1 av 3
2 av 3
3 av 3

"Asian flush" – därför blir du röd när du dricker alkohol

Har du undrat varför du blir röd när du dricker eller om asiater inte tål alkohol? Här förklarar vi hur det egentligen ligger till!


Alcohol flush reaction, även känt som asian flush eller asian glow, är ett tillstånd där en person får vissa symtom av alkohol, berättar specialisten Jan Lillienau. Vanligtvis drabbas människor med ursprung i östasiatiska länder som Kina, Korea och Japan, men även människor med annat ursprung kan drabbas av detta tillstånd. Tillståndet är ärftligt.

Symtom

  • Rödhet i ansikte, hals, nacke och ibland övriga kroppen
  • Huvudvärk
  • Hjärtklappning
  • Illamående
  • Blodtrycksfall


Bildkälla: Pexels

Det här händer i kroppen

Vanligtvis bryter kroppen ner alkohol till ämnet acetaldehyd med hjälp av en enzym som kallas alkoholdehydrogenas. Därefter bryts det ner till acetat eller ättiksyra som det kallas i folkmun. Personer med alcohol flush reaction bryter inte ner acetaldehyd på samma sätt vilket resulterar i symtomen ovan. 

Forskning visar att en förhöjd nivå av acetaldehyd ökar risken för att drabbas av cancer. Det finns även olika varianter av alcohol flush reaction. Du kan till exempel vara hyperkänslig mot alkohol, vilket gör att du knappt kan dricka det alls, eller så kan du dricka lite mer innan symtomen kommer. 

Bildkälla: Pexels

Det finns också personer som har en enzym som bryter ner alkohol jättesnabbt, vilket gör att de inte känner av alkoholruset utan i stället bara drabbas av symtomen. 

Ibland brukar detta tillstånd kallas för ett “inbyggt Antabus” då det händer samma sak i kroppen. Läkemedlet Antabus används i behandling mot alkoholmissbruk.

All information är hämtad från Morgon i P4 Kristianstads intervju med Jan Lillienau, sektionschef för gastrokliniken för Skånes universitetssjukhus, och forskaren Silva Balbos forskning om alkoholmetabolism. 

Har du drabbats av alcohol flush reaction?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Skottår 2024: Då infaller skottdagen och då är nästa skottår

21 Feb, 14:13

Äckliga anledningen – därför ska du aldrig bädda sängen på morgonen

31 Jan, 16:25
Att bädda sängen direkt efter man vaknat skapar en ideal miljö för kvalster, som lever på människans hudceller och hår.

Röda dagar 2024: Klämdagar och dagar du ska ta ledigt

12 Okt 2023, 15:14
Vilka dagar är röda dagar 2024 och hur ska man lägga upp sin semester i kalendern för att maximera ledigheten? Nyheter24 listar alla röda dagar 2024 och vilka klämdagar du bör ta ledigt.

Sanningen bakom vape – så farligt är det egentligen

8 Okt 2023, 09:41
Vape och e-cigaretter framställs ofta som ett hälsosammare alternativ än rökning, men hur hälsosamt är det egentligen? Nyheter24 har pratat med forskaren och läkaren Magnus Lundbäck för att ta reda på sanningen om vapes.

Tvätta täcket – därför måste du göra det oftare än du tror

5 Okt 2023, 12:06
Hur tvättar man ett täcke egentligen? Och hur ofta ska man göra det? Här är en guide på hur du tvättar ditt täcke på bästa sätt.

Tvätta kuddar: Så gör du – för bättre sömn

4 Okt 2023, 12:11
Känner du dig ofräsch när du vaknar? Dinna kuddar kan vara boven. Följ denna enkla guide för att tvätta dina kuddar på bästa sätt.