Lördag 13 Aug
Stockholm

​SMHI utfärdar klass 2-varning – Isländsk storm påväg mot Sverige

Träd fallit, storm hav bil
SMHI varnar för storm. Foto: AP TT / Elaine Thompson / AP TT / Ted S. Warren

Det blir ingen lugn start på året, i alla fall inte enligt vädergudarna. Det kommer att blåsa rejält i större delar av landet och SMHI har utfärdat en klass 2-varning.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under söndagen gick SMHI ut med en klass 1-varning. Beskrivningen gällde ett lågtryck som under nyårsafton skulle ge blåsigt väder men också sydliga kulingvindar på många håll. I mellersta Norrland kunde man även förvänta sig en del snöfall. Västra Götaland skulle verkligen se upp för halkan eftersom SMHI varnade för underkylt regn där.

Klass 1 och klass 2-varningar

Men stormen har inte gett sig. SMHI varnar nu för mycket hård vind från norr till söder. På vissa håll i landet kommer det finnas risk för fallande träd och skador på hus. Vissa träd har till och med redan fallit under nyårsnatten. 

Under denna nyårshelg är både klass 1 och klass 2-varningar utfärdade i princip hela Sverige. Så det gäller att hålla i sig ordentligt.

På just fastlandet blir det lite lugnare, men Gotland, Uppsala län och längs Roslagskusten (Stockholm) är det risk för stormbyar, enligt SMHI.

– Det är ganska besvärligt väder över land med risk för stormbyar på 25-28 meter per sekund i vindbyarna. När man går upp i en vindsstyrka på 24 meter per sekund och uppåt kan större träd ryckas upp med rötterna och det kan bli skador på hus, säger Christoffer Hallgren meteorolog på Foreca till Aftonbladet.

Lågtryck från Island

De klass 2-varningar som utfärdats gäller från norra Östersjön och upp till Bottenviken.

Lågtrycket som orsakar detta blåsiga väder kommer från Island, och kan komma upp i stormstyrka, vilket betyder att de hårda vindarna kan fortskrida över landet.

– Det kan skapa problem med större fordon och vissa broar kan behöva stänga. Mindre träd kan brytas av och takpannor och lösa föremål kan flyga runt en del. Byggnadsställningar kan blåsa ned om det inte sitter fast ordentligt, fortsätter Christoffer Hallgren till Aftonbladet.

Blev nyårsfirandet som du tänkt dig? Såg du några fyrverkerier? Nyheter24 rapporterade nyligen om nyårsvädret, allt och lite till om det kan du läsa om här.

Tycker du om när det blåser?
Tack för din röst!
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.