Ett rum med sjukhussängar
1 av 7
Sjukhussängar - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ett tomt sjukhusrum med två tomma sängar
2 av 7
Sjukhussängar - Foto: TT NYHETSBYRÅN
3 av 7
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
Vita gravstenar på kyrkogård
4 av 7
En kyrkogård - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ödslig dimmig kyrkogård
5 av 7
Kyrkogård - Foto: AP/TT Bild
Dropp på sjukhus
6 av 7
Dropp - Foto: Ap/TT Bild
Äldre par som håller handen
7 av 7
Gammalt par - Foto: FOTOGRAFERNA HOLMBERG/TT Bild

7 saker som händer i din kropp när du dör

Ryckningar, ljud och hår som växer. Det är en hel del som fortsätter hända efter att en människa dödförklaras.


1. Hår och naglar

En vanlig myt är att hår och naglar fortsätter att växa efter att en person har dött. Det är inte sant – men det kan se ut som att det stämmer. Det som händer är att när blod slutar rinna i ådrorna förlorar huden fukt. Det gör att huden krymper och dras tillbaka. Det gör att mer av håret syns, samma sak gäller naglarna.

2. Reflexmässiga muskelrörelser

Vävnad fortsätter att leva ett litet tag efter att kroppen har dött. När denna vävnad sedan dör drar den ihop sig – vilket kan orsaka reflexliknande rörelser. Många läkare och sjuksköterskor rapporterar om muskelryckningar och spasmer efter att hjärtat slutat slå.

Bildkälla: TT Bild

3. Erektion

Beroende på hur kroppen är positionerad när man dör, kan blodansamlingar bildas. Blodet innehåller då fortfarande en viss mängd syre och näringsämnen. Dessa "matar" cellerna i närheten av blodansamlingen en sista gån. Vissa muskler aktiveras av kalciumjoner – och efter döden blir kroppens cellmembran mer mottagliga för just kalcium. Det är denna process som slutligen leder på lång sikt till likstelhet, men på kort sikt kan musklerna dra ihop sig. En viss muskel hos män kan då komma att dra ihop sig – vilket leder till erektion. Det kan till och med gå så långt att mannen får utlösning efter döden.

Bildkälla: TT Bild

4. Kiss och bajs

Vissa muskler drar ihop sig efter döden, medan andra släpper helt och hållet. En sådan muskel som släpper helt är ringmuskeln. Den region i hjärnan som kontrollerar ringmuskeln och ser till att den hålls stängd slutar – inte helt överraskande – att fungera när man dör. Därmed både kissar och bajsar man när man dör, för att musklerna som vanligtvis håller inne allt slappnar av.

5. Hudceller

Olika delar av kroppen, som vävnader och celler, dör i olika takt. De som överger skeppet allra sist är hudcellerna. Eftersom de sitter på utsidan av kroppen kan cellerna absorbera allt möjligt från omgivningen runt omkring. Faktum är att hudcellerna kan leva i flera dagar efter att kroppen har dött. Spooky.

6. Läskiga ljud

Rigor mortis i kombination med gaser inne i kroppen kan framkalla riktigt läskiga ljud. Sjuksköterskor och annan sjukhuspersonal har berättat om hårresande ljud som stön, stånkanden och kvidanden från döda människor. 

Bildkälla: TT Bild

7. "Kistförlossning"

Ja, det här låter ju påhittat, men det har faktiskt hänt att kvinnor föder barn efter att de dött. Det som händer då är att det bildas gaser när den gravida kvinnan dör. Fostret trycks då ut genom vaginan av det ökade trycket som skapas av gaserna. Men för att detta ska kunna ske måste fostret vara placerat på exakt rätt sätt i livmodern.

Listan kommer ursprungligen från Medical Daily.

Bildkälla: TT Bild

Väger man 21 gram mindre när man dör?

Du har kanske hört att själen väger 21 gram? Teorin bygger på en forskningsrapport av Dr. Duncan MacDougall. Dr MacDougall genomförde en studie på sex patienter som stod inför döden och upptäckte till sin förvåning att fyra av patienterna tappade 21 gram i vikt. Han kunde inte koppla viktförminskningen av 21 gram till vätskeförlust, och drog då slutsatsen att han hade fått det första beviset på att själen har substans och går att bevisa. 

Påståendet om att man väger 21 gram mindre när man dör har dementerats av många forskare och läkare. 

/
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.