Onsdag 30 Nov
Stockholm

Fössta tossdan i mass

Fössta tossdan i mass är en dialektal omskrivning på första torsdagen i mars. Dialekten är småländska och namnet syftar på bristen av bokstaven "r" i de småländska dialekterna. Den här speciella dagen firas främst i Jönköpings-, Kronobergs- och Kalmar län, med andra ord i hela landskapet Småland.

Johan Forsman med artistnamnet Knegaren från Jönköping har gjort en populär låt på YouTube om denna fössta tossda i mass.

Dagen till ära äts ”massipantåta”, marsipantårta. Denna tårta är oftast en vanlig Prinsesstårta som döps om till just "massipantåta" samt får texten ”Fössta tossdan i mass” skriven på sig.
Bakgrunden till dagen är inte helt känd, men förmodligen uppfanns företeelsen av ett syskonpar från Jönköping som startade en Facebook-grupp med namnet ”Fössta tossdan i mass”. Facebook-gruppen startade omkring år 2010. Det här är Smålands inofficiella nationaldag. Hur detta uppkom och uppstod är dock inte bekräftat.

Högtiden infaller varje år den första torsdagen i månaden mars. I år inföll dagen den 2 mars, år 2018 kommer dagen att infalla torsdagen den 1 mars.
Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.