Stockholm

Fidget spinner

Fidget spinner ser ut att bli årets trendigaste leksak för både barn och vuxna. Alla verkar vilja ha en spinner.

Ordet fidget betyder att röra på kroppen eller pilla med en sak, på grund av rastlöshet. Leksaken uppfanns redan på 1990-talet, men fick sitt stora genombrott först under våren 2017.

Fidget spinnern har en enkel men underhållande konstruktion. Den består av ett kullager och utstickande delar som går att snurra och fingra på.

Materialen varierar och de tillverkas av både plast och metaller som stål, titanium, koppar och aluminium. Det finns också spinners som skrivs ut på 3D-skrivare.

Från början marknadsfördes spinnern som ett hjälpmedel för personer som har koncentrationssvårigheter. Den sägs vara särskilt uppskattad av personer med ADHD, autism eller ångest.

Men nu har alltså pillandet med spinnern snappats upp även av många vuxna och barn utan specifika funktionsvariationer.

Leksaken är så populär att vissa skolor har valt att förbjuda användning av fidget spinners i skolan. Andra skolor ser snarare fidget spinner som en tillgång, för att få barnen att fokusera bättre.

En annan populär leksak med ungefär samma syfte är The Fidget Cube, som också går ut på att få utlopp för behovet att fingra på saker och skärpa koncentrationen.

Tidigare kunde fidget spinners mest köpas i specialbutiker eller beställas via nätet genom exempelvis Wish. Nu kan du också köpa spinners i de flesta leksaksbutiker och teknikaffärer.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.