Mörka eller ljusa kläder på sommaren – vad är bäst?
Mörka eller ljusa kläder på sommaren – vad är bäst? - Foto: Pexels och Johan Nilsson/TT

Mörka eller ljusa kläder i sommarvärmen – spelar det verkligen någon roll?

Alla har säkert någon gång fått höra att ljusa kläder är att föredra under sommarens varma månader. Men spelar det egentligen någon roll? Nyheter24 frågade Lina Zhai som är doktor i ergonomi och aerosolteknologi och gästforskare vid Lunds universitet.


När temperaturen stiger utomhus tar många till alla knep de kan för att göra tillvaron mindre svettig och mer uthärdlig. 

Ett vanligt förekommande tips är att bära ljusa kläder, snarare än mörka, när det är som allra varmast ute. Men gör det verkligen någon skillnad?

Ska man ha ljusa kläder när det är varmt?

Lina Zhai, doktor i ergonomi och aerosolteknologi och gästforskare vid Lunds universitet, har forskat på ämnet.

– Generellt sett absorberar mörka kläder mer solstrålning än ljusa kläder när de befinner sig utomhus i solen. Vår senaste studie visar att vid en lufttemperatur på cirka 15 grader celsius mitt på dagen under våren kan yttertemperaturen på svarta kläder som är riktade mot solen nå upp till 38 grader celsius, medan temperaturen på vita kläder som är riktade mot solen bara når upp till maximalt 32 grader celsius. 

– Om kläderna är tätt anpassade mot huden kommer människor att känna sig varmare genom att bära mörka kläder. Därför rekommenderas det att bära ljusa kläder på sommaren.

Kan kännas svalare i mörka kläder

Men detta betyder inte nödvändigtvis att du kommer att känna dig svalare i ljusa kläder än i mörka, förklarar Lina Zhai.

– Kläder utgör ett komplext system där färg endast är en del av egenskaperna. Effekten av färgen på människors termiska komfort påverkas också av klädernas stil.

Det finns också studier som visar att om mörka kläder är ventilerade, till exempel genom att vara i ett stycke, så hjälper färgen till att värma upp luftgapet och därmed öka luftcirkulationen, enligt Zhai.

– Detta kallas "Stack-effekt" och hjälper till att avdunsta svett och få människor att känna sig ännu svalare än i ljusa kläder. Därför beror det verkligen på situationen med vädret, kläderna och den fysiska aktiviteten.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!