Hur skyddar du din hund om en annan hund går till angrepp? Här är expertens bästa råd.
Hur skyddar du din hund om en annan hund går till angrepp? Här är expertens bästa råd. - Foto: Felipe Dana/TT/Pexels

Så skyddar du din vovve vid en hundattack – experten: "Mardrömssituation"

Hur skyddar man sin älskade hund på bästa sätt om den hamnar i bråk med en annan hund? Här är hundexperten Patrick Olssons bästa råd.


I en enkät genomförd av Agria framgår det att 25 procent av hundägarna har varit med om att deras hund blivit attackerad av en annan hund. I fyra procent av fallen har det gått så illa att hunden behövt avlivas.

Enligt Patrick Olsson, hundexpert på Agria, kan risken att olyckan är framme vara större om hundarna som möts är okopplade, eftersom det är väldigt olika vilken pli man har på sin hund.

Hundexperten: "Inkallning är viktigt"

För att förbereda sig själv inför ett oförberett hundmöte med en lös, potentiellt aggressiv, hund har han ett viktigt råd:

– Det viktigaste är att man har ordning på sin inkallning, att du kan få din hund att komma till dig snabbt. Om du har en mindre hund och du ser att det kommer en hund springande kan du bära upp den i famnen. Men även måste du ju kunna få stopp på din egen hund, så inkallning är viktigt på många sätt. Inte minst i ett skarpt läge, säger han i en intervju med Nyheter24.

Och i ett sådant skarpt läge, där ens hund blir attackerad av en annan hund – vad gör man då? 

– Om man har möjlighet är det just att lyfta upp den. Annars kan man ställa sig framför den andra hunden och bilda ett slags skydd mellan din hund och den som kommer springande. Man kan göra sig lite stor, höja rösten och försöka avvärja så att hunden stannar.

Det är också bra att påkalla uppmärksamhet från andra i närheten så flera kan hjälpas åt. 

Så skyddar du din vovve vid en hundattack

Många hundägare kan nog relatera till känslan att man hade gjort allt man kan för att rädda sin hund om den blev attackerad. Men då måste man också vara beredd på att själv riskera att komma till skada. 

– Det där är ju en mardrömssituation, säger Olsson och fortsätter:

– Men det är mycket bättre att försöka dra den andra hunden i bakbenen än att bända upp munnen. Man kan också ta hjälp av en vattenflaska om man har en sådan med sig, den kan man använda för att spruta vatten på den andra hunden. Det beror ju helt på situationen, där får man använda sunt förnuft. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!