Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Näthatet är utbrett – men mänskliga möten är det som gör skillnad

- 25/08/2015, 08:57

Sara Appelgren

Förändringar sker när människor möts, menar Daniel Poohl.

Debatten om näthat är stor idag och en som arbetar med frågor om det dagligen är Daniel Poohl. Han är vd på stiftelsen Expo som ska "upplysa allmänheten om rasism och främlingsfientlighet genom tidningsproduktion och tidningsutgivning".

– Hatet är inte nytt, det är bara ett nytt sätt att komma fram på, säger Daniel Poohl till Nyheter24 och syftar på nätet.

Göra skillnad

För att göra skillnad och motarbeta näthatet menar han att det bästa är att stå upp för det en själv tror på och vet är sant. Han tycker inte det är rätt väg att gå att vänta tills en ser näthat och bemöta det.

– Jag brukar tänka att det inte är en utgångspunkt jag är så förtjust i. Då är det bättre att föra ut det budskap som ligger en själv nära hjärtat.

Samtidigt tror han inte att förändringar i samhället sker på nätet utan snarare skapas när människor möts.

– Nätet spelar stor roll men det är interaktioner mellan människor som gör riktig skillnad. Man förändrar inte samhället genom att sitta på Facebook och Twitter. Ska man nå ut måste man träffa folk, säger han.

Inspirerad av Raoul Wallenberg

Daniel Poohl är en av sex personer som är nominerade till Raoul Wallenbergpriset som delas ut till personer som arbetar med kunskapshöjande insatser mot främlingsfientlighet och andra former av intolerans.

– Det känns som en ära förstås, att bli nominerad till ett pris som kommit till av en människa som jag är inspirerad av. I en dramatisk tid använde han de möjligheter som fanns för honom, och sin uppfinningsrikedom, för att hjälpa människor, säger Daniel Poohl.

Läs mer från Nyheter24:s kampanj göra skillnad:

LÄS MER: Diana simmade för rent vatten till fattiga barn

LÄS MER: Om du inte gör skillnad för andra – vem ska då göra skillnad för dig?

LÄS MER: 100 sätt för dig och dina vänner att göra skillnad

LÄS MER: Albert hjälpte kvinna föda bebis mitt på gatan – nu vill han uppmana andra

LÄS MER: Agnes gör ett hopkok för hungriga hemlösa

LÄS MER: Hans livsprojekt är att hjälpa ungdomar i Kongo: "Vill lyfta dem"

LÄS MER: Negin, 17, kämpar mot orättvisor: Makthavare ska prata med istället för om oss unga

LÄS MER: Äldre räddas från ensamheten tack vare Claras engagemang