Lördag 25 Sep
Stockholm

Psykologen: Därför blir du svartsjuk

Psykolgen Anna förklarar vad svartsjuka är.
1 av 3
Psykolgen Anna förklarar vad svartsjuka är. Foto: Privat/Pixabay
Anna Bennich Karlstedt.
2 av 3
Anna Bennich Karlstedt. Foto: Privat
Och om svartsjuka avtar med åldern.
3 av 3
Och om svartsjuka avtar med åldern. Foto: Pixabay

Nyheter24 pratade med Anna Bennich Karlstedt för att reda ut det här med svartsjuka.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer

De flesta har kanske känt av ett sting av svartsjuka i relationer. Nyheter24 pratade med Anna Bennich Karlstedt, som är psykolog, om vad svartsjuka är. 

Hon berättade för oss att de flesta av oss varit svartsjuka någon gång och att det är en allmänt mänsklig reaktion som handlar om att vi är sociala varelser i grunden inte klarar oss utan andra.

– Även små barn kan uppvisa svartsjukereaktioner, precis som många djurarter. Svartsjukan är, när den slår till som starkast, intensiv och väldigt obehaglig. En känsloreaktion som består av rädsla inför att bli bortvald eller förtvivlan över att någon annan tar ens plats vid någon en själv vill vara bredvid.

Svartsjuka är, enligt Anna, inte samma sak som avundsjuka. Svartsjuka, berättar hon, tar sig alltid i uttryck i upplevt viktiga eller nära relationer vilket inte alltid avundsjuka gör. 

– Med avund upplever en att en vill ha något som andra har eller att andra inte är värda att äga eller uppleva något som en själv önskar. Medan en med svartsjuka upplever att en relation kan hotas av att en eller flera andra personer blir viktigare. Tar ens plats eller knuffar ut en i ”kylan”.

Kan en "växa" ifrån svartsjuka?

Anna berättar att svartsjuka riskerar att väckas om vi känner oss otrygga. Med ålder kan svartsjuka avta eftersom att åldrandet i sig ofta gör oss tryggare. Men det har också med erfarenheter att göra. 

– Vi lär också av tidigare relationer. De tidigaste till våra föräldrar och andra viktiga som vi är beroende av från att vi är små. Är de erfarenheterna övervägande goda så lär vi oss att vi kan lita rätt bra på andra. Men vi kan ju också vara med om svek och andra händelser som gör att tilliten rubbas, så för vissa kan känslor av otrygghet och svartsjuka istället öka.

Är du svartsjuk och vill göra något åt det för att det skadar din relation? Läs också om vad Anna säger en kan göra för att bli mindre svartsjuk.

Glöm inte att ladda ner vår app för att få full koll på omvärlden – både från Google Play och App Store.
Är du svartsjuk?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela