På jakt efter bra skräckfilmer? Här är 30 riktigt läskiga tips.
På jakt efter bra skräckfilmer? Här är 30 riktigt läskiga tips. - Foto: Lionsgate/AP/TT och Stella Pictures

30 bästa och läskigaste skräckfilmerna – de här måste du se

Det finns en uppsjö av bra skräckfilmer där ute. Nyheter24 listar och sammanfattar 30 riktigt läskiga skräckfilmer som är värda att se – om du vågar.


Antingen så är spooky season här eller så är du helt enkelt en av de som – oavsett årstid eller humör – älskar att bli rädd. 

Vad passar då bättre än en gammal hederlig skräckfilm? 

Bra skräckfilmer – här är 30 tips

Men det finns ju faktiskt en hel uppsjö av skräckfilmer och kanske har du redan släckt lamporna, tänt ljusen och kurat upp i soffan – redo att sitta på helspänn? 

För att underlätta urvalet åt dig har Nyheter24 listat och sammanfattat 30 av de bästa skräckfilmerna. 

Hereditary (2018)

Efter familjens matriarks bortgång börjar tragiska och obehagliga hemligheter sakta nystas upp. Familjen blir mer och mer uppslukad av mörkret i sina egna gener, vilket leder till oförklarliga och skrämmande händelser.

The Babadook (2014)

En änka upptäcker att hennes son är övertygad om att ett monster från en barnbok jagar dem. Snart börjar hon själv misstänka att "Babadook" kan vara verklig, och deras vardag förvandlas till en mardröm.

The Conjuring (2013)

Filmen följer de erkända paranormala utredarna Ed och Lorraine Warren när de tar sig an ett fall med en familj som hemsöks av mörka krafter i deras nya hem. 

A Nightmare on Elm Street (1984)

En grupp tonåringar i en liten stad drabbas av mardrömmar där de jagas av den brännskadade mördaren Freddy Krueger – en varelse, med knivar till händer, som kan döda i drömmarnas värld såväl som i den verkliga.

Danska skräckfilmen "Speak no evil" chockar publiken: "Går inte att titta"

Sinister (2012)

En författare flyttar med sin familj till ett hus där en familj tidigare blivit mördad, i hopp om att hitta inspiration till sin nya bok. Men snart börjar övernaturliga och fasansfulla saker hända.

The Descent (2005)

En grupp vänner undersöker en outforskad grotta och inser snart att de inte är ensamma där nere. De ställs inför sin värsta mardröm när de måste kämpa för sina liv mot blodtörstiga varelser.

Insidious (2010)

En familj försöker rädda sin son som fallit i koma och blivit besatt av andar från en annan dimension. De tar hjälp av ett medium för att navigera i den skrämmande andevärlden.

The Witch (2015)

Filmen utspelas på 1600-talet och följer en familj som blir förskjuten till utkanten av en skog där en osynlig och illvillig kraft börjar leka med deras sinnen och tvinga dem till skrämmande prövningar.

Quiz: Kan du para ihop citatet med rätt skräckfilm från förr?

Get Out (2017)

En ung svart man besöker sin vita flickväns familj och inser snart att något är väldigt fel. Ett samhälle med mörka hemligheter och övernaturliga händelser börjar sakta uppenbara sig.

It Follows (2014)

Efter en romantisk träff upptäcker en ung kvinna att hon blivit utsatt för en förbannelse som gör att en entitet förföljer henne. Entiteten är långsam men obeveklig, och den enda utvägen verkar vara att överföra förbannelsen till någon annan.

The Ring (2002)

En journalist undersöker ett kassettband som sägs orsaka mottagarens död inom sju dagar efter visning. Det dröjer inte länge förrän hon inser att legenden är sann, och en kamp mot klockan börjar.

28 Days Later (2002)

Efter att ett virus släppts lös i Storbritannien, förvandlas människorna till aggressiva zombieliknande varelser. En liten grupp överlevande kämpar för att hitta säkerhet och svar i den post-apokalyptiska världen.

A Quiet Place (2018)

En familj måste leva i tystnad för att undvika mystiska varelser som jagar via ljud. Varje ljud kan vara deras sista, vilket skapar en atmosfär av konstant spänning och rädsla.

Saw (2004)

Två män vaknar upp på en okänd plats, fångade i en sadistisk mördares sjuka spel där de måste utföra hemska handlingar för att överleva. Ett rysligt drama med många vändningar utspelas.

The Blair Witch Project (1999)

Tre filmstudenter försvinner medan de filmar en dokumentär om en lokal legend, Blair-häxan. Endast deras filmade material hittas, och det visar de skrämmande händelserna under deras sista dagar.

Paranormal Activity (2007)

Ett ungt par börjar dokumentera de övernaturliga händelser som inträffar i deras hem med en videokamera, vilket leder till mer och mer skrämmande upptäckter när en ond ande avslöjas.

Event Horizon (1997)

Ett räddningsteam skickas till ett försvunnet rymdskepp som plötsligt dyker upp igen. Skeppet har med sig något ondskefullt från en annan dimension, och besättningen möter sina värsta mardrömmar.

The Grudge (2004)

En amerikansk vårdare i Tokyo blir utsatt för en förbannelse som bringar en person en våldsam död följt av ett hämndlystet spöke. Rädslan ökar när hon inser att förbannelsen är smittsam.

Raseri mot blodiga Nalle Puh-skräckisen – besökare lämnar bion i protest: "Fruktansvärt"

The Silence of the Lambs (1991)

FBI-agenten Clarice Starling söker hjälp från den inspärrade kannibalen Dr. Hannibal Lecter för att fånga en annan seriemördare. En psykologisk skräckfilm där rädslan smyger sig på tittaren.

Alien (1979)

Besättningen på rymdskeppet Nostromo undersöker en nödsignal från en främmande planet, men tar ombord en farlig utomjordisk organism. En klaustrofobisk och intensiv jakt på den dödliga varelsen följer.

The Shining (1980)

Familjen Torrance tar hand om ett isolerat hotell under vintersäsongen. Snart börjar hotellets mörka förflutna och övernaturliga krafter påverka familjens mentala tillstånd, framförallt fadern, spelad av Jack Nicholson.

The Exorcist (1973)

En ung flicka blir besatt av en demon, och två präster kallas in för att utföra en exorcism. Filmen, som är baserad på en bok, har blivit en ikon inom genren tack vare sina skrämmande scener och sina, för tiden, häpnadsväckande specialeffekter.

The Texas Chain Saw Massacre (1974)

En grupp ungdomar råkar på en familj av kannibaler ledda av den skrämmande Leatherface. Denna grova och brutala film är en av de första inom "slasher"-genren.

Poltergeist (1982)

En familj upplever övernaturliga händelser i sitt hem, med allt från flyttande föremål till spöklika visioner. Snart riktas spökenas uppmärksamhet mot familjens yngsta dotter.

När är halloween? När går man bus eller godis? Här är svaren!

Bird Box (2018)

En övernaturlig kraft har övertagit världen, och den enda regeln är att man inte får se den. Vi följer en mor och hennes barn som måste navigera genom faror med ögonbindlar.

Candyman (1992)

En avhandling om moderna myter och folklore blir till verklighet när en kvinna återupplivar den skrämmande legenden om Candyman, en konstnär och son till en slav som dog under tragiska omständigheter.

Us (2019)

En familj möter sina egna dödsdömda dubbelgångare. Vad som följer är en kamp för överlevnad där de måste möta de mörkaste sidorna av sig själva.

Rosemary's Baby (1968)

En ung gravid kvinna misstänker att hennes man har gjort en pakt med deras mystiska grannar och att de har ondskefulla planer för hennes ofödda barn. En psykologisk skräckfilm som bygger på en ständigt ökande känsla av paranoia.

Hellraiser (1987)

En man öppnar en portal till en annan dimension med en pusselkub. Han dras in i en värld av smärta och terror styrd av de sadistiska varelserna kända som cenobites, ledda av den skrämmande Pinhead.

Midsommar (2019)

Ett ungt par besöker en isolerad svensk by under midsommarfesten. Snart inser de att bybornas traditioner är allt annat än harmlösa, och en psykedelisk mardröm tar sin början.

Därför blir du rädd av skräckfilmer

Nyfiken på varför du blir så rädd av att titta på skräckfilm? Svaret finns nedan.

Ny forskning: Därför blir du rädd av skräckfilmer

Svensk skräckfilm? Här är 10 tips

Älskar du svensk film, samtidigt som du har en förkärlek för skräckisar? Här nedan är listan för dig:

Svensk skräckfilm när den är som bäst – 10 läskiga tips

Bästa skräckfilmerna – 30 tips

Vilka är de absolut läskigaste och bästa skräckfilmerna? Det råder det delade meningar om förstås. Men här nedan hittar du några av de som fått allra högst betyg genom åren:

Bästa skräckfilmerna: Här är publikens 30 favoriter

Läs fler artiklar om skräckfilmer här.

/
Relaterat
Senaste nytt

Influencern Melina Criborn köper fastigheten för 11,8 miljoner i Sticklinge udde, Lidingö

Nya anklagelser mot Harvey Weinstein

igår 23:02
Harvey Weinstein anklagas på nytt för sexuella övergrepp. Den brittiska skådespelaren Julia Ormond har lämnat in en stämningsansökan mot den numera fängslade filmmogulen.

Ursäkta men, vad hände precis i Bonde söker fru 2023?

igår 20:29
Bonde söker fru 2023 är i full gång och i första avsnittet hände både det ena och det andra. En händelse fick oss sannerligen att hoppa till lite extra...

Lisa Ohlin regisserar militärthriller

igår 20:16
Regissören Lisa Ohlins nya projekt blir en spionthriller som utspelar sig i Karlskronas skärgård och på Gotland.

Följarna rasar efter Youtube-trion JLC:s prank: "Riktigt taskigt"

igår 16:13
Youtubegruppen JLC:s grova prank på närmaste kollegan. Nu rasar följarna i kommentarsfältet: "Osmakligt!"

Ernst Kirchsteiger ger svar på tal till TV4-tittarna: ”Lägg ner”

igår 14:00
TV4-tittarna reagerar på Ernst Kirchsteigers nya lampskärm i programmet "Hemma med Ernst". Han svarar nu på kritiken.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.