Vi är just nu mitt uppe i kantarellsäsongen och skogen är full av skogens guld. När vädret växlar mellan regn och sol trivs kantarellerna som handen i handsken och det finns nu fullt i skogarna.
När man har plockat stora mängder kantareller måste man rensa dem, för att antingen förvälla och frysa dem eller torka och förvara dem. Man kan även rensa kantarellerna för att tillaga och äta direkt.
Så hittar du mycket kantareller
Kantareller kan växa lite överallt, men om man vill hitta mycket kantareller så bör man leta i en granskog med inslag av lövträd som björk.
Kantareller växer också gärna längs gamla grusvägar och på mossiga bergskanter, anledningen är att svampen behöver mycket fukt för att inte bli uttorkade.
Om man haft turen att hitta kantareller så måste de rensas innan man äter dem. Har man stora volymer kantareller kan det kännas jobbigt att rensa.
Bästa sättet att rensa kantareller
Nyheter24 har pratat med svampkonsulenten Theresia Lückner om det enklaste och mest tidseffektiva sättet att rensa sin svamp.
– Jag kan inte säga att det här är det snabbaste sättet att rensa kantareller men det är för mig det enklaste sättet, säger hon till Nyheter24 och fortsätter:
– Rensa och borsta av kantarellerna direkt när du plockar den, skär av jordiga delar. När du kommer hem så lägg dem i ett kallt vattenbad i cirka tio min och låt dem rinna av ordentligt.