Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Så ska scouterna bli en rörelse för alla

- 26/08/2015, 09:49 -
Nominerad till pris.
1 av 4

Nominerad till pris.

Privat

Sandra Ehne, kungen och drottningen.
2 av 4

Sandra Ehne, kungen och drottningen.

Pressbild / TT

För sitt arbete med scouterna.
3 av 4

För sitt arbete med scouterna.

Magnus Johansson

Sandra Ehne.
4 av 4

Sandra Ehne.

Pressbild

Sandra Ehne är ansvarig för mångfaldsstrategin i scouterna och ordförande för Stockholm Pride.

Sandra Ehne, 30, har en bred plattform. Hennes arbete inom ungdomsrörelsen scouterna, med inriktningen på mångfaldsstrategi, har belönats med en nominering till Raoul Wallenbergpriset som delas ut av Raoul Wallenberg Academy.

– Jag har möjlighet att tillsammans med mina kollegor utveckla scoutrörelsen. Vi gör vårt bästa för att öppna upp för fler, och lyfter frågor såsom: "Vem är scout i dag", "vad är den här rörelsen för mig" och "är jag trygg och bekväm här", "får jag påverka och utveckla?"

Något som genomförs med insikt högt i tak.

– Genom att ställa och våga svara på de frågorna utvecklas rörelsen och blir tillgänglig för fler. Jag tror att en trygg, rolig och inspirerande fritidsverksamhet är vad alla behöver för att kunna utvecklas och ta plats. Och för att komma dit måste man erkänna att det finns en massa maktstrukturer och normer som gör alla olika trygga och skapar olika möjligheter, säger Sandra Ehne.

Scouterna finns i hela världen och över 40 miljoner unga är medlemmar. Trots det behövs gruppen utvecklas och bli mer heterogen.

– Den stora rörelsen behöver bli bredare, vi behöver öppna upp för att kunna bli fler scouter som ser ut på olika sätt och har olika bakgrund. Det som är både trixigt och spännande är när vi sammanför det där. Att utmana normer och utvecklas internt, och samtidigt bli fler. När vi sedan möts och växer ihop kommer vi framåt.


Bildkälla: Privat

Arbetet inom scouterna är inte Sandra Ehnes enda uppdrag. Vid sidan av är hon ordförande för det massiva arrangemanget Stockholm Pride, något hon verkligen brinner för.

– Det är väldigt inspirerande att vara i en helt ideell organisation där alla jobbar på sin fritid. Vi arrangerar Nordens största återkommande evenemang, ett enormt projekt med många samarbetspartners, som både är en strålkastare och på hbtq-frågorna och en trygg, rolig och stärkande mötesplats.

Så länge frågorna behöver uppmärksammas på grund av förtryck och ojämlikheter kommer festivalen att behövas, menar hon.

– Vi är en trygg plats för tiotusentals personer och en manifestation för hundratusentals, för alla människors lika rättigheter. Och vi behövs. Vi behövs så länge folk längtar efter festivalen, vi behövs så länge vi behöver fortsätta prata om hur vi lever våra liv.

Sandra Ehne är nominerad till Raoul Wallenbergpriset för att hon gör skillnad.

Något som du också kan göra, till exempel genom att följa hennes tips.

1. – Första tipset är att känna efter i magen att det du kan göra utifrån den du är spelar roll. Vi är alla olika, brinner för olika saker och har olika förutsättningar, men det vi gör spelar roll.

2. – Mitt andra tips är att titta där du står. Vad kan du påverka? Vad vill du påverka? Hitta någon eller några att göra det med, våga hitta tips och trix från andra, och samtidigt tänk själv. Att få brinna för något tillsammans är härligt.

Läs mer från kampanjen göra skillnad:

LÄS MER: Så lyckades Tove, 17, föra skolans elever närmare varandra

LÄS MER: 5 sätt att göra nätet till en bättre plats för alla

LÄS MER: Här är stjärnorna som samlat in 500 000 till kampen mot cancer

LÄS MER: Näthatet är utbrett – men mänskliga möten är det som gör skillnad

LÄS MER: En halvtimme av din tid ger Erik flera månader

LÄS MER: Om du inte gör skillnad för andra – vem ska då göra skillnad för dig?

LÄS MER: 100 sätt för dig och dina vänner att göra skillnad

LÄS MER: Albert hjälpte kvinna föda bebis mitt på gatan – nu vill han uppmana andra

LÄS MER: Agnes gör ett hopkok för hungriga hemlösa

LÄS MER: Hans livsprojekt är att hjälpa ungdomar i Kongo: "Vill lyfta dem"

LÄS MER: Negin, 17, kämpar mot orättvisor: Makthavare ska prata med istället för om oss unga

LÄS MER: Äldre räddas från ensamheten tack vare Claras engagemang