Ska du dekorera inför din kräftskiva?
Ska du dekorera inför din kräftskiva? - Foto: Maja Suslin/TT och Christine Olsson/TT

Kräftskiva på g? Så ska du tänka kring din dekoration till festen

Ska du anordna en kräftskiva? Då är det läge att börja planera vad du ska ha för dekoration till festligheterna. Nyheter24 listar några viktiga komponenter att ha i åtanke när du pyntar till din kräftskiva.


En kräftskiva är en traditionell svensk fest som äger rum under sensommaren och början av hösten, där man äter kräftor, ofta åtföljda av olika sidorätter såsom bröd, ost och pajer. 

Inte sällan innebär en kräftskiva också en hel del dekoration

När har man kräftskiva?

Kräftskivor har man traditionellt sett i augusti, men det förekommer också att kräftskivor anordnas i juli och september. 

7 roliga lekar till din kräftskiva – för alla åldrar

Kräftskiva dekoration – hur ska man pynta?

Hur ska man då pynta till en kräftskiva? Nedan hittar du inspiration till allt från dukning och färg till detaljer och dekorationer som kan lyfta kräftskivan till nästa nivå. 

Färgtema: En kräftskiva brukar kännetecknas av starka färger, särskilt rött och gult. Rött från kräftorna själva och gult från citronen. Dessa färger kan återspeglas i dukningen och dekorationen.

Dukning: Du kan använda papperstallrikar och plastbestick för att underlätta städningen efteråt. Det är också en bra idé att ha servetter i överflöd, eftersom kräftor kan vara stökigt att äta. Använd gärna dukar eller bordslöpare i temafärger.

Ljus: Eftersom kräftskivor oftast äger rum utomhus under sena sommarkvällar, kan det vara bra att ha gott om belysning. Facklor, lyktor och ljusslingor skapar en mysig atmosfär.

Dekorationer: Kräftor och andra marina teman är populära. Du kan använda små fisknät, plastkräftor och andra marina dekorationer för att sätta tonen. Ballonger, serpentiner och girlanger i rött och gult hjälper också till att skapa feststämning.

Hattar och haklappar: Det är tradition att bära roliga hattar under kräftskivor. Ofta är de dekorerade med bilder på kräftor. Haklappar skyddar kläderna från fläckar och kan också bidra till den roliga stämningen.

Blommor och växter: Bordsdekorationer kan inkludera sommarblommor och gröna växter för att bidra till en festlig och fräsch känsla.

Läs alla våra artiklar om temat kräftskiva här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!