Stockholm

Isabella Lövin

Isabella Lövin, svensk politiker, författare och tidigare journalist, föddes 3 februari 1963 i Helsingborg. Hon växte upp i Avesta men bor nu i Värmdö tillsammans med sin man Lasse Nilsson. Hon har också två vuxna barn, Ester och Gunnar.


När det kommer till studier har hon hunnit avverka både filmvetenskap, statsvetenskap, sociologi och italienska på universitetsnivå. Dessutom har Isabella gått radioproducentutbildningen vid Dramatiska Institutet.


Hon är språkrör för Miljöpartiet sedan 2016 och även biståndsminister i regeringen sedan oktober 2014.


I maj 2016 utnämndes Isabella till vice statsminister och minister för internationellt utvecklingssamarbete och klimat.


Innan sin nuvarande politiska karriär arbetade Lövin länge som journalist för bland annat Damernas Värld, Elle, Vi Föräldrar, Expressen och Vecko-Revyn. Hon hann även med att arbeta som reporter och producent på Sveriges Radio under flera år på 1990-talet.


2007 tilldelades Isabella Lövin både Guldspaden och Stora Journalistpriset för sin bok Tyst hav – Jakten på den sista matfisken. Boken avhandlar frågan om överutnyttjandet av fiskbestånden i både svenska och utländska vatten.


Det var efter det engagemanget som Isabella rekryterades till Miljöpartiet.


I maj 2016 föreslogs Isabella Lövin att ta över språkrörsposten från Åsa Romson. Några dagar senare valdes hon till språkrör för Miljöpartiet, tillsammans med Gustav Fridolin.


10 juli 2008 var Lövin sommarpratare i Sveriges Radio P1. Ämnen som avhandlades då var bland annat hjärtefrågorna fiske, konsumtion och fiskepolitik, samt hennes uppväxt.


I maj 2015 riktades strålkastarna mot Lövin i en krönika i Aftonbladet, skriven av Kerstin Weigl. Rubriken var ”Varför rycker ingen fram en borste åt ministern” och i texten kritiserades Lövin för att hon inte såg tillräckligt vårdad ut, enligt Weigl. Uttalandet väckte stor debatt.


I februari 2017 publicerade Isabella Lövin en bild på Twitter, föreställande henne själv där hon skrev på en ny lag om Sveriges hantering av klimatfrågan. Bilden var mer eller mindre en tydlig pik till president Donald Trumps liknande bild från Vita Huset.


Bilden fick stor spridning både i Sverige och utomlands och hyllades till och med av världsstjärnan Miley Cyrus som valde att hylla Sverige genom att lägga ut bilden på sin Instagram med texten: "Se och lär USA".

Isabella Lövin
Isabella Lövin, bildkälla: Stina Stjernkvist


Visa resten ↓

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.