Den 1 april 2024 träder en ny hundlag i kraft.
Den 1 april 2024 träder en ny hundlag i kraft. - Foto: Jonas Ekströmer/TT & Stella Pictures

Ny hundlag börjar gälla 2024 – berör 260 ägare i Sverige

Den 1 april 2024 träder en ny lag i kraft för omkring 260 hundägare. De som berörs av lagändringen är de personer med en synskada och som är i behov av en ledarhund.


Är du ägare till en pälsbeklädd vän? Då är du inte ensam. 

Att ha hund är både kärleksfullt och trivsamt men det kan ibland också vara nödvändigt. Framför allt om man behöver ha en ledarhund som hjälper till att underlätta i vardagen. 

Här är den nya kattlagen - stenhårda kraven gäller i hela Europa

Nya hundlagen – så många påverkas

Den 15 november beslutade Sveriges riksdag att Synskadades Riksförbund (SRF) inte längre ska ansvara för ledarhundsverksamheten i Sverige. Istället flyttas ansvaret till Myndigheten för delaktighet (MFD) som kommer ansvara för vem som får och bör ha en ledarhund, det skriver MDF i ett pressmeddelande.

"Ledarhundar blir ett helt nytt verksamhetsområde för oss på MFD och vi ser fram mot att tillsammans med dem som jobbar i verksamheten, men också de som är ledarhundsförare, driva och utveckla den framåt. Ledarhund är ett ovärderligt stöd i vardagen för gravt synskadade personer och innebär att man självständigt kan vara delaktiga i samhället. Det känns som ett stort förtroende att få jobba vidare med denna viktiga insats", berättar myndighetens generaldirektör Malin Ekman Aldén i pressmeddelandet. 

I dag finns det omkring 260 ledarhundar i landet och i och med lagändringen, som träder i kraft den 1 april 2024, kommer de även ansvara för vem som har rätt till en ledarhund, anordna utbildningar och ge stöd till den som har ledarhund.

Från billigast till dyrast – så mycket är rimligt att betala för olika hundraser

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!