Stockholm

"Jag får alltid laga turnébussens toalett"

1 av 8
2 av 8
. Foto: Ap
Äpplet Jonatan
3 av 8
Äpplet Jonatan.
4 av 8
. Foto: Ap
Bor fortfarande hemma: Festival24 mötte Of Monsters and Men.
5 av 8
Bor fortfarande hemma: Festival24 mötte Of Monsters and Men. Foto: Ap
6 av 8
7 av 8
8 av 8

Of Monsters and Men är Islands motsvarighet till Mumford and Sons med en succéhit som exploderat över hela världen. Festival24 träffade bandet, deras påhittade vän Jonatan och gick till botten med hur konstiga Islänningar egentligen är.


Läs mer
Of Monsters and men

Of Monsters and Men består av Nanna Bryndís Hilmarsdóttir (sång/gitarr), Ragnar Þórhallsson (sång/gitarr), Brynjar Leifsson (gitarr), Arnar Rósenkranz Hilmarsson (trummor), Árni Guðjónsson (pianist och dragspel), Kristján Páll Kristjánsson (bas) och Ragnhildur Gunnarsdóttir (trumpet). De släppte 2011 succéalbumet "My Head Is an Animal", där låten Little Talks fullständigt exploderade världen över. 

De flesta känner säkert till indiefolk-/indiepopbandet Of Monsters and Men, men visste ni att de är från Island? Medlemmarnas "krumelurnamn" som Árni Guðjónsson, exempelvis avslöjar ganska snabbt vart de kommer ifrån. Islänningar har alltid haft ett unikt uttryckssätt i musiken och Sigur Rós är kanske en av de mer framstående landsmännen som sjunger på ett eget påhittat språk. Så hur konstiga är Of Monsters and Men?

– Han bygger sin egen Mercedes Benz, det är det enda han pratar om, säger Ragnar Þórhallsson, sångare och gitarrist, och pekar på basisten Kristján Páll Kristjánsson som svarar:

   – Ja men jag är ju väldigt bra på att laga toaletter också, det är alltid jag som får laga turnébussens toalett.

De har en låtsasvän

Festival24 träffar tre av bandets medlemmar: Ragnar Þórhallsson, Kristján Páll Kristjánsson och Arnar Rósenkranz Hilmarsson, i ett undangömt pressrum. Det första vi måste göra är att hälsa på Jonatan. Nu kanske ni undrar vem Jonatan är? Jo, det är Ragnar Þórhallssons påhittade äppelvän. Han fick ett äpple och en penna i pressrummet och skapade på några minuter Jonatan. 

   – Om jag inte lyckas med musiken vill jag skapa och vara kreativ. Jag har studerat konst, det är som musik – bara ett annat forum, säger Ragnar.

"Vi får ibland ganska konstiga presenter från fans"

Bandet berättar om när de fick en låda full med utskrivna bilder på sig själva, utklippta i miljontals miniatyrbilder.

    – Det beror så klart på vad man tycker är konstigt. Jag vet inte om hon var konstig, men lådan var definitivt det, men det var lite vackert, skrattar Ragnar Þórhallsson.

För två dagar sedan flög de från Australien till Oslo och hela bandet känner sig lite jetlaggade. De vaknade därför ganska tidigt och började utforska backstageområdet där Ragnar hittade en stor canvasduk. 

– Jag började bara måla och fick massor av gul färg på mina byxor och i går rev jag sönder mina andra par, så nu vet jag inte vad jag ska göra, säger han besviket.

Tjänar ni inga pengar och kan köpa nya byxor?

   – Nej, vi åkte ju till Norge och köpte EN pizza, då försvann alla våra pengar, det är helt sjukt i Norge. Vi kanske är miljonärer på Island, men i Norge skulle vi säkert vara lodisar, säger Arnar Rósenkranz Hilmarsson.

Trots att de spelar för ett publikhav med tusentals på Way Out West, bor fortfarande de flersta i bandet hemma för att spara pengar.

– Det är perfekt att få lagad mat av mamma, instämmer alla i kör.  


Senaste nytt

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.