Forskning visar att kattraser går att placera in i sju personlighetsfack.
Forskning visar att kattraser går att placera in i sju personlighetsfack. - Foto: Janerik Henriksson/TT Jonas Ekströmer/TT​​

Här är kattrasen du INTE vill ha: "Aggression mot människan"

Sugen på att skaffa katt? Välj noga, för alla är inte lika snälla. Forskning från Helsingfors Universitet visar att det finns sju personligheter hos katter. Här är katten som är mest aggressiv mot människan.


Med fluffig päls, keligt sällskap och en stark personlighet är katten ett minst sagt populärt husdjur. Statistik från Jordbruksverket visar att det under sommaren 2023 fanns över 1,4 miljoner katter i Sverige. Allra flest katter finns registrerade i Stockholm, och vanligast är att man har en Bondkatt. Trots att svenskarna verkar uppskatta Bondkatten mest, finns det massvis med raser med helt olika personligheter. En studie från 2021 vid Helsingfors Universitet visar nämligen att det finns sju personlighetsfack att placera kattraserna i.  

Här är katterna som INTE omfattas av nya kattlagen

En bondkatt i trädgård. Foto: Jurek Holzer / SvD / TT

Kattens sju personlighetstyper

Personlighetstyperna har konstaterats efter en studie på 4 300 katter som tillhör 26 olika rasgrupper. Målet var att fylla en existerande kunskapslucka om katters beteenden.

– I jämförelse med hundar finns det mindre information om katters beteende och personlighet, och det finns en efterfrågan på att identifiera problem och riskfaktorer hos katterna. Vi behöver mer förståelse och verktyg för att få bort problematiska beteenden och förbättra kattens välmående. De vanligaste beteendeutmaningarna förknippade med katter är aggression, förklarar doktoranden Salla Mikkola från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum.

Personlighetstyperna som kunde identifieras var:

  • Lekfullhet och aktivitet
  • Rädsla
  • Aggression mot människor
  • Socialisering med människor
  • Problem med kattlåda (exempelvis att katten utför sina behov på opassande platser)
  • En överdriven rengöring av sin kropp 

Kattrasen som är mest aggressiv 

Kattrasen som oftast har problem med aggression mot människor är turkisk van. 

– Turkisk van fick betydligt högre poäng i aggression mot människor och lägre i sällskaplighet mot katter, säger professor Hannes Lohi från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum.

För en aspirerande djurägare som suktar efter en social katt kan en turkisk van därför vara fel match.

Bland många andra upptäckter kunde man också identifiera Abessiniern som den modigaste katten, och Russian blue som räddast. Bengalkatter är aktiva, samtidigt som Perser och Exotic är passiva. De som spenderar mest tid med att rengöra sin kropp är Siameskatten och Balinesen.

Katten kan göra att du utvecklar allvarlig sjukdom: "Hög risk"

Därför älskar katter kartonger – enligt experten: "Uppsyn och kontroll"

Äckliga anledningen – därför ska ditt husdjur aldrig sova i sängen

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!