Söndag 23 Jan
Stockholm

Sommartid 2022: Då är det dags att ställa om klockan

Här är allt om sommartid 2022.
Här är allt om sommartid 2022. Foto: Janerik Henriksson/TT och Erik Johansen/NTB/TT

Vi går sakta men säkert mot ljusare tider och så småningom är det dags att ställa om till sommartid. Men vilket datum infaller sommartid 2021 och ska klockan vridas fram eller tillbaka? Nyheter24 reder ut allt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Ända sedan 1980 har Sverige ställt om klockan från vintertid till sommar och vice versa. Men trots det är det inte helt enkelt att minnas vad som gäller.

Nyheter24 råder bot på all eventuell förvirring och redogör för när sommartiden infaller 2022 och det enkla knep du kan använda dig av för att kommma ihåg huruvida klockan vrids fram eller tillbaka.

Vilket datum infaller sommartid 2022?

När infaller då sommartiden? Jo, hela EU ställer om till sommartid den sista söndagen i mars varje år. Under 2022 innebär det att sommartiden infaller under natten mellan lördagen den 26 mars och söndagen den 27 mars.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Sommartid 2022: Ska klockan vridas fram eller tillbaka?

För att vara mer exakt ställer vi om från vintertid till sommartid klockan 02.00. Då ska du helt enkelt ställa fram din klocka till 03.00. 

Du får, med andra ord, en timmes mindre sömn under just den natten.

Minnesregeln för vinter- och sommartid

Det finns en väldigt simpel, men effektiv, minnesregel för att komma ihåg om klockan ska ställas fram eller tillbaka i samband med omställningen från vinter- och sommartid.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Du kan helt enkelt tänka på hur vi hanterar grill och utemöbler: när vi går mot sommarmånaderna flyttas grillen och möblerna fram på uteplatsen – och likaså klockan.

Detsamma gäller för vintertid, men tvärtom förstås.

Vad föredrar du?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela