När du rakar dig "där nere" är det större risk att få könssjukdomar.Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav.
1 av 2
När du rakar dig "där nere" är det större risk att få könssjukdomar.Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav. - Foto: Instagram / Pixabay
Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav.
2 av 2
Det är större risk att smittas av kondylom och herpes, som många bär på men inte har några symptom utav. - Foto: TT

​När du rakar dig är det större risk att få könssjukdomar – här är varför

Om du brukar raka dig innan dejten borde du kolla in det här.


Om du någon gång har förberett dig inför en dejt kanske du inte är helt obekant med rutinen att duscha, raka dig, lägga på sminket och kanske smutta på ett glas vin samtidigt?

Men om det vaknas sex kan det vara läge att tänka om vad det gäller intimrakningen.

Det ökar nämligen risken för könssjukdomar.

– Det gäller inte alla könssjukdomar, men det finns definitivt en ökad risk för herpes och kondylom, berättar Johan Nilsson, sjuksköterska och sexualupplysare på UMO.se, för Nyheter24.

Det gäller alltså främst könssjukdomar som smittas genom hud mot hud, hud mot slemhinna eller slemhinna mot slemhinna.

– När man rakar sig är det nästan oundvikligt att inte skrapa lite av det översta hudlagret. Det kanske inte syns så länge man inte får besvär, men även om man inte märker det så skrapar man en del av sin hud, säger Johan och fortsätter:

– Det försämrar ens skydd som man har, så det blir lättare för bakterier och virus att få fäste i huden.

Men om man har kondom då?

Jo, då finns det tyvärr fortfarande en risk, eftersom kondomen bara skyddar områden som den sitter på. Oavsett om man har oral-, vaginal- eller analsex.

Även med kondom kan man bli smittad av kondylom eller herpes – men risken är givetvis mindre. Och risken blir större när man är nyrakad eftersom man tar bort en del av hudens skydd.

Störst risk att smittas är det när den drabbade har synliga symtom, som vårtor, sår eller blåsor. Men så är det också så att många inte ens vet om att de har herpes – eftersom de flesta inte har några besvär. Det tar inte bort smittorisken.

– Även om det innebär en ökad risk behöver man inte vara superorolig. Man behöver inte göra det till större än vad det är, säger Johan.

Det tar allt från några dagar till ungefär en vecka för huden att återhämta sig efter rakning, vilket då minskar risken för könsjukdomar. Men det är ofta då man rakar sig själv igen.

Men man kan förhindra att huden blir så irriterad. Genom att använda en ren och vass rakhyvel, rakar medhårs, inte torr-rakar utan blöter upp området först och smörjer in sig efteråt tar man bättre hand om huden.

Mindre irriterad hud = gladare underliv = mindre risk för könssjukdomar.

Läs även om vilka könssjukdomar som ökar mest just nu och att de snart kan vara obotliga.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Brukar du raka underlivet?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.