Staket som blåst omkull
Afrida slår till ot Sverige - Foto: Johan Nilsson/TT / Niklas Hagman/TT

Stormen Alfrida – kaos i hela Sverige

Stormen Alfrida drog inatt in över Sverige med våldsam fart. Med vindbyar i orkanstyrka, inställd kollektivtrafik och avstängda broar och nästan 100 000 hushåll utan el lämnar stormen oss på knäna.


2019 har verkligen fått en omtumlande start. SMHI utfärdade igår en klass 2-varning gällande större delar av landet. Det varnades om fallande träd och att hus kunde riskeras att skadas. 

Sverige vaknade till ett riktigt väderkaos, i alla fall de som lyckades somna. För vissa har vinden slagit så starkt mot fönstren att det varit omöjligt att sova.

Det är stormen Alfrida som slagit med fulla krafter mot Sverige och på flera håll i landet har det varit så starka vindbyar att de nått upp till orkanstyrka, rapporterar Dagens Nyheter.

97 000 hushåll utan ström

Inte konstigt att färjor, broar, tåg varit helt avstängda under onsdagsmorgonen. Men Alfrida har inte bara orsakat turbulens i kommunaltrafiken, flera kontaktledningar har blåst ner och nästan 100 000 svenska hem står utan el, rapporterar Expressen.

Eftersom den starka blåsten gör att det är riskfyllt att jobba ute på fältet så är det svårt för elbolagen att lösa problemen, då det är svårt att arbeta på fältet. 

– Vi är ute i den mån det går, så länge personalen inte utsätts för stora risker för fallande träd, säger Jimmy Karlsson på Ellevios pressjour till TT. 

Alfrida

Det är alltså namnet Alfrida som stormen fått. Den blåser in över större delar av Sverige och orsakas av ett lågtryck från Baltikum och Finland. 

Stormvindar riskerar att komma upp ända till 28 meter per sekund och SMHI står fast vid sin klass 2-varning.

– Ut över kusten blåser det minst storm i byarna och ute till havs är det orkanbyar och storm i medelvind, säger Sandra Andersson, meteorolog på SMHI.

Alfrida har orsakat både strömlöshet samt skador på och runt hus. Bildkälla: Läsarbild/Privat

Stanna hemma

Trafikverket uppmanar alla att om man kan stanna hemma, så är idag rätt dag.

– Så länge det blåser på det här viset är det bra om man kan stanna hemma, säger Yasmine Boulechfar, presskommunikatör på Trafikverket till Expressen.

Nyheter24 har tidigare skrivit om stormen som blåser omkull hela Sverige. Det kan du läsa mer om här.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Har du påverkats av Alfrida?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Bohlin om kritiken: "Fick okej att höra av mig"

"Europa för beroende av krut från Kina"

Vapenproduktionen i Europa är alldeles för beroende av krutråvaror som nitrocellulosa från Kina, enligt Saabs vd Micael Johansson. Det utgör en risk för Europas säkerhet.

Ärkefienderna dämpade efter attack i Iran

Såväl Iran som Israel ligger fortfarande lågt kring fredagens förmodat israeliska attack mot mål i Iran. Det tolkas som en signal om att ärkefienderna tycks vara redo att förhindra en eskalering till ett storkrig i Mellanöstern – åtminstone för tillfället.

En del av Børsens mur har rasat

En bit av muren i byggnaden Børsen har rasat på lördagsmorgonen, uppger Jakob Vedsted Andersen vid räddningstjänsten på en pressträff.

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

1 timme sedan
Förhoppningar om räntesänkningar har även fått fritidshusmarknaden att vakna till liv. Fler objekt har sålts och priserna har stigit den senaste tiden.

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

1 timme sedan
Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.