Hundpsykologen Kicki Fellstenius guidar barnfamiljer som är sugna på att skaffa hund
Hundpsykologen Kicki Fellstenius guidar barnfamiljer som är sugna på att skaffa hund - Foto: Pexels/Patric Söderström/TT

Här är hundarna som familjer ska undvika – enligt experten: "Kan råka skada barnet"

En hund kan förgylla småbarnsåren i en familj, men det är inte alla hundar som trivs i den livliga, och ibland stressiga miljön. Hundpsykologen Kicki Fellstenius hjälper dig navigera i djungeln – och ger exempel på hundtyper som inte är optimala för barnfamiljen.


Att ta steget till att bli hundägare kan vara både fullt av förtjusning och förtvivlan. Kommer den nya familjemedlemmen att trivas? Kommer min tid räcka till? Räcker mina färdigheter för att uppfostra valpen rätt? 

Funderingarna är många – och tipsen dyrbara. Nyheter24 tog därför kontakt med hundpsykologen Kicki Fellstenius på Glada jyckar, som har många års erfarenhet på ämnet hundar och deras träning. 

Vilken hundtyp passar inte för barnfamiljer?

Den som är intresserad av att köpa hund bör se till att rasen man köper passar en själv och den livsstil man lever. Har man svårt att tillgodose rasen eller hundtypens behov, så är den antagligen inte rätt för just dig.

Till barnfamiljer rekommenderar Fellstenius hundraser som inte har för starka vaktinstinkter.

– Livssituationen och förutsättningarna varierar ju mellan olika barnfamiljer men generellt så rekommenderar jag inte en hundtyp med allt för mycket vakt eftersom de flesta barnfamiljer har andra barn och familjer på besök regelbundet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:

– Det är heller inte bra om hunden är för lättstressad eftersom det sällan är helt lugnt i hemmet hos en barnfamilj och hunden då kan få svårt att koppla av på dagtid.

Hundexperten: "En stor hund kan råka skada barnet"

Men det är inte bara hundens psyke som är viktigt, även storleken kan spela en viktig roll när det kommer till att köpa valp.

– Även storleken kan vara en parameter att ha med i beräkningarna eftersom en liten hund även i lek kan råka skadas av ett barn och en stor hund kan råka skada barnet. Det kan också vara bra att fundera på hur mycket tid man har för att aktivera och motionera hunden under småbarnsåren och anpassa valet av hund utifrån det, säger Kicki Fellstenius till Nyheter24.

Så ensamtränar du din hund – viktigaste tipsen

Något många nyblivna hundägare kämpar med är ensamträningen av sin hund. Enligt Svenska Kennelklubben, SKK, brukar en vuxen hund klara att vara ensam mellan 4-5 timmar per dag. Detsamma gäller dock inte valpar, som måste få chans att vänja sig vid att vara själva först.

Enligt Fellstenius är det viktigt att skynda långsamt, så valpen hinner bli trygg i varje nytt steg innan man adderar utmaningar. 

– Första steget skulle exempelvis kunna vara att man går till andra sidan av rummet och sedan tillbaka. Och när man väl börjar gå utanför ytterdörren så stänger man dörren och sedan direkt öppnar och går in igen. Då lär sig valpen sakta men säkert att du kan vara borta allt längre stunder utan att den blir orolig.

Men det finns även misstag att undvika, enligt Fellstenius. Läs mer om de här.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!