Julen står för dörren och snart är det dags att fylla kylskåpet med alla julens läckerheter. Men när både julskinka, Janssons frestelse, sill, gravad lax, ägg och potatis ska rymmas i kylen kan det snabbt bli fullt och svårt att få plats.
Men det finns en hel del livsmedel som man har i kylen, och som man med fördel kan ta ut innan julafton. Dessa varor klarar sig utmärkt utanför kylskåpet och genom att ta ut dem har man frilagt massor med plats åt julmaten.
Det ska du tömma kylen på innan julafton
Bland annat ska man inte ha snus, tobak eller kaffe i kylen. Det är livsmedel som gör sig bättre i rumstemperatur, enligt Marie-Louise Danielsson-Tham, professor i livsmedelshygien.
– Snus och tobak hör inte hemma i kylen. Kaffe kan man också plocka ut – det räcker att ha det i rumstemperatur under julen. Oöppnade konservburkar är ett annat exempel, de är tillverkade för att klara rumstemperatur, säger Danielsson-Tham till TV4 Nyheterna.
Även öppnade såser och konserver så som ketchup, senap och saltgurka klarar sig i rumstemperatur i upp till två veckor. Så dessa behöver man inte heller ha i kylen under julhelgen, utan kan med fördel ställas i skafferiet, på balkongen, i garaget eller på altanen.

Se upp för detta om du förvarar mat ute
Väljer man att ställa ut öppnade förpackningar i trädgården eller garaget så bör man ändå se upp. Det kan nämligen finnas risker med det.
– Se till att inte nyfikna fåglar eller möss kommer åt maten. De kan sprida farliga bakterier som salmonella via avföring, varnar hon.

Livsmedlen som alltid ska vara i kylskåpet
Livsmedel som alltid ska stå kallt i kylskåpet är mjölk, grädde och andrar varor som är märkta som just "kylvara".
– Julskinka och sillinläggningar är känsliga. Hemlagad sill kan till och med innebära risk för botulism om temperaturen blir för hög, säger Marie-Louise Danielsson-Tham till TV4 Nyheterna.


.jpg)
