Den 20 augusti slutar det i folkmun kallade "koppeltvånget" att gälla
Den 20 augusti slutar det i folkmun kallade "koppeltvånget" att gälla - Foto: Leif Blom/TT/Pexels

Nu upphör "koppeltvånget" – det här gäller för hundägare

Den 20 augusti upphör det så kallade "koppeltvånget" på hundar att gälla. Vad innebär det, och vad gäller nu?


Många hundägare gläds av att det i så kallade koppeltvånget upphör för i år den 20 augusti. Men vad många glömmer är att lösspringande hundar också kan vara riskfyllt. 

I en enkät genomförd av Agria framgår det att 25 procent av hundägarna har upplevt attacker där deras hund skadats. I fyra procent av fallen har det gått så illa att hunden behövt avlivas.

– Det är väldigt olika vilken pli man har på sin hund, så det är klart att det finns en risk när hundarna är lösa mer, säger Agrias hundexpert Patrick Olsson i en intervju med Nyheter24

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan råka skada barnet"

Finns ett "koppeltvång"?

Det så kallade koppeltvånget pågår mellan 1 mars och 20 augusti varje år. Enligt lagen om tillsyn över hundar och katter framgår att alla hundar ska hindras från att springa lösa i marker där det finns vilt under den här perioden. Naturvårdsverkets tolkning av lagen är att hundarna i de allra flesta fallen därför måste vara kopplade. 

"Du behöver ha sådan kontroll över din hund att det motsvarar ett osynligt koppel. Ordet ”kopplingstvång” eller ”koppeltvång” finns däremot inte i lagstiftningen, förutom i rennäringslagen som i vissa fall kräver att hundar hålls i band eller instängda", skriver Naturvårdsverket på sin hemsida.

Varför upphör koppeltvånget?

Till Nyheter24 förklarar Olsson varför uppmaningen att ha sina hundar kopplade inte finns året om, trots den ökade skaderisken som lösa hundar kan innebära. 

– Koppeltvånget finns i första hand till för alla djur i skogen som har ungar, det är framförallt därför man inte vill ha hundar springande lösa i skog och mark. Nu har de allra flesta ungarna blivit lite större, så det är därför jag tror att man släpper på det nu i slutet på augusti. 

Så har du bäst uppsikt över din hund

Under månaderna som inte koppeltvånget gäller är det istället extra viktigt att hundägarna har uppsikt över sina hundar. Men vad innebär det i praktiken?

– Det innebär att du har ansvar för din hund, att du ska kunna se din hund hela tiden och kunna inkalla din hund om du får möte eller om det händer något. Så hunden får inte vara för långt ifrån dig, du ska ha den i din närhet, säger han till Nyheter24.

Hundexpertens 5 viktigaste tips – så får du valpen rumsren: "I smyg..."

Viktigaste tipset – om en lös hund kommer mot dig

Efter pandemin har Agria noterat att grundkunskaperna bland hundägarna är lite sämre än tidigare.

– Det var ju en explosion där väldigt många skaffade hund, och väldigt många orutinerade hundägare och förstagångshundägare. Där kanske man inte riktigt förstår risken med att ha sin hund lös, eller kan inkallning på bästa sätt. 

För att förbereda sig själv inför ett oförberett hundmöte med en lös, potentiellt aggressiv, hund har Patrick Olsson framförallt ett råd:

– Det viktigaste är att man har ordning på sin inkallning, att du kan få din hund att komma till dig snabbt. Om du har en mindre hund och du ser att det kommer en hund springande kan du bära upp den i famnen. Men även måste du ju kunna få stopp på din egen hund, så inkallning är viktigt på många sätt. Inte minst i ett skarpt läge. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!