Stefan Löfven

Stefan Löfven (enligt folkbokföringen Löfvén) är Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister sedan 2 oktober 2014.


Han föddes 21 juli 1957 i Stockholm.


Tidigare var han fackföreningsledare för Socialdemokraterna. Mellan 2006 och 2012 var han förbundsordförande för fackförbundet IF Metall.


Hans biologiska mamma kunde inte behålla båda sina barn och den biologiska pappan Karl Hedberg dog innan han hann träffa Stefan.


Bara tio månader gammal flyttades Stefan från Aspudden i Stockholm till Sunnersta i Sollefteå kommun. Hans nya fosterföräldrar blev Ture Melander och Iris Melander. I det nya hemmet fick Stefan också två fostersyskon, en syster och en bror.


När Löfven var 22 år återförenade han med sin biologiska mamma och äldre bror.


Som ung spelade Stefan Löfven gärna hockey och arbetade som kommunal timmersorterare och slyröjare.


Engagemanget inom Socialdemokraterna kom redan som 13-åring, vilket innebar att Stefan startade- och blev ordförande för en SSU-förening i Sunnersta.


Stefans utbildning innefattar en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå, en svetskurs på Kramfors och 1,5 år på socialhögskolan i Umeå innan han hoppade av skolan.


Istället började Stefan Löfven arbeta på posten och på ett sågverk, för att 1979 sedan anställas som svetsare i Örnsköldsvik. Han stannade kvar på arbetsplatsen Hägglund & Söner i 17 år, fram till 1995.


På jobbet träffade han sin framtida fru Ulla Löfven. Hon har två barn sedan ett tidigare äktenskap. Själv har Stefan inga barn, något han själv har uttryckt en sorg över i intervjuer.


Under årens lopp har Stefan varit mycket fackligt aktiv. Han har också engagerat sig i globaliseringsfrågor.


Löfven valdes till partiordförande 27 januari 2012, efter tidigare partiordförande Håkan Juholts avgång.


I juni 2016 höjdes Stefan Löfvens lön med 2,5 procent. Han tjänar därmed 164 000 kronor i månaden.


Under en politisk duell i SVT 2014 mellan Stefan Löfven och Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt blev Löfven upprörd över att han placerades på en låda. Anledningen till det var för att hans längd skulle jämnas ut mot Reindfeldts, men det gav upphov till en hel del skämt i sociala medier om hur många dueller Löfven skulle ”stå pall” och om att han ”höll låda”.

Stefan Löven
Stefan Löven, Bildkälla: Claudio Bresciani


24 Nov, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
12 Okt, 18:00
Slovakiens valsegrande parti Smer och även utbrytarpartiet HLAS-SD stängs av från de europeiska socialdemokraternas paraplyorganisation Pes.
1 Okt, 07:52
Den proryske partiledaren och tidigare premiärministern Robert Fico har utropat sig till segrare i det slovakiska valet. Under valrörelsen har han lovat att drastiskt strypa stödet till Ukraina.
18 Sep, 13:46
Hon har varit en av de mest framträdande personerna i svensk politik under mer än ett decennium. När Annie Lööf summerar sin tid vid makten i bokform ges för första gången en inblick i de hemliga förhandlingsrummen som ledde fram till januariavtalet.
8 Sep, 07:26
Tidigare statsministern Stefan Löfven försvarar sitt nya jobb som konsult. – Jag var tydlig med att jag inte kommer att vara en lobbyist.
11 Aug, 08:08
I dokumentärserien "Kungens innersta krets" berättar drottningen, storasyster och barndomsvänner historien om Carl XVI Gustaf.
13 Jun, 11:20
Magdalena Andersson ser inga problem med Stefan Löfvens nya uppdrag som pr-konsult.
12 Jun, 21:08
Stefan Löfven har fått ett nytt uppdrag. Den tidigare statsministern går in som rådgivare på konsultfirman Rud Pedersen, rapporterar Dagens industri.
12 Jun, 01:06
9 576 kärnvapenladdade stridsspetsar, redo att tas i bruk. Antalet operativa kärnvapen i världen ökar – efter att ha minskat under decennier. Kärnvapnen ökar mest i Kina, enligt fredsforskningsinstitutet Sipris bedömning.
19 Maj, 12:48
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer inte till Almedalen i år, meddelar partiet.Han ersätts av gruppledaren Linda Lindberg.
7 Maj, 21:30
S-ledaren Magdalena Andersson anklagade i partiledardebatten regeringen och SD för att tysta det demokratiska samtalet.
5 Maj, 15:26
Nya restriktioner, nya mutationer och nya pressträffar präglade åren med pandemin. Här är några av milstolparna längs vägen.
27 Apr, 09:56
Nina Andersson, tidigare statssekreterare på kulturdepartementet, blir ny vd på Folkets hus och parker. Andersson arbetade på departementet under den förra regeringen och har tidigare varit politisk sakkunnig hos dåvarande statsministern Stefan Löfven (S).
27 Apr, 08:28
I ett läge där risken för cyberattacker mot Sverige har ökat får regeringsarbetet för att förbättra cybersäkerheten skarp kritik av Riksrevisionen.Samtidigt aviserar regeringen flera åtgärder för att stärka säkerheten.
20 Apr, 20:06
Det är bekymmersamt att ett parti med nazistiska rötter samarbetar med den svenska regeringen, menar Ronald Lauder, ordförande i World Jewish Congress (WJC).Det bekymrar mig väldigt mycket, säger han.
29 Mar, 13:42
9 576 kärnvapenladdade stridsspetsar, redo att tas i bruk. Antalet operativa kärnvapen i världen ökar – efter att ha minskat under decennier. Kärnvapnen ökar mest i Kina, enligt fredsforskningsinstitutet Sipris bedömning.
2 Feb, 13:34
Annie Lööf tog i sitt avskedstal farväl efter över elva år som centerledare.- Det har inte alltid varit lätt, men alltid rätt, sade hon.
12 Jan, 18:17
Förre statsministern och gamla svetsaren Stefan Löfven byter bort politiken och blir istället egenföretagare med frun Ulla Löfven.
20 Nov 2022, 09:23
Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallar Sverigedemokraterna (SD) för "en brun sörja". Nu har han bett om ursäkt, enligt SD.
10 Nov 2022, 11:31
Henrik Landerholm blir nationell säkerhetsrådgivare åt regeringen och statsministern.Han lämnar jobbet som generaldirektör för Myndigheten för psykologiskt försvar för att bygga upp och vara operativ ledare för ett nytt, nationellt säkerhetsråd.
1 2 3 4 ... 41