Tisdag 17 Maj
Stockholm

Snoop Lion: "Jag skulle varit där när Tupac sköts"

I dokumentären "Reincarnated" anammar Snoop Dogg sin nya livsstil.
1 av 5
I dokumentären "Reincarnated" anammar Snoop Dogg sin nya livsstil. Foto: Ap
– Jag är trött på på att rappa, jag har varit på topp sedan jag startade, men när man blir äldre blir man klokare. Jag är 40, så jag är klok, säger artisten i dokumentären och tänder en fet.
2 av 5
– Jag är trött på på att rappa, jag har varit på topp sedan jag startade, men när man blir äldre blir man klokare. Jag är 40, så jag är klok, säger artisten i dokumentären och tänder en fet. Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Han heter Snoop Lion nu, så ni vet.
3 av 5
Han heter Snoop Lion nu, så ni vet. Foto: Stella Pictures / Stella Pictures
Och han har släppt ett nytt album med samma namn som dokumentären.
4 av 5
Och han har släppt ett nytt album med samma namn som dokumentären. Foto: Planet Photos / Stella Pictures
Han döps också till "Bernhane" som betyder ljus. Men det namnet har kanske inte samma klang.
5 av 5
Han döps också till "Bernhane" som betyder ljus. Men det namnet har kanske inte samma klang. Foto: Ap

Snoop Dogg blir Snoop Lion på en resa genom hans våldsamma bakgrund, via ett tjockt moln marijuanarök till hans nyfunna reggae-födelse. Festival24 har sett dokumentären "Reincarnated" under Nordenpremiären på Way Out West.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Sålde prostituerade kvinnor till andra superkändisar

Läs mer om Snoops tids som hallick här

Jag minns så väl när min pappa blev 40 och som en del av sin kris köpte en motorcykel. Snoops ungar lär ju inte första taget glömma hur deras pappa blev rastafari och gav sig ut på ett spirituellt sökande efter fred, kärlek och förstaklassiskt gräs. 

Chefredaktören från VICE hängde med och dokumenterade rapparens inre resa. Resultatet är ”Reincarnated” dokumentären om hur denna musikikon går från Dogg till Lion och skapar en platta med reggaemusik på vägen. 

– Jag vet att Obama vill att jag ska komma till Vita Huset. Men vad ska jag spela? Allt handlar ju om våld, konstaterar Snoop Dogg när han i början av dokumentären lämnar Los Angeles för att besöka reggaens moderland Jamaica.  

Träffar Damian Marley 

Under sin vistelse på Jamaica guidas Snoop Dogg genom reggeahistorien av framstående personer inom genrens värld. Men där finns också samtal med vanliga Jamaicaner som vittnar om utbredd fattigdom och hur USA:s politiska beslut gjort utsatta områden laglösa. Snoop tar plötsligt en puff och säger:

–  Ska vi gå in i studion och göra en låt om det?

Under sina dagar på Jamaica skapar han albumet med samma namn som dokumentären.


Om Snoop gör "Reincarnated" sevärd genom att leverera sköna oneliners byggs storyn upp av de allvarligare delarna i rapparens historia, han berättar om Tupac Shakur, Biggie Smalls, Nate Dogg och flera andra stora musikstjärnor som dött ifrån honom. 

– Jag skulle ha varit där kvällen Tupac sköts. 

Såg Tupac på sjukhuset

– Vi skulle ha varit på boxningsmatch med Mike Tyson, men det blev något missförstånd så jag åkte inte dit. Någon sökte mig på personsökaren och jag slog på nyheterna men de visade bara (polisens) gula plastband så jag körde till Las Vegas, minns Snoop och berättar om hur han såg vännen på sjukhuset. 

– Han kunde han inte prata själv, kunde han inte andas själv. Jag satt där och sa att jag älskade honom. Vi var oense när det hände. Det är förjävligt att vi inte hann reda ut våra problem.

Snoop berättar även om tiden som hallick:

– Jag hade tre-fyra prostituerade, fast i realiteten var det många fler för deras jobb var att scouta andra prostituerade. Det var min barndomsdröm att bli hallick när jag växte upp, berättar han men konstaterar: 

– Det var samtidigt respektlöst mot min fru och min dotter. Man måste prioritera. 


När Snoop Lion blir pånyttfödd som rastafari med orden "and you will be no Dogg, no Dogg again" är han lyrisk som ett barn på julafton.

Och visst blir man lite rörd, rent av unnar Snoop Lion denna nya livsstil. 

Under tiden plaskar hans ungar runt i poolen hemma i Los Angeles och väntar på att pappa ska komma ur sin kris. 

Reincarnated släpps på Netflix imorgon lördag 9/7.


Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt