Det är bäst att stanna inne när det åskar.
Det är bäst att stanna inne när det åskar. - Foto: Nyheter24

Där får du ALDRIG vara när det åskar

När åskan och blixtarna kommer är det bäst att stanna inomhus. Men om du ändå är tvungen att gå ut, se till att undvika dessa fyra platser.


Även om det är väldigt osannolikt att träffas av blixten, bör man vara försiktig. Här är platserna som du absolut inte får vara på när det är åskoväder.

Under ensamma träd

Träd, särskilt de högsta och mest isolerade, har en naturlig tendens att locka blixten på grund av sin höjd. Blixten söker den kortaste vägen till marken och kan ofta hitta den genom ett ensamt träd. Om du står under ett sådant träd, kan strömmen från blixten hoppa över till dig, vilket kan orsaka allvarliga skador eller till och med döda dig. Dessutom kan blixtnedslaget skada trädet så pass att grenar faller ner, vilket utgör ytterligare en risk.

På öppna fält eller höjder

Om du befinner dig på ett öppet fält eller på en höjd under ett åskväder, är du sannolikt den högsta punkten i omgivningen. Detta innebär att du i princip blir en blixtnedslagsplats. Det är inte bara blixten som är farlig i detta sammanhang – även det höga ljudtrycket från åskknallen kan vara skadligt. 

Nära vatten

Blixtar kan slå ned i vatten och strömmen kan sedan spridas genom vattnet. Detta gör det osäkert att vara i eller nära vatten, inklusive att simma, bada eller fiska under ett åskväder. Det är viktigt att komma ihåg att strömmen från blixten kan röra sig långa sträckor genom vatten, så även om nedslaget inte sker precis där du är, kan du fortfarande drabbas. Om du befinner dig på en båt under ett åskväder, är du också särskilt utsatt eftersom du är högre än vattenytan och omgiven av vatten.

Vid metallstrukturer

Blixtar är elektriska urladdningar, och metall är en utmärkt ledare för elektricitet. Detta innebär att det kan vara farligt att vara nära metallföremål under ett åskväder. Metallföremål, såsom staket, järnvägar eller stora maskiner, kan attrahera blixtar och leda strömmen över stora avstånd. Om du befinner dig nära ett sådant objekt när det träffas av blixten, kan du också bli drabbad av strömmen.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!