta på. 

Opinionsundersökningar kan göras på flera olika sätt. Vissa görs genom att ett opinionsinstitut skickar ut en enkät, andra görs via telefon eller webbpanel. Genom att välja ut ett grupp som är representativ för befolkningen kan man få en fingervisning om hur opinionsläget ser ut. 

Några av de större opinionsinstituten är Novus, Demoskop, Sifo och Inizio. 

Opinionsundersökningar får ofta kritik då de tas på väldigt stort allvar av politiker och opinionsbildare. Flera partiledare har tvingats avgå på grund av dåliga opinionssiffror. Exempel på det är Maria Leissner (Folkpartiet), Håkan Juholt (Socialdemokraterna) och Anna Kinberg Batra (Moderaterna). 

Två gånger om året gör SCB en större mätning som anses vara väldigt pålitlig. 

30 Nov, 07:02
Tre partier hamnar under fyraprocentsspärren i en ny opinionsundersökning som Indikator Opinion gjort för SR Ekot. Det är Centerpartiet med 3,8 procent, Liberalerna med 3,2 procent och Kristdemokraterna med 2,7 procent.
23 Nov, 10:26
Bara två av tio personer vill ha besparingar på kulturen. Det visar en undersökning gjord på uppdrag av Kungliga Operan. "Människor tycker att kulturen är viktig", konstaterar vd Fredrik Lindgren.
15 Nov, 06:16
Många av USA:s medborgare är pessimistiska när det gäller landets framtid. I Kina, däremot, är de flesta optimistiska om det egna landets framtid, visar en färsk mätning.
11 Nov, 11:56
Skådespelaren och den tidigare brottaren Dwayne "The Rock" Johnson berättar att han under 2022 blev tillfrågad av "flera partier" om han skulle ställa upp i USA:s presidentval.
10 Nov, 06:04
Tusentals människor har dödats i Gazaremsan och bomber fortsätter falla, men Israel har ännu inte nått sina mål att få gisslan släppt och att göra sig av med Hamas. Israels våldsamma svar på 7 oktober-massakern kan leda till ökat stöd för Hamas på Gazaremsan, befarar experter.
29 Okt, 19:14
Emmanuel Macron vill säkra den franska aborträtten genom att lägga till den i grundlagen. De närmaste dagarna tas ett lagförslag vidare. "År 2024 kommer kvinnors rätt att välja abort bli oåterkallelig", skriver presidenten på X, tidigare Twitter.
26 Okt, 19:04
Stödet för Sydafrikas maktparti ANC ligger inför nästa års val under 50 procent, enligt en aktuell opinionsundersökning.
11 Sep, 22:04
Den norska tidningen Nettavisen slår i sin vallokalsundersökning fast samma trend som opinionsundersökningarna visat dagarna före måndagens kommun- och fylkestingsval. Norsk höger går starkt framåt.
14 Aug, 08:48
Laglig försäljning av mänskliga organ, avskaffad centralbank och klimatförnekande. Högerextreme Javier Milei fick flest röster i primärvalen inför presidentvalet i Argentina. Den sittande regeringskoalitionen gör ett katastrofval och hamnar på tredje plats.
16 Jul, 06:46
Det radikala högerpartiet Alternativ för Tyskland (AFD) har på kort tid uppnått politisk framgång i lokala val i östra Tyskland. Partiet rusar också i opinionen på nationell nivå. Men hur stor chans har de att få ett reellt inflytande?
6 Jul, 01:08
82 procent av finländarna anser enligt en opinionsundersökning att Finland bör vara berett att försvara andra Natoländer i enlighet med artikel 5 i Natofördraget, rapporterar Yle.
21 Jun, 13:50
Ledaren för det nationalkonservativa partiet Lag och rättvisa, Jaroslaw Kaczynski, återvänder till den polska regeringen.
20 Jun, 16:20
Islands regering har beslutat att stoppa all form av valjakt till och med augusti i år, vilket väcker förhoppningar hos djurrättsorganisationer om ett permanent stopp.
15 Jun, 14:58
Sverige går vidare med arbetet om att få arrangera vinter-OS och Paralympics 2030, meddelar Sveriges olympiska kommitté (SOK). Nu inleds en dialog med IOK. Vi är redo, säger SOK:s ordförande Hans von Uthmann.
8 Jun, 10:12
Finlands utrikesminister Pekka Haavisto ställer upp i presidentvalet 2024, meddelar han på en pressträff. Enligt opinionsundersökningar är hans folkets favoritkandidat.
24 Maj, 11:04
Finlands befolkning är delad i frågor om hur stora åtaganden landet ska göra som Natomedlem, enligt en opinionsundersökning som tidningen Helsingin Sanomat har låtit göra.
26 Apr, 13:20
Ett ja till att släppa in Ryssland och Belarus i skidvärmen kan fälla svenska OS-drömmen. Det befarar Karin Mattsson, ordförande i Svenska skidförbundet.Alla signaler om en osäkerhet kring värderingarna från IOK och Fis är inte bra för den allmänna opinionen kring OS i Sverige, säger Mattsson.
15 Apr, 06:00
Tyskland stänger sina sista kärnkraftverk under lördagen.När Angela Merkel och hennes regering 2011 fattade beslutet om nedläggning var folkets stöd stort.Nu, när det är dags att slå igen, har debatten fått nytt liv.
11 Apr, 08:06
Danmark utgår från att Ukrainas allierade senast till sommaren har fattat beslut om huruvida det ska skänkas stridsflygplan till landet.
21 Mar, 11:32
Thailand håller val den 14 maj, meddelar myndigheterna. Under måndagen upplöste premiärminister Prayut Chan-O-Cha parlamentet, ett formellt steg för att kunna utlysa val.
1 2 3 4 ... 14