Pippi Långstrump

Pippi Långstrump är en annorlunda och ovanlig flicka, hon är väldigt stark, har fräknar och tjocka röda flätor som står rakt ut, säger emot vuxna och är väldigt ouppfostrad. 


Pippi bor i ett stort hus utan sina föräldrar som kallas villa villekulla tillsammans med sin apa Herr Nilsson och sin häst lilla gubben, i hennes trädgård har hon ett träd som det växer socker dricka på.


Pippi har två bästa vänner heter Tommy och Annika och bor i huset bredvid. Hennes mamma bor i himlen och hennes pappa som heter Efraim Långstrump är kung på Söderhavsön kurre kurre duttön.  


Pippi Långstrump är en utav Astrid Lindgrens största litterära figurer, den första boken släpptes år 1945 och har idag översatts till 100 olika språk. Berättelsen kom till genom att Astrids dotter Karin ville höra en berättelse.

Källa: Astridlindgrensvarld.se


Pippi Långstrump
Pippi Långstrump i sitt hus villa villekulla.
9 Apr, 13:32
Årets Almapristagare vill ge urfolksbarn i Australien tillgång till sin egen historia, genom litteraturen. Att kunna läsa och förstå texter förändrar liv, säger Ben Bowen, vd för Indigenous Literacy Foundation.
11 Mar, 16:36
I nära 70 år smyckade konstnären och keramikern Lisa Larson det svenska folkhemmet. Hennes leende lejon, tankspridda taxar, barn från jordens alla hörn finns i många svenska hem – och betingar numera höga priser på auktionshus och sajter.
26 Feb, 10:04
Tidlösa barnvisor och Sveriges mest sålda jazzskiva. Tonsättaren och musikern Georg Riedel är död, 90 år gammal. Här är några av hans mest kända verk.
26 Feb, 05:58
Han var en del av de flestas barndom och med "Idas sommarvisa" blev han hela Sveriges – främst alla barns – kompositör. Tonsättaren och jazzmusikern Georg Riedel är död, 90 år gammal.
24 Jan, 08:08
Radioprogrammet Norsken, svensken och dansken – som leds av Hilde Sandvik, Åsa Linderborg och Hassan Preisler får Föreningen Nordens språkpris. Programmet lyfts fram som en inspirerande modell för hur språket kan användas för att bygga broar och främja en mer harmonisk region.
13 Dec 2023, 10:00
För andra året i rad har Höganäs fått ett julklappsträd. Det fylls med klappar till barnfamiljer som har det knapert – men sent i lördags länsades trädet på 50 paket. De hittades senare uppslitna och innehållet hade slängts i skogen, rapporterar HD/Sydsvenskan.
8 Nov 2023, 05:26
Bomberna regnar, deras hem är förstört och de flesta de känner är på flykt eller döda. Trebarnspappan Ahmad Ashour har svårt att förklara det som sker för sina små barn. Det yngsta, ett spädbarn, gråter om nätterna. Jag tittar på honom och frågar mig själv varför vi har satt honom till världen.
25 Jul 2023, 07:46
Svensk barnlitteratur fick tidigt ett världsrykte för sina upproriska huvudpersoner. Men det finns annat som irriterat och upprört också. I vår sommarserie om en svensk kulturkanon har turen kommit till barnböcker som på ett eller annat sätt väckt uppståndelse.
14 Jun 2023, 08:10
Jelena Botjorisjvili skriver om Georgiens inbördeskrig och Sovjetunionens kollaps – men också om våldsam livslust i skuggan av konflikterna. Även när de skjuter utanför din dörr söker du kärleken, säger hon.
31 Mar 2023, 13:32
Har vi de egenskaper som krävs för att stoppa klimatkollapsen – för att rädda oss själva och alla arter? Utifrån den frågeställningen skrev Maja Lunde klart sin romankvartett om klimatet.Jag letar efter hoppet i oss.
9 Mar 2023, 10:02
Bianca Ingrossos pratshow är tillbaka – med halverat antal gäster, ny sändningstid och en programledare som har blivit varm i kläderna.Jag kände att jag behövde tona ned mig. Så jag har minskat mitt kaffeintag med fyra koppar, säger hon och skrattar.
7 Mar 2023, 13:08
Den amerikanska ungdomsförfattaren Laurie Halse Anderson får årets Almapris, världens största pris för barn- och ungdomslitteratur.Hon skildrar svåra ämnen som sexuella övergrepp – och hennes böcker har förbjudits i flera amerikanska stater.
2 Mar 2023, 13:06
Nödvändig hänsyn eller historieförvanskning? Åsikterna om att tvätta gamla klassiker rena från kränkande ord och tveksamma formuleringar går isär.Det är inte alltid fel att ändra, men det är inte heller rimligt att korrigera allt som uppfattas som obehagligt, säger Jesper Bengtsson på Svenska Pen.
1 Feb 2023, 12:54
Pippi – "som en motståndsrörelse mot nutidens reaktionärt grymtande prussiluskor". Så beskriver Martina Montelius, konstnärlig ledare för Teater Brunnsgatan 4 i Stockholm, Marianne Lindberg De Geers nya pjäs som handlar om den vuxna Pippi Långstrump och om hur dagens samhälle skulle ha hanterat henne, skriver teatern i ett pressmeddelande.
27 Dec 2022, 07:10
Sara Mofasser Johansson flydde sitt hemland Iran – men fick se sin pappa stukas i det trygga Sverige. I debutboken "Väntar du på mig?" skildrar hon flickors sökande efter frihet när såväl mullor som fäder håller dem tillbaka.
3 Dec 2022, 14:15
"Pippi på cirkus" på Cirkus i Stockholm kommer tillbaka nästa år. Den musikaliska cirkusföreställningen gör comeback med start den 15 juni 2023.
2 Okt 2019, 20:28
Äntligen! Under onsdagen avslöjades att en internationell Pippi-film är i görningen. Vi har skrivit allt om den kommande filmen!
9 Nov 2017, 20:12
Vi känner alla till dem från barndomen. Pippi, Emil och Karlsson på taket. Men var allt de gjorde verkligen lagligt? Nyheter24 reder ut.
18 Jul 2017, 16:33
Soheila Fors: "Dina böcker inspirerade mig och kommer att inspirera framtidens barn om de inte bränns, klipps sönder och raderas bort."
5 Maj 2017, 14:03
Ingen kommer nog att glömma älskade Pippi Långstrump. Men vet du hur skådespelaren ser ut idag?
1 2