Forskning från Helsingfors Universitet visar vilka kattraser som är mest sociala.
Forskning från Helsingfors Universitet visar vilka kattraser som är mest sociala. - Foto: Martina Holmberg / TT​ Janerik Henriksson/TT​

Här är kattrasen du HELST vill ha – social mot människor

Är du sällskapssjuk och sugen på att skaffa husdjur? Då kan katt passa dig! Nyheter24 har tagit reda på vilken kattras som är mest social mot människan.


Katten, som finns i 19 procent av Sveriges hushåll, är ett av världens mest uppskattade husdjur. Trots att den är både kärleksfull och gosig, är den ändå självständig. För dig som är sugen på att utvidga familjen med en social katt, finns det däremot några raser som kan föredras. Nyheter24 har därför sammanställt vilka kattraser som enligt forskning är piggast på att hänga med oss människor. 

Här är kattrasen du INTE vill ha: "Aggression mot människan"

Forskning om kattens sju personligheter

Forskning från Helsingfors Universitet visade 2021 att det finns sju personlighetstyper som katter kan placeras i. Forskningen utgick från enkät och beteendestudier på 4 300 katter, som sedan delades upp i 26 raser. Resultatet visade att personligheterna ofta var lika inom samma kattras. 

– Genom att jämföra svaren noterade vi att svaren som gavs för samma kattras var mycket lika, och personlighets- och beteendeegenskaperna visade sig vara reproducerbara och tillförlitliga. Vi undersökte även frågeformulärets validitet eller om det gav svar på det som vi frågade efter. Även i dessa termer fungerade frågeformuläret bra, säger doktoranden Salla Mikkola från Helsingfors universitet och Folkhälsans forskningscentrum.

Katten som är mest social mot människan

Studien visade att det finns några kattraser som utmärker sig i hur sugna de är på att umgås med människor. På en delad förstaplats i socialt beteende syns Siamesen och Balinesen. Även Orientalisk, Siberisk och Neva Masquerade ligger i täten på listan. Allra minst social mot människor var Perser, Exotic och American curl. 

En siameskatt. Foto: Anders Wiklund / TT

Studien som redovisar alla 26 raser kan du ta del av här.

Hundägare? Här är kommunen du INTE ska bo i

En miljon katter oregistrerade hos Jordbruksverket

Kattsköterskan svarar: Därför spyr din katt på mattor

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!