När är halloween och vilken dag går man bus eller godis egentligen?
När är halloween och vilken dag går man bus eller godis egentligen? - Foto: Pexels

Halloween 2023: När går man bus eller godis? Här är svaret!

När är halloween 2023, varför firar man högtiden och när går man egentligen bus eller godis? Nyheter24 reder ut allt du behöver veta om årets halloweenfirande.


Varför firar man halloween?

Halloween har sina rötter i den keltiska festivalen samhain som markerade sommarens slut och början på det mörka halvåret. Man trodde att gränsen mellan de levande och de döda var som tunnast under denna tid, och att andar kunde besöka jorden. För att skydda sig klädde man ut sig till skrämmande varelser och tände brasor för att hålla andarna borta.

Över tid blandades traditionen med kristna influenser och blev All Hallows’ Eve, föregångaren till det moderna halloween. 

Quiz: Kan du para ihop citatet med rätt skräckfilm från förr?

Halloween i Sverige – då började högtiden firas

Halloween i Sverige blev en grej först på 1990-talet, även om det fanns en del firande redan på 1980-talet. Det var i stort tack vare amerikanska filmer, tv-serier och kulturella influenser som traditionen spreds och blev populär i Sverige. 

På 2000-talet hade halloween blivit en etablerad högtid med utklädning, "bus eller godis", och karvade pumpor som en del av festligheterna.

När är halloween 2023?

Halloween infaller samma datum varje år och det är den 31 oktober. Men när är det halloween 2023, sett till veckodag? Jo, i år infaller halloween på en tisdag. 

Röda dagar 2023: Klämdagar och dagar att ta ledigt

Varför går man bus eller godis?

"Bus eller godis" är en tradition associerad med halloween där barn klär ut sig och går från dörr till dörr i sitt grannskap för att fråga efter godis eller annat gott. Uttrycket "bus eller godis" är en sorts ultimatum: ge oss godis eller så kommer vi att göra ett bus. 

Traditionen har sitt ursprung i medeltida Storbritannien och Irland, där det var vanligt med olika typer av "mummers plays" och att gå från dörr till dörr för att samla in mat och dryck i utbyte mot ett framförande eller ett skämt.

Över tid har traditionen utvecklats och spridits, främst genom amerikansk kultur, till att bli den "bus eller godis"-tradition som vi känner i dag: en lekfull aktivitet som låter barn klä ut sig och samla godis från grannar och vänner.

Vad ska du klä ut dig till på halloween? Gör vårt quiz här!

När går man bus eller godis 2023?

I Sverige är det vanligast att barn går "bus eller godis" på halloween, det vill säga den 31 oktober. Det kan dock variera något beroende på lokala traditioner och vad som är praktiskt.

Vilken dag går man bus eller godis? 

Ibland kan det förekomma att man går "bus eller godis" dagen innan eller dagen efter själva halloween eller att man sparar aktiviteten till en lördag exempelvis. 

Skräckfilmer som ger dig kalla kårar – 30 riktigt bra tips

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!