Stefan Löfven

Stefan Löfven (enligt folkbokföringen Löfvén) är Socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister sedan 2 oktober 2014.


Han föddes 21 juli 1957 i Stockholm.


Tidigare var han fackföreningsledare för Socialdemokraterna. Mellan 2006 och 2012 var han förbundsordförande för fackförbundet IF Metall.


Hans biologiska mamma kunde inte behålla båda sina barn och den biologiska pappan Karl Hedberg dog innan han hann träffa Stefan.


Bara tio månader gammal flyttades Stefan från Aspudden i Stockholm till Sunnersta i Sollefteå kommun. Hans nya fosterföräldrar blev Ture Melander och Iris Melander. I det nya hemmet fick Stefan också två fostersyskon, en syster och en bror.


När Löfven var 22 år återförenade han med sin biologiska mamma och äldre bror.


Som ung spelade Stefan Löfven gärna hockey och arbetade som kommunal timmersorterare och slyröjare.


Engagemanget inom Socialdemokraterna kom redan som 13-åring, vilket innebar att Stefan startade- och blev ordförande för en SSU-förening i Sunnersta.


Stefans utbildning innefattar en tvåårig ekonomisk linje på gymnasiet i Sollefteå, en svetskurs på Kramfors och 1,5 år på socialhögskolan i Umeå innan han hoppade av skolan.


Istället började Stefan Löfven arbeta på posten och på ett sågverk, för att 1979 sedan anställas som svetsare i Örnsköldsvik. Han stannade kvar på arbetsplatsen Hägglund & Söner i 17 år, fram till 1995.


På jobbet träffade han sin framtida fru Ulla Löfven. Hon har två barn sedan ett tidigare äktenskap. Själv har Stefan inga barn, något han själv har uttryckt en sorg över i intervjuer.


Under årens lopp har Stefan varit mycket fackligt aktiv. Han har också engagerat sig i globaliseringsfrågor.


Löfven valdes till partiordförande 27 januari 2012, efter tidigare partiordförande Håkan Juholts avgång.


I juni 2016 höjdes Stefan Löfvens lön med 2,5 procent. Han tjänar därmed 164 000 kronor i månaden.


Under en politisk duell i SVT 2014 mellan Stefan Löfven och Moderaternas dåvarande partiledare Fredrik Reinfeldt blev Löfven upprörd över att han placerades på en låda. Anledningen till det var för att hans längd skulle jämnas ut mot Reindfeldts, men det gav upphov till en hel del skämt i sociala medier om hur många dueller Löfven skulle ”stå pall” och om att han ”höll låda”.

Stefan Löven
Stefan Löven, Bildkälla: Claudio Bresciani


25 Maj, 08:44
Miljöpartiet vill förbjuda kortare flygresor inom hela EU. Men att flyga mellan Stockholm och Göteborg ska även i fortsättningen vara tillåtet. All förändring sker ett steg i taget, säger toppkandidaten Alice Bah Kuhnke.
1 Mar, 12:14
Stefan Löfven eller Magdalena Andersson som rådsordförande i EU? Det är inte omöjligt när EU:s socialdemokrater grubblar över vem som ska få "deras" toppjobb i Bryssel.
27 Feb, 18:54
Ekonomiskt kärva tider – då bjöd statsminister Ulf Kristersson (M) in till 60-årskalas på Rosenbad. Nu står det klart vad mottagningen kostade: 85 684 kronor.
24 Jan, 12:14
Statsminister Ulf Kristersson (M) firar 60 år och har bjudit in runt 350 gäster till en fest där skattebetalarna får stå för notan. Bland de inbjudna gästerna märks författaren Jonas Gardell och astronauten Christer Fuglesang. Samtidigt kan TT avslöja notan för Stefan Löfvens 60-årsfest.
17 Jan, 05:56
Omröstningen om förtroendet för klimatminister Romina Pourmokhtari blev en framgång för regeringen. Nu vet jag att vi har ett tydligt mandat i kammaren för den förda klimatpolitiken, säger Pourmokhtari.
16 Jan, 12:08
S lägger ned sina röster i onsdagens misstroendeomröstning mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), uppger partiets gruppledare Lena Hallengren.
4 Jan, 11:14
Socialdemokraterna anser att statsminister Ulf Kristersson (M) flyr sitt ansvar för flyktingkrisen 2015. Han borde be om ursäkt, säger partisekreteraren Tobias Baudin. "S fortsätter med sin historieförfalskning", kontrar Moderaterna.
21 Dec 2023, 13:38
MP och C väcker misstroende mot miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari (L) – och får stöd av V. Man bryter aktivt mot klimatlagen. Det är oansvarigt och helt oacceptabelt, säger C:s energipolitiska talesperson Rickard Nordin.
20 Dec 2023, 06:52
Migrationen till Sverige kommer att vara stram en lång tid framöver, säger Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson i en intervju med Expressen. Hon menar att S rycktes med under flyktingvågen 2015.
24 Nov 2023, 19:00
Hyresgästföreningen rasar mot att SD öppnar för fri hyressättning vid nyproduktion. Trots löftet inför valet så går man ut och säger att det är något som kan säljas bort, säger chefsekonomen Martin Hofverberg. Men partiet hävdar att man inte gjort en positionsförflyttning.
12 Okt 2023, 18:00
Slovakiens valsegrande parti Smer och även utbrytarpartiet HLAS-SD stängs av från de europeiska socialdemokraternas paraplyorganisation Pes.
1 Okt 2023, 07:52
Den proryske partiledaren och tidigare premiärministern Robert Fico har utropat sig till segrare i det slovakiska valet. Under valrörelsen har han lovat att drastiskt strypa stödet till Ukraina.
18 Sep 2023, 13:46
Hon har varit en av de mest framträdande personerna i svensk politik under mer än ett decennium. När Annie Lööf summerar sin tid vid makten i bokform ges för första gången en inblick i de hemliga förhandlingsrummen som ledde fram till januariavtalet.
8 Sep 2023, 07:26
Tidigare statsministern Stefan Löfven försvarar sitt nya jobb som konsult. – Jag var tydlig med att jag inte kommer att vara en lobbyist.
11 Aug 2023, 08:08
I dokumentärserien "Kungens innersta krets" berättar drottningen, storasyster och barndomsvänner historien om Carl XVI Gustaf.
13 Jun 2023, 11:20
Magdalena Andersson ser inga problem med Stefan Löfvens nya uppdrag som pr-konsult.
12 Jun 2023, 21:08
Stefan Löfven har fått ett nytt uppdrag. Den tidigare statsministern går in som rådgivare på konsultfirman Rud Pedersen, rapporterar Dagens industri.
12 Jun 2023, 01:06
9 576 kärnvapenladdade stridsspetsar, redo att tas i bruk. Antalet operativa kärnvapen i världen ökar – efter att ha minskat under decennier. Kärnvapnen ökar mest i Kina, enligt fredsforskningsinstitutet Sipris bedömning.
19 Maj 2023, 12:48
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommer inte till Almedalen i år, meddelar partiet.Han ersätts av gruppledaren Linda Lindberg.
7 Maj 2023, 21:30
S-ledaren Magdalena Andersson anklagade i partiledardebatten regeringen och SD för att tysta det demokratiska samtalet.
1 2 3 4 ... 41