Rabarberna växer så det knackar hemma i stugorna och snart står alla syrener i blom. Sommaren står för dörren och snart kan man plocka och köpa färska svenska hallon.
Men färska hallon kan vara dyrt, och den som inte har en egen hallonbuske har inget annat val än att köpa hallon. På grund av priserna är det många som köper frysta hallon att mumsa på och baka med.
Därför ska du aldrig äta hallon utan att koka dem först
Men då är det viktigt att man kokar dem först. Frysta hallon kan nämligen innehålla viruset norovirus och i ovanliga fall hepatit A-virus som kan göra konsumenter sjuka, skriver Livsmedelsverket på sin hemsida.
Norovirus orsakar det man brukar kalla för vinterkräksjuka. Hepatit A-virus är ännu farligare och kan orsaka sjukdomen hepatit A som är en inflammation i levern.
Så länge ska du koka dina hallon
När man kokar sina frysta hallon så dör allt eventuellt virus och man undviker att smittas av både norovirus och hepatit A-virus.
Enligt Catarina Flink, mikrobiolog på Livsmedelsverket, bör man koka importerade frysta hallon i en minut för att man ska vara på den säkra sidan.
Då försvinner viruset
Viruset dör nämligen bara vid upphettning och överlever därför i frysen.
– Nej, viruset förstörs inte av kyla, det dör först vid upphettning. De klarar även passagen genom den väldigt sura magsäcken. Norovirus har också en väldigt hög smittsamhet, det krävs få viruspartiklar för att man ska bli sjuk, säger Catarina Flink till tidningen Allt om mat.