Här är allt om sommartid 2022.
Här är allt om sommartid 2022. - Foto: Janerik Henriksson/TT och Erik Johansen/NTB/TT

Sommartid 2022: Då är det dags att ställa om klockan

Vi går sakta men säkert mot ljusare tider och så småningom är det dags att ställa om till sommartid. Men vilket datum infaller sommartid 2021 och ska klockan vridas fram eller tillbaka? Nyheter24 reder ut allt.


Ända sedan 1980 har Sverige ställt om klockan från vintertid till sommar och vice versa. Men trots det är det inte helt enkelt att minnas vad som gäller.

Nyheter24 råder bot på all eventuell förvirring och redogör för när sommartiden infaller 2022 och det enkla knep du kan använda dig av för att kommma ihåg huruvida klockan vrids fram eller tillbaka.

Vilket datum infaller sommartid 2022?

När infaller då sommartiden? Jo, hela EU ställer om till sommartid den sista söndagen i mars varje år. Under 2022 innebär det att sommartiden infaller under natten mellan lördagen den 26 mars och söndagen den 27 mars.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sommartid 2022: Ska klockan vridas fram eller tillbaka?

För att vara mer exakt ställer vi om från vintertid till sommartid klockan 02.00. Då ska du helt enkelt ställa fram din klocka till 03.00.

Du får, med andra ord, en timmes mindre sömn under just den natten.

Minnesregeln för vinter- och sommartid

Det finns en väldigt simpel, men effektiv, minnesregel för att komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka i samband med omställningen från vinter- och sommartid.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Du kan helt enkelt tänka på hur vi hanterar grill och utemöbler: när vi går mot sommarmånaderna flyttas grillen och möblerna fram på uteplatsen – och likaså klockan.

Detsamma gäller för vintertid, men tvärtom förstås.

/
Tid
Vad föredrar du?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Babyshower-guide: Så ordnar du den perfekta babyshowern

2 dagar sedan 14:01

Halloween 2023 – hur karvar man pumpa? • Komplett pumpaguide

3 dagar sedan 12:01
Vad är det viktigaste på halloween? Pumpor såklart! Här är en komplett guide på hur du karvar pumpor, pyntar med pumpor och äter pumpor på halloween.

Halloween 2023: 5 enkla och läskiga ansiktsmålningar – guide

3 dagar sedan 11:22
Hur ska man egentligen sminka sig på halloween? Nyheter24 lär dig fem läskiga och otroligt snygga sminkningar att testa på för att garanterat imponera på dina vänner på halloween.

Supersmarta tricket: Så mörar du kött enkelt – med bikarbonat

3 dagar sedan 09:56
Att möra kött med bikarbonat är en smart metod som är både snabb och enkel. Här är en kort steg-för-steg-guide på hur du gör.

Enkla knepet: Så rensar du avloppet – utan kemikalier

3 dagar sedan 08:38
Att rensa avloppet med bikarbonat är enkelt, miljövänligt och ekonomiskt. Här är en kort guide att följa för att göra det.

Halloween 2023 – 15 roliga outfitidéer att inspireras av

20 Sep, 11:56
Halloween är synonymt med läskiga och kreativa utklädnader. Men vad ska man egentligen ha på sig på den kusliga högtiden? Här är femton outfitidéer att inspireras av när du ska välja utklädnad till halloween.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.