Den här händelsen hade kunnat sluta riktigt illa.
1 av 3
Den här händelsen hade kunnat sluta riktigt illa. - Foto: Facebook/TT
Han älskar att leka med sin fidget spinner.
2 av 3
Han älskar att leka med sin fidget spinner. - Foto: TT
Det är en propellerliknande leksak som används som en slags variant på en stressboll.
3 av 3
Det är en propellerliknande leksak som används som en slags variant på en stressboll. - Foto: TT

Sonens "fidget spinner" blev en dödsfälla – trots varningen

"Fidget spinnern" har snabbt blivit sommarens mest populära leksak bland både barn och vuxna. Men det kan vara rent livsfarlig.


Årets hetaste leksakstrend bland både barn (och en hel del vuxna) är The Fidget Spinner, eller "spinnern" som den oftast kallas.

Den lilla propellerliknande leksaken var från början tänkt att användas av personer med koncentrationssvårigheter, för att få utlopp för behovet att pilla på saker.

Men nu finns de i var och vartannat hem, både i Sverige och många andra länder. Men de ska helt klart användas med en del försiktighet.

Det var inte länge sedan som Nyheter24 skrev om lilla Britton som höll på att kvävas av kullagret i sin populära leksak.

Just den händelsen fick 23-åriga mamman Johely Morelos från Texas, USA, att ta ett ordentligt snack med sin son om kvävningsrisken med hans älskade spinner.

En typisk fidget spinner i enkelt utförande. Bildkälla: TT

– Jag visade honom bilder och sa att han aldrig skulle stoppa den i munnen. Men jag antar att han inte lyssnade särskilt uppmärksamt, säger Morelos i en intervju med Buzzfeed.

Hennes son Cayden, 5, lekte ivrigt med sin spinner medan mamman var iväg och handlade en sväng. Morelos syster barnvaktade Cayden undertiden.

Men i ett obevakat ögonblick lyckades han ändå pilla isär spinnern så att kullagret föll ut. Då blev det för svårt att motstå impulsen att stoppa det i munnen, som barn trots allt ofta gör.

När barnvakten upptäckte vad Cayden hade gjort så åkte de snabbt in till den lokala akuten, men vårdpersonalen lyckades inte få ut leksakdelen ur halsen där den hade fastnat.

Istället fick han skickas vidare till ett annat sjukhus i Portland där kullagret fick opereras ut genom ett kirurgiskt ingrepp.

– Det var så fruktansvärt läskigt. När de stoppade ner ett rör i hans hals så började han kräkas upp blod. Det var så hemskt att se honom ha så ont, säger hans mamma Johely Morelos om ingreppet.

Efter en två timmar lång operation vaknade Cayden upp med svullen läpp och öm hals, men mådde tack och lov bra igen dagen efter.

Kullagret som fastnade i halsen på Cayden, 5 år. Bildkälla: Facebook

Nu vill Morelos ta hjälp av ledande barnsäkerhetsexperter för att få igenom ett krav på att alla fidget spinners återkallas och att framtida försäljning måste ske tillsammans med en ordentlig varning för kvävningsrisk.

När Buzzfeed publicerade intervjun med Caydens mamma Johely så visade det sig att Cayden inte var ensam om sin traumatiska upplevelse.

En annan mamma, Carol Woods från Missouri, hörde av sig till Buzzfeed och berättade att hennes treåriga son också hade råkat ut för en olycka med sin spinner.

Men det var ingen kvävningsolycka det rörde sig om i det här fallet. Istället lyckades treåringen få spinnern att fastna på ena långfingret.

Woods försökte desperat få bort spinnern från fingret, men utan framgång. Tillslut började spinnern vrida sig och skära in i barnets hud.

Efter mycket om och men och med hjälp av flera olika verktyg lyckades vårdpersonal äntligen få bort spinnern från fingret, men det krävde en hel del kämpande och tålamod och olika verktyg, berättar Carol Woods för Buzzfeed.

Även hon hoppas på att leksaken i framtiden säljs med en ordentlig varning och att föräldrar är uppmärksamma på de risker som leksaken kan innebära för barn.

Bildkälla

Om du ändå inte kan motstå den snurrande leksaken så bör du kolla in de här tipsen och klicka hem din egen spinner.

Ben klädde ut sig till sin hunds favoritleksak – reaktionen är klockren

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
/
/
/
Har du en fidget spinner i ditt hem?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Brand hos rysk ståltillverkare

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

"Centrum, trafikolycka vid Färjemansgatan/Litsvägen", skriver polisen på sin hemsida.

Brandskyddet var godkänt innan branden på Lisebergs Oceana

Fem dagar innan branden bröt ut på Lisebergs vattenvärld Oceana kontrollerades brandskyddet – och bygget klarade sig utan anmärkningar. Det rapporterar Dagens Nyheter som tagit del av protokollet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikkontroll

"Åsvägen, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikkontroll, Härnösand

1 timme sedan
"Högakustenbron, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.

Lycksele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Lycksele, resultat efter trafikkontroll", skriver polisen på sin hemsida.