Snapchat

Snapchat är en app där användare kan dela foto, video och multimedia med varandra. Appen skapades 2011 av Evan Spiegel, Bobby Murphy och Reggie Brown när de studerade på Stanford University

I appen kan användare ta bilder eller spela in videoklipp och sedan lägga på så kallade filter – eller måla, rita, lägga på stickers eller skriva text på. Sen skickades dessa "snaps" till sina vänner eller läggas upp på användarens "story". Sen kan man välja hur länge det ska visas, mellan 1 och 10 sekunder. Från och med 2017 kan man välja att bilden ska visas hur länge som helst. När användaren klickat bort bilden eller videon så syns den aldrig mer om den inte sparats. Om personen skärmdumpar så ser avsändaren det.

Appen blev snabbt stor, särskilt bland unga personer, och 2015 hade appen 100 miljoner dagliga användare. Företaget Snap Inc. börsnoterades 2017, men har inte nått de framgångar som väntades. I mars 2017 redovisade företaget en förlust på hela 2,2 miljarder dollar

Många experter har också sagt att Snapchats dagar är räknade. Dels för att appen inte har samma tillväxt i dagliga användare, men också för att konkurrenter som Instagram, Facebook och Twitter har kopierat Snapchats stil. Instagram införde 2017 bilder "som försvinner" och samtliga appar har numera också filter.

I appen finns också "Discover" där företag och medier kan lägga ut en berättande story med länkar till längre artiklar. Där publiceras också aktuella händelser i ditt närområde. Under terrorattacken i Stockholm hade Snapchat en Discover-funktion där användare kunde dela bilder och videos. Snapchat nekade 2014 ett bud från Facebook på 3 miljarder dollar.

I appen kan man också chatta – med textrader som också försvinner om de inte sparas. Användare kan spara sina egna snaps i "Memories".
14 Mar, 08:47
Nu ska staten informera svenskarna om vad det nya Natomedlemskapet innebär. Men kampanjen kan inte svara på viktiga frågor om till exempel värnplikten.
13 Mar, 14:14
Barnen trodde att de chattade med tonårsflickan "Jennifer". Egentligen var det en man i 50-årsåldern – som sedan utsatte dem för sexuella övergrepp. Mannen döms nu till sex års fängelse, bland annat för tio fall av våldtäkt mot barn.
6 Mar, 20:46
Liberalerna vill begränsa barn och ungas tillgång till sociala medier. Nu vill partiet kalla de största sociala medier-bolagen till riksdagen för att svara på vad de gör för att minska barns skärmanvändning i skolan.
6 Mar, 05:30
Cannabis i tavelramar, pistoler i en fritös och kilovis med amfetamin i en grill. På kort tid har flera tidigare ostraffade tonåringar dömts för grova smugglingsbrott. Tullen larmar om en "lavin" av paketmålvakter som utnyttjas av gängkriminella.
16 Feb, 16:21
En ny undersökning visar att en majoritet av Europas influencers bryter mot EU:s riktlinjer kring reklammärkning. Till följd av regelbrottet skärper nu EU-kommissionen översynen på sociala medier.
9 Feb, 13:42
Mannen kontaktade barnen via appen Snapchat och fick nio av dem att utföra sexuella handlingar på sig själva eller i vissa fall på varandra.
5 Feb, 15:46
Snap, bolaget bakom Snapchat, meddelar att man kommer att säga upp tio procent av sin personalstyrka. Det rör sig om drygt 500 anställda, rapporterar CNBC.
20 Jan, 04:54
En polisanställd i Växjö gjorde en mängd olagliga datasökningar i polisens system. Han åtalas nu för bland annat dataintrång, rapporterar lokala medier.
14 Jan, 13:50
Twitter blev X och tappade användare, utmanaren Threads kom till Sverige och Tiktok fortsatte att skörda framgångar bland unga. Men hur använder vi sociala medier i år? Här är trenderna att hålla koll på.
18 Dec 2023, 11:18
En 26-årig man i Danmark åtalas för att ha skrivit inlägg i sociala medier där han anses rättfärdiga terrorstämplade Hamas attacker mot Israel den 7 oktober.
10 Dec 2023, 12:02
Färre hallucinationer – mer fakta. Svenska forskare hoppas att man med hjälp av ny teknik snart ska kunna lita på chattbotarna. Jag tror definitivt att vi kommer att se ökad kvalitet, säger professor Fredrik Heintz.
9 Dec 2023, 10:04
De nya chattbotarna har ofta rätt, men minst lika gärna ljuger de ogenerat. Vad är det egentligen som får AI:n att hitta på saker? Det ligger i deras natur, säger forskaren Mattias Rost.
23 Nov 2023, 02:30
Den 17-årige pojken misstänks ha försökt locka ut de tilltänkta måltavlorna ur bostaden i Stenhagen i Uppsala. Enligt åtalet stod han beredd med en ljuddämpad pistol, rapporterar lokala medier.
20 Nov 2023, 19:26
Krig, kriser och elände. Människan har alltid trott att just den tid hon själv lever i är unik. Det anser Ola Rosling, vd på stiftelsen Gapminder och Hans Roslings son. Han tycker att ljusglimtarna måste fram. Vi lever i en tid som stämplar folk som naiva om de belyser världens positiva utveckling, säger han.
10 Nov 2023, 19:06
En kvinna anställd vid Attunda tingsrätt åtalas för att vid upprepade tillfällen ha lämnat ut hemlig information till en man i Turebergsnätverket från Sollentuna. Väninnan varnade henne om att hon utnyttjades – men hon hade blivit kär. "Den här killen har fått mig i någon fälla och jag har väl blivit blind eller något", säger hon i förhör.
6 Nov 2023, 05:32
Attacken ska ske en torsdag. 16-åringen har gjort en lista på vilka han ska döda eller skada, och diskuterat musikval med en vän som tidigare dömts för en skolattack. Två månader senare grips han för planerna. På hans rum hittas ett "manifest", knivar och en dödskallemask.
2 Nov 2023, 05:30
Attacken ska ske en torsdag. 16-åringen har gjort en lista på vilka han ska döda eller skada, och diskuterat musikval med en vän som tidigare dömts för en skolattack. Två månader senare grips han för planerna. På hans rum hittas ett "manifest", knivar och en dödskallemask.
1 Nov 2023, 15:42
En man i 20-årsåldern som i tingsrätten dömts till tolv års fängelse för flera sexbrott mot barn får sänkt straff i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.
1 Nov 2023, 05:30
Hundratals miljoner besökare varje månad. Men porren är inte med när nya lagar ska få internets jättar som Tiktok, Youtube och Google att skärpa sig vad gäller skadligt innehåll.
26 Okt 2023, 12:30
Flera barn i Upplands-Bro har kontaktats av kriminella via Snapchat, rapporterar Mitt i Stockholm.
1 2 3 4 ... 20