Uppsala

Uppsala är en av Sveriges äldsta städer, fram till 1200-talet kallades staden Östra Aros. Idag är Uppsala en av Sveriges fyra storstäder och känd i stora delar i världen för bland annat sitt universitet, Domkyrkan och arvet från Carl von Linné.


Staden har ca 222 000 invånare (2018) och har en yta på 234,44 km². 


Med bil söder från staden passerar du motorvägen på Europaväg 4 från Stockholm och på östra sidan om staden fortsätter du norrut på Uppsalaåsen mot Gävle. Från Uppsala tar det 54 minuter till Stockholm Stad med pendeltåg. 


För över tusen år sedan var Uppsala en central plats i Sverige, många vikingar bodde där och burkade mark, gårdar, gjorde långa resor och ägnade sig åt handeln. Runtom i Uppland kan du idag gå på guidade visningar, delta i temadagar och träffa arkeologer vid utgrävningar. På museum Gustavianum kan du se svärd och granatprydda hjälmar från vikingatiden.


Uppsala är en stor student stad med 40 000 studenter, universitetet i staden var Europas främsta tillgång till hög utbildning under stormaktstiden. Idag är universitetet det främsta i Sverige, det ligger även på topp 100 i världen. Totalt har 15 nobelpristagare har studerat vid Uppsalas universitet. 


Källa: Uppsala.se


Uppsala
Uppsala domkyrka bildkälla: Pontus Lundahl
igår 19:24
"Man i 20-årsåldern till sjukhus efter trafikolycka.", skriver polisen på sin hemsida.
igår 11:10
VM i Singapore blir Åsa Karlssons sista som svensk förbundskapten. Nu vill hon avsluta på topp – och ta Sveriges nionde raka guldmedalj. Det är klart att det kommer vara känslosamt, säger hon.
igår 10:10
30 år efter att Lisa Ekdahl slog igenom med sin låt "Vem vet?" gör hon en "Vem vet vintage tour". Med start 3 april nästa år i Trollhättan besöker pop- och jazzsångerskan 12 svenska städer med en jubileumsturné där musiken framför allt kommer från hennes debutalbum "Lisa Ekdahl".
2 dagar sedan 08:53
"Kvinna skadad i arbetsplatsolycka.", skriver polisen på sin hemsida.
2 dagar sedan 07:58
Jazzsångerskan Amanda Ginsburg kommer nästa år med ett album och följer upp det med en turné. Premiär blir det i Uppsala den 24 april.
2 dagar sedan 05:30
"Inbrott på idrottsplats.", skriver polisen på sin hemsida.
2 dagar sedan 05:16
Krig, kriser och allmänt dålig stämning. Det gör inte saken lättare när världens länder samlas för ett nödvändigt krafttag mot klimatförändringen. COP28 blir ett test av om man menar allvar med Parisavtalet, säger forskaren Åsa Persson.
3 dagar sedan 17:46
Under 2022 inträffade 23 200 fall av akut hjärtinfarkt i Sverige. Det innebär att trenden, efter en tillfällig ökning under pandemiåret 2021, fortsätter nedåt igen, visar en rapport från Socialstyrelsen.
3 dagar sedan 10:10
Fem tonåringar fälls av tingsrätten i Uppsala för mordet på en taxichaufför utanför Enköping. Mannen hittades hängd i ett träd.
28 Nov, 22:45
"Bil brann i Kåbo.", skriver polisen på sin hemsida.
28 Nov, 09:38
Det kraftiga snöfallet och vinden längs kusten i Västerbotten fortsätter under tisdagen. Även delar av Uppsala och Stockholm län får kraftigt snöfall.
28 Nov, 09:34
"Gris på väg.", skriver polisen på sin hemsida.
28 Nov, 07:10
En variant av svininfluensa har för första gången bekräftats hos människa i Storbritannien.
27 Nov, 11:16
Alba August fortsätter växelbruket mellan musiken och karriären som skådespelare. Nu är det klart att artisten åker ut på Sverigeturné i vår.
27 Nov, 03:46
Minderåriga, så unga som 13 år, som lever i en kriminell miljö ska få hjälp i ett nytt avhopparprogram i Uppsala kommun, rapporterar Sveriges Radio Ekot.
26 Nov, 18:48
"Försvunnen kvinna, Eriksberg Uppsala", skriver polisen på sin hemsida.
26 Nov, 09:18
På tisdag kan det bli besvärligt väder med blåst och snö i östra Svealand. Även södra Skåne kan få snö till veckan, dock i mindre mängder.
26 Nov, 07:48
Bandet Amason vill sprida julstämning. Det gör de genom tre konserter där de blandar klassiska jullåtar med eget material – och en julsaga skriven och uppläst av Staffan Westerberg. Ska man göra något om julen kan det få vara lite tomtar och sådan skit med, men det kan också vara flyktingar, säger den 89-årige manusförfattaren.
25 Nov, 19:02
Det blir flera Stockholmsderbyn i svenska cupen nästa år. I damernas cup lottades Hammarby, Djurgården och AIK alla i samma grupp.
25 Nov, 12:30
Regeringens budgetnedskärningar slår hårt mot arbetet för att rädda hotade djur och växter, visar en enkät till landets länsstyrelser. Fjällräven är en av många arter där tidigare framgångsrika insatser kan vara förgäves om neddragningarna fortsätter.
1 2 3 4 ... 73