Vägglöss tenderar att följa med hem i resväskor och bagage.
Vägglöss tenderar att följa med hem i resväskor och bagage. - Foto: Stella Pictures

Vägglöss? Så upptäcker du dem • Bilder på bett • Sanering

Vägglöss kan ställa till med rejäla problem i form av bett, avföring på lakan och en tidskrävande saneringsprocess. Men hur ser vägglöss ut, hur känner man igen utslagen och hur undviker man skadedjuren? Nyheter24 reder ut allt du kan tänkas vilja veta.


Hur får man vägglöss?

Vägglöss, vars latinska namn är Cimex lectularius, var länge utrotade i norra och västra Europa, men har på senare år kommit att bli ett alltmer vanligt skadedjursproblem. 

Att vägglöss blivit vanligare i Sverige tros grunda sig i att man i större utsträckning än tidigare reser till och från andra delar av världen där skadedjuret finns. 

Inte sällan slinker vägglössen med i resväskor och annat bagage.

Hur ser vägglöss ut?

Vägglöss har en oval, men platt, kropp som mäter drygt 4-5 millimeter. Vad gäller färg kan det variera.

En fullvuxen vägglus tenderar att vara något gulbrun, med viss behåring, som gör att det kan uppfattas som att skadedjuret bär ränder. Om vägglusen inte sugit blod blir den nästintill genomskinlig. 

Foto: Anticimex/NTB/TT

Vägglöss bett bilder – utseende på utslag

Bett från vägglöss ger utslag med viss rodnad och ibland svullnad, beroende på hur känslig man er. Klåda är ett vanligt symtom. 

Vägglössen tenderar också att suga blod där det finns ytligt placerade vener, vilket gör att betten ofta förekommer på kroppsdelar så som händer, hals och fotleder.

Foto: Stella Pictures
Foto: Stella Pictures

Tecken på vägglöss – hur vet man att man drabbats?

Utöver bett, som man ofta får nattetid, kan man också upptäcka att man drabbats av vägglöss på andra sätt, däribland genom skadedjurens avföring.

Vägglöss avföring på lakan är ett varningstecken

Mer specifikt är det vanligt att det plötsligt dyker upp svarta fläckar på lakan i sängen. Fläckarna är vägglössens avföring och är alltså ett tecken på att du drabbats av skadedjuren.

Därför är det också viktigt, om du är på en utlandsresa, att kika så att det inte finns någon spillning på lakanen eftersom det då är ett tecken på att det finns vägglöss i närheten som du, i värsta fall, kan råka få med dig hem. 

Vägglöss i madrass och bakom lister

Att det dyker upp avföring från vägglössen just i sängen beror på att de ofta huserar runtomkring och i just sängar. Dagtid gömmer de sig till exempel i madrasser, sängbottnar och andra utrymmen som kan vara svåra att upptäcka. 

De kan också frodas bakom lister och dörrkarmar. 

Foto: Robin Haldert/TT

Hur undviker man vägglöss?

Du kan förebygga vägglöss i två skeden: under resan och efter resan. När du väl anlänt till ditt resmål kan du till exempel se till att väskor hålls stängda, att kläder förvaras i bagage snarare än garderober och byråer och att du inspekterar så att det inte finns vägglusspillning i sängen.

När du väl kommit hem är det en god idé att tvätta kläder och textilier som du haft med dig på resan i minst 60 grader. 

Rengör även din resväska med dammsugare och se till att dammsugarpåsen sedan försluts ordentligt innan den kastas.

Frysa vägglöss – funkar det?

Har du upptäckt vägglöss på exempelvis textilier? Då kan du faktiskt frysa ihjäl skadedjuren. Men för att vägglöss ska dö krävs en temperatur på minst -18 grader, annars går de i stället i dvala. Dessutom måste de befinna sig i denna temperatur under en tidsperiod på flera dygn.

Vägglöss sanering – hur blir man av med dem?

Det bästa om man drabbats av vägglöss är att kontakta en skadedjursexpert som inspekterar och eventuellt sanerar bostaden med bekämpningsmedel.

Källor: Anticimex och Folkhälsomyndigheten

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!