Vänsterpartiet

Vänsterpartiet är ett svenskt parti, kallas i folkmun Vänstern, och driver en socialistisk och feministisk politik. Det grundades den 13 maj 1917. Tidigare hette partiet “Vänsterpartiet Kommunisterna” men sedan 1990 heter de enbart Vänsterpartiet.


Gudrun Schyman, tidigare partiledare för Feministiskt Initiativ, var partiledare mellan 1993 och 2003. Lars Ohly tog över partiledarposten 2004 och var det fram till 2012. Jonas Sjöstedt tog över som partiledare 2012 och var det fram till 2020. Då tog Nooshi Dadgostar över titeln.

De har ett ungdomsförbund som heter Ung Vänster.


I riksdagsvalet 2014 fick Vänsterpartiet 5,72 procent av rösterna, till skillnad mot riksdagsvalet 2010 då de fick 5,60 procent. I riksdagsvalet 2018 fick partiet 8 procent av rösterna.

2 dagar sedan 06:02
Islands statsminister Katrín Jakobsdóttir debuterar med romanen ”Reykjavík”. Boken har hon skrivit tillsammans med vännen och deckarförfattarkollegan Ragnar Jónasson och hon har njutit av skrivprocessen.
3 dagar sedan 11:52
Ida Gabrielsson blir ny ekonomisk-politisk talesperson för Vänsterpartiet. Hon är i dag vice ordförande i partiet och riksdagsledamot sedan 2018. Tidigare har hon bland annat varit ordförande för Ung Vänster.
24 Nov, 19:38
Aktivister kräver i flera inlägg på sociala medier att Israel portas från Eurovision, och manar till bojkott av evenemanget i Malmö.
22 Nov, 16:30
En rysare väntar när fyra jämnstarka partier kämpar om att bli störst i Nederländernas parlamentsval. Vem som efteråt kan regera med vem är högst oklart.
20 Nov, 05:32
Hon flydde Turkiet i öppen båt som åttaåring, började politiskt i yttervänstern och har kallats för en "pitbull i högklackat" för sin hårda tag. Nu kan Dilan Yesilgöz-Zegerius bli Nederländernas nästa premiärminister.
19 Nov, 10:32
Miljöpartiet ställer sig bakom Sverige som medlem i Nato. Partiet kommer inte att driva på för ett utträde ur alliansen. Nato är en nödvändig organisation för att upprätthålla självständighet, säger riksdagsledamoten Rasmus Ling (MP).
16 Nov, 12:32
Vänsterpartiet kräver att regeringen stöttar sjukvården med uppemot 30 miljarder kronor i en extra ändringsbudget. Alternativet är en nedskärningschock som kan vara den värsta i svensk historia, säger partiledare Nooshi Dadgostar.
8 Nov, 20:20
Tusentals migranter kan skickas från Italien till läger i Albanien för att få sina asylärenden prövade, enligt ett nytt avtal mellan länderna. Men bland den italienska oppositionen riktas hård kritik mot överenskommelsen. De skapar mer eller mindre ett italienskt Guantánamo, säger Riccardo Magi, ordförande för vänsterpartiet Più Europa.
8 Nov, 12:36
Vänsterpartiet anmäler utrikesminister Tobias Billström (M) till riksdagens konstitutionsutskott efter ett uttalande om proportionalitet i Israels militära svar på Hamas terrorattacker.
7 Nov, 13:30
Att lämna EU är inte längre med som självständigt mål i Vänsterpartiets partiprogram, enligt ett förslag inför partikongressen 2024.
27 Okt, 09:14
Israels rätt att försvara sig har gränser, påpekar utrikesminister Tobias Billström (M) när han inleder riksdagens debatt om konflikten i Mellanöstern.
25 Okt, 16:02
Riksdagen kommer att hålla en särskild debatt med anledning av konflikten i Israel-Palestina. Debatten hålls på fredag på begäran av Vänsterpartiet.
24 Okt, 11:54
Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar anser att S, V och MP borde bilda regering tillsammans utan Centerpartiet, förutsatt att de tre partierna har majoritet.
23 Okt, 19:04
Hon vill riva upp sanktionerna mot Ryssland, strypa migrationen och bredda åsiktskorridoren. Det har gjort Sahra Wagenknecht till en av Tysklands mest populära politiker. Nu vill vänsterns stjärnnamn starta ett nytt parti för att utmana vad hon kallar den sämsta tyska regeringen sedan kriget – men också "lifestyle-vänstern".
20 Okt, 13:08
Vänsterpartiets biståndsorganisation (VIF) har under flera år gett pengar till den palestinska organisationen DFLP. Nu säger sig DFLP ha deltagit i Hamas attack i Israel. "Vi är chockade", skriver VIF i en kommentar.
16 Okt, 20:02
Samtliga riksdagspartier hade ansökt om bidrag och nu har partibidragsnämnden sagt sitt. Totalt drygt 168 miljoner kronor i statligt stöd har fördelats mellan partierna för året 2023/24.
16 Okt, 05:30
Efter fem års förbud pågår nu förberedelser inom regeringskansliet för att häva uranstoppet. Men trots att det finns gott om uran i svensk berggrund har det inte brutits sedan 1960-talet. Frågan är om någon vill börja nu.
11 Okt, 16:12
Vänsterpartiets partistyrelse har inlett en uteslutningsprocess mot en medlem sedan han kritiserat partiledaren Nooshi Dadgostar för hennes uttalanden om konflikten i Israel. Jag ångrar ingenting, säger kommunpolitikern Björn Alling.
10 Okt, 18:46
En palestinsk organisation i Göteborg spred budskapet att Hamas attack på Israel var "rättmätigt". Vänsterpartiet i Angered uppmanade sina medlemmar att delta i demonstrationen. Men partiet säger nu att det inte kände till att personer skulle uttrycka stöd för Hamas.
10 Okt, 07:02
De fyra regeringspartierna öppnar för att svenska myndigheter som förvaltar kapital ska få investera i vapenindustrin, rapporterar Sveriges Radios Ekot.
1 2 3 4 ... 32