Det är äntligen sommar och många svenskar påtar nu bland odlingar av olika slag i trädgårdar och på balkonger.
En favorit bland de med både någorlunda gröna fingrar och ett matlagningsintresse är kryddväxter i form av exempelvis basilika, oregano och rosmarin, vilka inte bara är fina att se på, utan också smakar gott.

Giftigt bekämpningsmedel på många kryddväxter
Men en ny undersökning från Naturskyddsföreningen visar att vissa kryddväxter – köpta från handelsträdgårdar snarare än livsmedelsbutiker – innehåller giftiga bekämpningsmedel.
– Nästan hundra procent av dem innehöll olika typer av gifter och vissa så många som sex olika gifter, säger Lotta Lindgren, ordförande för Naturskyddsföreningen i Luleå, till P4 Norrbotten.

Säljer man växter i en livsmedelsbutik omfattas de nämligen av andra regler än om de säljs som trädgårdsväxter vid en handelsträdgård.
– Det som räknas som mat är det mycket större krav på. Reglerna är mycket strängare, konstaterar Lindgren.
Hon föreslår vidare att man, om man tänkt äta kryddväxterna, köper KRAV-märkta sådana. Det är också bättre för exempelvis bin, vilka kan ta skada av bekämpningsmedlen.
– Det som inte är bra i naturen, det är inte bra för oss, säger hon avslutningsvis till P4 Norrbotten.
Köper du KRAV-märkta kryddväxter? Kommentera nedan!