Folkmord

Folkmord är en handling som utförs med syftet att utrota en folkgrupp, ofta genom dödligt våld. Efter Andra Världskriget introducerade de allierade vinnande staterna i Europa begreppet folkmord. Anledningen till detta var att de fruktansvärda brott som nazisterna utsatte judar, funktionsvarierade personer och andra etniska grupper som inte ansågs "ariska" för under Andra Världskriget skulle vara straffbart enligt lag. 


Användningen av begreppet är idag beklagligt nog fortfarande aktuell då massmord av hela etniska och religösa grupper i många delar av världen fortfarande äger rum. 


Straffskalan för folkmord är fängelse som lägst fyra och högst arton år. I vissa fall har människor som gjort sig skyldiga till folkmord och därmed brott mot mänskligheten dömts till livstids fängelse. 


Folkmord
Visa resten ↓
3 dagar sedan 09:52
Ukraina kallar Ryssland terroriststat och hävdar att förstörelsen av Kachovkadammen är del av ett försök att radera landet från kartan.
28 Maj, 15:00
Guvernören i den krigshärjade Darfurprovinsen i Sudan uppmanar invånare att "ta till vapen" i den pågående konflikten. Guvernör Mini Minawi, som tidigare var rebelledare, uttrycker stöd för Sudan armé som ligger i konflikt med paramilitära Rapid Support Force (RSF).
25 Maj, 13:14
Fulgence Kayishema, som anklagas för inblandning i folkmordet i Rwanda 1994, har gripits i Paarl i Sydafrika.
16 Maj, 05:56
För bara fjärde gången på nästan 75 år håller Europarådet, en organisation känd som "Europas samvete", nu toppmöte. I fokus när europeiska ledare möts i Reykjavik är kriget i Ukraina – och även Volodymyr Zelenskyjs hopp om att göra "miljömord", ekocid, brottsligt.
13 Maj, 09:18
Minst en miljon människor hålls inspärrade i läger i Kina – men när världssamfundet ska diskutera saken så tar det stopp.Flyende i bland annat Sverige pressas att hålla tyst.Kina har en lång arm som kan nå överallt, säger uigurledaren Dolkun Isa.
8 Maj, 12:40
Minst en miljon människor hålls inspärrade i läger i Kina – men när världssamfundet ska diskutera saken så tar det stopp.Flyende i bland annat Sverige pressas att hålla tyst.Kina har en lång arm som kan nå överallt, säger uigurledaren Dolkun Isa.
1 Maj, 09:49
Elsa Widding lämnar Sverigedemokraterna.Den kontroversiella riksdagsledamoten är besviken över partiets stöd efter att hon deltagit i en konferens med konspirationsteoretiker."Gränsen har passerats, jag lämnar SD", skriver hon på Twitter.
24 Apr, 09:56
Konflikten i Sudan pågår både i huvudstaden och Darfurprovinsen, men vittnesmålen därifrån är få. En av dem som kan berätta är Cyrus Paye från Läkare utan gränser.Det är mycket osäkert här på grund av skjutande och granatattacker – många civila har dödats, säger han.
21 Apr, 20:02
Konflikten i Sudan pågår parallellt i huvudstadsområdet och Darfurprovinsen, men vittnesmålen därifrån är få. En av dem som kan berätta är Cyrus Paye från Läkare utan gränser.Det är mycket osäkert här på grund av skjutande och granatattacker – många civila har dödats, säger han.
21 Apr, 14:08
Förnekelse av Förintelsen ska bli olagligt, föreslår en utredning av alla riksdagens partier.
17 Apr, 13:36
En bitter maktstrid inom Sudans militära elit har lett till omfattande död och förödelse.Bakom dagens infekterade konflikt ligger motsättningar med koloniala rötter, åratal av diktatoriskt styre och maktlystna män med stora vapenarsenaler.
12 Apr, 22:52
Sammandrabbningar mellan arabiska och masalitiska grupper i Darfur i västra Sudan har krävt över 20 dödsoffer och tvingat omkring 20 000 människor till flykt inom landet de senaste dagarna.
9 Apr, 01:16
Ben Ferencz, den siste levande åklagaren från Nürnbergrättegångarna, har avlidit. Han blev 103 år.Fasorna han personligen bevittnade i koncentrationslägren ingick i bevisningen mot en rad nazistbefäl efter kriget.
27 Mar, 17:42
Internationella olympiska kommittén (IOK) vill "hitta en väg" tillbaka för Ryssland och Ukraina.Ämnet är uppe på IOK:s exekutivmöte.Men flera stora idrottsförbund delar inte synen att nationerna ska välkomnas tillbaka och få tävla i Paris-OS nästa sommar.
23 Mar, 10:40
Ukraina kommer snart att gå till motoffensiv i Donetsk, hävdar en ukrainsk general.Samtidigt säger den tidigare ryske presidenten Dmitrij Medvedev att ett gripande av Vladimir Putin skulle innebära en krigsförklaring.
20 Mar, 06:00
I Ukrainas huvudstad inrättas just nu ett fältkontor för att utreda ryska krigsbrott i internationella brottmålsdomstolens regi. Svensk polis kommer att bidra med utredare på plats.
18 Mar, 11:38
Arresteringsordern mot Rysslands president Vladimir Putin kan få betydelse långt bortom det symboliska. Det tror folkrättsprofessorn Mark Klamberg.Ryska familjer som adopterar bortrövade ukrainska barn tvingas konfronteras med tanken att de bidrar till krigsförbrytelser.
18 Mar, 02:30
Internationella brottmålsdomstolens (ICC) arresteringsorder mot Rysslands president Vladimir Putin vinner stöd hos Ukrainas allierade i väst.ICC:s åklagare håller hoppet uppe om att en dag kunna ställa Putin inför rätta.
17 Mar, 11:30
En Tjajkovskijfestival i tider av brinnande krig i Ukraina?Malmö Lives satsning på rysk musik möter reaktioner.Det vi borde vara nyfikna på är den ukrainska musiken. Vad är det som ryssarna velat förstöra? frågar kulturjournalist Sofia Nyblom.
15 Mar, 10:38
Den afghanska musikskolan Anim bedriver nu sin verksamhet i städerna Braga och Guimaraes i norra Portugal.Afghanistan är en tyst nation. När ett lands musik förbjuds blir hela nationen tystad, säger rektor Ahmad Sarmast till AFP.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.