Silvana Imam

Artisten och rapparen Silvana Imam föddes 19 september 1986. Hon tillbringade sina första år i Klaipėda, Litauiska SSR, Sovjetunionen, med sin mamma från Litauen och pappa från Syrien. Efter en mellanlandning i Prag flyttade familjen till Sverige och bodde i Kiruna, tills de slutligen hamnade i Stockholmsförorten Jakobsberg.


Under uppväxten spelade hon basket och gick i idrottsklass i Barkarby. Efter gymnasiet jobbade hon ett tag som lärarvikarie och sen som fotomodell il New York. Efter tiden i USA tog hon en magisterexamen i psykologi och engelska på Stockholms universitet 2012.


Samma år blev hon en del av hiphopkollektivet RMH och den nya karriären som artist tog snabbt fart när hon nominerades som årets nykomling på Kingsizegalan. Året därpå, 2013, släppte hon debutalbumet Rekviem som gav henne en närmast ikonisk status. Hennes merch, främst med den Nirvana-inspirerade loggan, blev hett eftertraktat bland hennes hängivna fans.


2014 släppte hon EP:n "När du ser mig - se dig" där hon gästades av Adam Tensta och Julia Spada. I samma veva gav hon sig också ut på turné.


I februari 2015 blev hon utnämnd till Årets Homo på QX Gaygala och yttrade i sitt tacktal den klassiska Silvana-frasen "Tack Gud jag är homo" Några månader senare släpptes Silvanas andra EP "Jag dör för dig", följt av turnén "Jag är naturkraft".


Albumet är väldigt personligt och på det första spåret ”Lietuva” återger Silvanas mamma rader från låten ”Hon va”, på litauiska. Även Silvanas pappa medverkar. På låten ”Talal”, läser han upp en dikt där han beskriver Silvana genom Syriens landskap och landets alla viktiga platser.


Framgångarna ledde till att Silvana år 2015 blev utnämnd till "Årets textförfattare" på Musikförläggarnas pris och i början av 2016 vann hon Guldmicken för årets bästa liveakt på P3 Guldgalan.


Silvana Imam är tillsammans med artisten Beatrice Eli. De har prytt ett omslag till tidningen QX tillsammans och även uppträtt under namnet Vierge Moderne i Göteborg sommaren 2015.

28 Jun, 10:10
Hon har beskrivits som en unik röst på den svenska hiphop-scenen. Nästa år fyller Silvana Imams karriär tio år. Nu tar rapparen plats i kulturens finrum, som skådespelare på Stadsteatern.
18 Apr, 11:06
Rapparen Silvana Imam gör teaterdebut som Hamlet på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.Jag vet inte om jag kan skilja på vad som är Hamlet och vad som är jag, säger hon i en skriftlig kommentar.
8 Feb, 10:00
Hur mycket av din mänsklighet är du beredd att offra för att överleva?Det är den centrala frågan i "Dogborn", en ursinnig thriller om ett Sverige vi inte vill se, med hiphopstjärnan Silvana Imam i sin första filmroll.
26 Jan, 06:58
För första gången på tre år invigs Göteborgs filmfestival på fredagen helt utan pandemirestriktioner. Här är höjdpunkterna att hålla koll på bland filmerna.
26 Jan, 06:58
För första gången på tre år invigs Göteborgs filmfestival på fredagen helt utan pandemirestriktioner. Här är höjdpunkterna att hålla koll på bland filmerna.
18 Jan, 14:04
Silvana Imams debutfilm som skådespelare är en vårens svenska höjdpunkter på bio.Den här historien är så viktig att jag vill vara en del av den och få ut den, säger artisten om "Dogborn".
10 Jan, 13:01
Efter två år med pandemin hoppas Göteborgs filmfestival att publiken ska vilja komma hem.Vi hoppas så klart att publiken ska vilja komma tillbaka till biograferna, säger konstnärlige ledaren Jonas Holmberg.
23 Nov 2022, 05:19
Silvana Imam, Joel Lyssarides, Bavé Amin och Edda Magnason är några av de musikskapare som får ta emot upphovsrättsorganisationen Stims stipendier som årligen delas ut för att "främja ny svensk musik av hög konstnärlig kvalitet".
15 Aug 2018, 15:53
Under Silvana Imams sista låt på sin spelning på Malmöfestivalen i tisdags ville hon ta upp folk ur publiken på scen. 100 personer tog sig upp och nu utreds rap-artisten för framkallande av fara för annan.
17 Dec 2017, 09:22
Många svenska hiphopstjärnor har kunnat tjäna rejält med pengar på sin musik – men allra bäst har det gått för duon Ison & Fille. Se hur mycket de svenska hiphopstjärnorna har tjänat.
2 Aug 2017, 23:23
Prideveckan är här och Nyheter24 har samlat några kändisar och deras tankar om att "kliva ut ur garderoben".
15 Jul 2016, 16:27
Nu ger sig Silvana Imam in i tjafset mellan familjen Parnevik och artisten Zara Larsson.
29 Jun 2016, 08:43
Den svenska rapparen är högaktuell med uppdraget som sommarvärd i P1 och hon ser det som en möjlighet att berätta sin egen historia.
1 Mar 2016, 12:40
Kvinnorna regerar på galorna och får sina manliga kollegor att blekna.
17 Jun 2015, 19:38
Det här är episkt.
9 Jun 2015, 10:27
Molly Sandén har tröttnat på den mansdominerade musikbranschen – nu har hon sparkat alla män i sitt band och team.
21 Maj 2015, 10:14
Matilda Wahl ifrågasätter hur TV4 kan förminska och kränka kvinnor och homosexuella i direktsändning.
18 Maj 2015, 13:46
Silvana Imam om kärleken till flickvännen och svårigheterna med att komma ut.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.