Det finns flera kategorier av föremål i ditt hem som kan vara värda mer än vad du kanske tror.
Det finns flera kategorier av föremål i ditt hem som kan vara värda mer än vad du kanske tror. - Foto: Henrik Montgomery/TT och Pexels

Oväntade dyrgriparna i ditt hem: "Värda flera hundratusen kronor styck"

Ska du rensa hemma, i stugan eller hos en släkting? Då finns det vissa föremål du ska hålla lite extra utkik efter.
– De kan vara värda en förmögenhet nu, säger Andreas Siesing, intendent hos Auctionet, om möblerna som just nu är glödheta på andrahandsmarknaden.


Oavsett om du står inför att rensa din egen vind, en släktings dödsbo eller stugan på landet kan det vara svårt att veta vad som är värt att spara, vad som kan slängas och vad man med fördel kan sälja vidare. 

I en intervju med Nyheter24 berättar Andreas Siesing, intendent hos Auctionet, om föremålen som gemene man tenderar att underskatta värdet på och som i själva verket kan klubbas för enorma summor på auktion.

Furumöbler är "glödheta" på auktion

Och det är faktiskt en kategori av möbler som helt klart sticker ut, enligt Andreas Siesing.

– De fall som varit chockerande, där man verkligen inte trott att föremålen ska vara värda någonting, det har gällt furumöbler. De har kanske stått i gillestugor och sommarstugor. Men är de från 1930-talet och från NK, då kan de vara värda flera hundratusen kronor styck, vilket ju känns sinnesjukt. Det är inget finsnickeri, utan det är ganska stabbiga pjäser som tål väder och vind. 

Foto: Janerik Henriksson/TT

Trenden som gjort furumöbler "glödheta", enligt Siesing, går till stor del att härleda till att de syns hemma hos kändisar.

– Familjen Kardashian och andra kändisar har börjat inreda med furumöbler och med detta följer en internationell hype. Så även den "värsta" furun, den här gula 1970-talsfurun som man i min värld skrattat lite åt tidigare, har börjat kosta pengar. Och ganska mycket pengar.

Ikea-föremålen du INTE ska slänga – är värda en förmögenhet: "Kostar lätt 20 000"

Kaffekoppar med "ofattbara rekordnoteringar"

En annan kategori av föremål som är minst sagt heta på auktion just nu är vad Andreas Siesing beskriver som "helt vanliga, enkla, svenska kaffekoppar från 1950- och 1960-talet".

– Där kan man hitta helt ofattbara rekordnoteringar nu. De kan kosta 50 000 eller till och med 90 000 kronor. 

Foto: Henrik Montgomery/TT

Men vad är det egentligen för kaffekoppar som gäller? 

– Många av de här, numera dyrbara, modellerna kostade inte mycket när retro började bli populärt. Så det är inte Stig Lindberg och såna klassiker direkt, utan snarare udda grejer från Gefle Porslinsfabrik, Uppsala-Ekeby och sådär, förklarar Siesing, som menar på att det är kineser som bär upp marknaden i detta fall.

– De ställer in dem i sina vitrinskåp som statusföremål och det här kan bero på att det finns kvinna som behärskar det kinesiska språket, bosatt i Sverige, som skrivit en bok om dessa koppar på kinesiska. Så potentiella köpare har fått informationen om föremålen på sitt eget språk och fått upp ögonen för dem.

Dolda guldgruvorna i ditt hem – här hittar du dem "Värt 33 000 kronor"

Populärt med leksaker och samlarobjekt

Utöver furumöbler och kaffekoppar märker även Andreas Siesing hur många numera vill återköpa föremål från sin barndom.

– Det är inte bara modelltåg folk är ute efter nu, utan mycket Star Wars-föremål eller lego. Har man sånt, välbevarat och i originalkartong, då kan man sitta på jättedyra pjäser.

Foto: Anders Andersson/TT

Även traditionella samlarföremål har, sedan coronapandemin, vuxit i popularitet och kan vara värda mer än tidigare.

– Gamla telefoner, räknesnurror och liknande har verkligen fått ett uppsving, men också samlarbilder i form av fotbollsbilder från 1980-talet eller "filmisar", konstaterar Siesing.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!